Zrobiłem Niemcy ostatnio i mam pytanie do Was odnośnie moich spostrzeżeń. Oczywiście te uwagi miałem już wcześniej, ale podczas jazdy przyszło mi do głowy, aby zapytać resztę jak to jest w innych kotach i w zależności od rozkładu procentowego wyników, albo zostawić tak jak jest albo próbować coś zmienić na lepsze.
Pierwsza sprawa to pytanie do osób mających wersję 3.oL - jaka jest prędkość maksymalna waszych aut? Ja już kiedyś sprawdzałem i uważam, że coś z moim kotem musi być chyba nie tak, bo u mnie jest to tylko ok. 210km/h. Teoretycznie powinno być to ok. 230-235. To nie jest tylko jednorazowy wynik z ostatniej podróży. Kiedyś już może ze 2 razy próbowałem i wskazywało mi bardzo podobnie. Nie byłem pewien, bo wcześniej sprawdzałem tylko na LPG i myślałem, że może mam jakąś zniżkę mocy na tym paliwie lub nawet brałem pod uwagę, że może po załączeniu trybu SPORT coś się jeszcze zmienia oprócz zestrojenia skrzyni biegów, ale we wszystkich przypadkach auto na maksa jedzie tylko tyle…
Mam automat, ale to chyba niemożliwe, aby aż tyle gorsze były przez to osiągi maksymalne…
Najbardziej interesowałoby mnie zdanie osób z Jaguarami 3.o w automacie.
Druga sprawa to jak to jest u Was z efektywnością wycieraczek, bo u mnie jest kiepsko. Gdy rozbije się jakiś robak na szybie i nawet gdy od razu włączę spryskiwacz plus wycieraczki to i tak nie chce mi tego usunąć. Coś tam maże i rozciąga, ale efekt jest kiepski. Czasami robię nawet takie próby kilkuminutowego spryskiwania podczas jazdy (nie jakieś tam pojedyncze lub kilkukrotne użycie spryskiwacza), ale to też nic nie daje. Generalnie to jest słabo. Mam założone pióra Bosch Eco. Zastanawiałem się nad zmianą na Aerotwin, ale nie wiem czy jest sens. Może wycieraczki to następna wada X-sów, do której po prostu trzeba przywyknąć.