Autor Wątek: Kupiłem X-type'a. Co dalej?  (Przeczytany 54212 razy)

Innowierca

• Gość
Kupiłem X-type'a. Co dalej?
« dnia: Listopad 14, 2009, 19:39:22 pm »
Witam,

w sumie jeszcze to auto nie jest moją własnością, bo odbieram je pod koniec następnego tygodnia, ale mam kilka pytań:

- jaki olej zaleca producent i ile go potrzeba (mam info że 6.4 L ale chce się upewnić żeby nie kupić za mało)
- co jeszcze powinienem wymienić (nie licząc oleju, filtra paliwa, filtra oleju, filtra kabinowego)
- czy rozrząd jest na pasku czy na łańcuchu

Mowa o Kocie z 2005 roku z silnikiem 2.0D i przebiegu teoretycznym 60000km (w praktyce nie wiem ile ma bo podobno nie ma centralnej bazy danych (co mnie bardzo dziwi)

Pozdrawiam

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
Odp: Kupiłem X-type'a. Co dalej?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2009, 19:46:37 pm »
:-witamy

x-type w dieslu ma lancuszek wiec nie trzeba nic zmieniec.

olej, tak 6.5 litr, zalecany jest 5W-30, nie lej lotosa  ;)

co jeszcze musisz wymieniec oceniasz najlepiej jak masz autko na miejscu, tak na
dziendobry to juz napisales co trzeba. baw sie dobrze z nowym toy-em a takze
na forum. a jak masz konkretnych pytan co do zywotnego diesla to polecam
kontakt z rocco25.5  :) to nasz spec od diesla  ;D

ps fajny piesek  :-super :-super :-super

maciejlodz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2009, 19:58:18 pm »
co do wątpliwości o przebiegu: nie masz książkę serwisowej?

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2009, 20:13:28 pm »
Co do książki - jeszcze nie wiem :/ Powiedzmy że sprawdziliśmy z nim wszystko, co było można ale zapomnieliśmy sprawdzić książki. Auto w środku jest jak nowe, więc raczej przebieg jest oryginalny (właściciel ma 3 jagi a jeździ on i żona którzy nie są przedstawicielami handlowymi:)).

Co do pieska - dzięki:D

Odnośnie oleju:
a jaki wg Was olej powinienem lać? Myślałem o castrolu, ale skoro to silnik z mondziaka to może lać oryginał Forda?

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2009, 20:25:36 pm »
co do oleju, to ford tak naprawde nie produkuje swoj wlasny olej ...

jaguar/ford podaje specyfikacje WSS M2C913-B

castrol jest w sam raz  :) wdgl zalecen castrolu: http://195.82.66.170/castrol/oilguide/index.php?id=1&chapter=117&range=1154&model=140851

wiec MAGNATEC 5W-30 A1 (nie C3) hmmm a castrol podaje pojemnosc 6,7 litr  :-wstyd

albo, nastepujacy oleje takze maja spec. WSS M2C913-B:

- Mobil 1 Fuel Economy 0W-30
- Mobil super FE special 5W-30
- SHELL HELIX ULTRA F 5W-30
- Aral HighTronic F
- Formula Techno 5W30
- OMV BIXXOL special FO SAE 5W-30
- bp Visco 5000 FE 5W-30
- Fuchs Titan Supersyn F 5W-30
- AGIP FORMULA LL FO 5W-30

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2009, 20:39:35 pm »
Dzięki. Co do oleju Forda chodziło mi o coś takiego:http://allegro.pl/item808465456_ford_formula_f_5w30_5l_pelny_syntetyk_f_vat_g4.html

Przy okazji dowiedziałem się, że zmiana oleju następuje co 20tys km.  Przy moim V70tdi komputer krzyczy o wymianę co 15, ale wymieniam co 10 tys. Tyle że tam już używam 10w40

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2009, 20:45:09 pm »
tak, wdlg service-manualu co 20 tys. ten olej ford wydaje sie dosc tanio ... jezeli w kanistru jest to, co jest napisany na naklejke to kup to smialo  ;)

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2009, 20:53:03 pm »
No właśnie tego się obawiam. Ostatnio właśnie przy Volvo kupiłem Elfa po czym dowiedziałem się, że niedawno została zamknięta nielegalna rozlewnia elfa:D  Tak naprawdę nie mam zamiaru jakoś wybitnie na aucie oszczędzać bo wiadomo że oszczędny płaci dwa razy, ale z olejem chyba zaryzykuje i kupie Forda skoro spełnia wszystkie wymagania.

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2009, 20:55:33 pm »
tak zrob  :-super a po odebraniu autko czekamy na fotki  :)

artleks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2009, 21:08:12 pm »
Tak jak pisał Kogutki - nie ma oleju "jaguarowskiego" - ja polecam Castrola ewentualnie SHELL HELIX ULTRA, oczywiście  5W-30.  Wchodzi 6,5 litra. Wymiana (różne źródła) co 20 albo co 24 tys km. Nie masz kontrolki, która informuje o konieczności wymiany oleju. Oleje typu GM, Ford - nie mam zaufania. Próbowałem, ale raczej bliżej im do marki Lotus niż Castrol. Co do centralnej informacji - nie wiem jeśli chodzi o przebieg, ale możesz podjechac i bezplatnie sprawdzic czy auto było bezwypadkowe. Co do wyboru modelu i silnika - trafiłeś w  :-100points
Powodzenia  :-super
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 21:11:16 pm wysłana przez ROCCO25,5 »

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2009, 21:44:52 pm »
Dzwoniłem do Salonu Jaguara żeby po VINie sprawdzić przeszłość auta, które było sprowadzone. Niestety nie ma centralnej bazy która pozwalałaby serwisowi Jag'a w PL sprawdzić co np działo się z autem z niemiec, francji czy jakiegokolwiek innego kraju. Mam jedynie nadzieje, że 4-ro letnie auto nie ma 500tys przebiegu, wymienionych foteli i położonego nowego lakieru:D

Odnośnie modelu i silnika - Jaguar w sumie od zawsze był tą marką, którą chcieliśmy mieć, ale ze względu w sumie na przypadek w 1994 roku przesiedliśmy się z Hyundaia Pony (wtedy to była klasa, kupiony jako  nowy w 1990r :D) do Mercedesa W124. Później W210, do tego doszło Volvo V70  i teraz Mietek został wymieniony. Miała być Laguna, Vectra albo 407'ka, ale wiadomo że "Mercedes to samochód, wszystkie inne to (tekst niezgodny z regulaminem - moderatori  :-super*" ("gwiazdka" - nie dotyczy Jaguara :)) i wpadliśmy na pomysł Jag'a. Jak będę zmieniać Volvo, to kupie XJ 4.2, ale to później.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 21:48:26 pm wysłana przez ROCCO25,5 »

artleks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 14, 2009, 21:49:55 pm »
Nie wiem czy takie informacje udzielają telefonicznie - ale w Poznaniu podajesz (w ASO) numer VIN i podają Ci czy auto miało jakąś "przygodę"

Whisnia

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2009, 22:16:40 pm »
Tak wogóle to witaj na forum innowierco!!!

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2009, 22:16:50 pm »
Możliwe, ale według mnie chodzi o auta krajowe.Tak przynajmniej zrozumiałem człowieka z serwisu z Wawy

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2009, 22:17:44 pm »
Tak wogóle to witaj na forum innowierco!!!

Witam witam :) Jak narazie oficjalnie się nie witam bo nie mam jeszcze auta:D