Autor Wątek: Stukanie od dołu silnika  (Przeczytany 11756 razy)

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
  • piêkno¶æ dnia postrach nocy
Odp: Stukanie od dołu silnika
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2015, 11:15:40 am »
po dźwięku łańcucha który ma nadmierny luz
by³a zielona bestia 300km s type 4.2  V8
by³ saab 95 2.3 turbo 220km
by³ citroen c5 3.0 V6 207 km
jest alfa romeo 166 2.5 V6 190 km
i kilka jaguarów do serwisu
bêdzie x350 super V8 400KM

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2015, 17:20:40 pm »
jestem po czterech próbach odpalenia zimnego silnika i na razie terkotanie się nie pojawiło. Ciekawe czy jeszcze kiedyś wróci - oby nie.

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 25, 2015, 18:36:05 pm »
to jeszcze dwie zdrowaśki i jazda

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 28, 2015, 14:38:49 pm »
Witam!

Po dwóch dniach postoju tyrkotanie wprawdzie delikatne ale się odezwało na wolnych obrotach dobre trzy min, ale po przygazowaniu natychmiast ustało. Byłem u mechanika a on stwierdził, że jeśli były by to panewki to słychać było by je cały czas, no i że on nic niepokojącego tam nie słyszy. Stwierdził, że mogła się zapowietrzyć szklanka ale nie jest w stanie nic powiedzieć, bo nie słyszy tego dźwięku. Po powrocie auto postało 1,5 godziny i znowu w drogę odpalam i znowu ten terkot / cykanie dość głośne na poziomie pracy silnika po dodaniu gazu ustąpiło.

I co tu robić?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2015, 15:32:17 pm wysłana przez Arkus2 »

GoniaWronia

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 28, 2015, 17:23:07 pm »
Cześć,

nie wiem czy pomogę, ale jak u mnie pojawiło się takie specyficzne cykanie to miało to związek ze sprężarką, która dokonała żywota. Też miałam wrażenie, że po dodaniu gazu cykanie ustaje, ale może mi się tak tylko wydawało :D Generalnie sprężarka została wymieniona i nic nie cyka...

powodzenia w leczeniu kotka!

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 28, 2015, 19:53:43 pm »
Cześć,

nie wiem czy pomogę, ale jak u mnie pojawiło się takie specyficzne cykanie to miało to związek ze sprężarką, która dokonała żywota. Też miałam wrażenie, że po dodaniu gazu cykanie ustaje, ale może mi się tak tylko wydawało :D Generalnie sprężarka została wymieniona i nic nie cyka...

powodzenia w leczeniu kotka!

masz pewnie na myśli sprężarkę od klimy... chmm trochę się bawiłem po powrocie bo powyłączałem wszystkie nawiewy żeby lepiej słyszeć ten dźwięk ale nic nie usłyszałem a byłem 1,5 godziny po powrocie, teraz znowu byłem po 2 godzinach od wyłączenia silnika i znowu nic -- cisza jak makiem zasiał a chciałem ten dźwięk nagrać. Może faktycznie jutro się przyjże czy klima wyłączona ale na 90% to tyrkotanie raczej dochodzi od strony skrzyni a nie z przodu.
No i mnie się nie zdaje, że coś cyka czy nie, bo jak terkotał/cykało to nawet moja żona to słyszała i pytała co to za dźwięk.       

GoniaWronia

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 28, 2015, 20:34:38 pm »
Tak, od klimy.

pozdrawiam,
Gosia

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 31, 2015, 08:33:52 am »
Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=NhPBPJpQD_w&feature=youtu.be zamieściłem film ze stukotem jaki dobiega czasem powtarzam tylko czasem z mojego autka. Później w połowie filmu jest nagranie jeszcze drugiego dźwięku "muczenie krowy" i dzwoneczków. Najważniejsze jest to klekotanie, jak ktoś rozpozna ten dźwięk to proszę o skomentowanie. Zaznaczam, że ten dźwięk kilka razy był o wiele bardziej wyraźny a czasami go zupełnie nie ma i jest tylko po odpaleniu przez kilka minut. Pozdrawiam

Offline grzechch

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 31, 2015, 10:26:23 am »
Ja bym na początku sciągnął pasek wielorowkowy i posłuchał czy coś sie zmieniło

Offline jazabek wac³aw

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 31, 2015, 10:43:03 am »
A ja bym poszukał mechanika, który zna się na tym modelu. Polecony człowiek, który zna się na rzeczy będzie bardziej pomocny niż liczne posty i wklejone linki.
Albert Einstein

Tylko dwie rzeczy s± nieskoñczone: wszech¶wiat oraz ludzka g³upota, choæ nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 31, 2015, 11:35:55 am »
A ja bym poszukał mechanika, który zna się na tym modelu. Polecony człowiek, który zna się na rzeczy będzie bardziej pomocny niż liczne posty i wklejone linki.

święte słowa, tylko to stukanie mija jak wyjeżdżam z garażu i byłem u mechanika i kazał mi się cieszyć i że wszystko jest ok. a ja zamiast się cieszyć jazdą no przy każdym zapaleniu nasłuchuje.

grzechchu napisałeś żeby ściągnąć pasek wielorowkowy chodzi o ten z przodu co napędza m.in. alternator i sprężarkę? można go ściągnąć i odpalić auto beż żadnych konsekwencji?   

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 31, 2015, 11:37:04 am »
ja mam podobne pukanie zawsze jak odpalę na zimnym ale jakoś się tym nie przejąłem choć jestem mechanikiem poczekam jak się rozleci i wymienię ha ha ha, a tak poważnie to u mnie w 4.2 też tak coś dziwnie puka dźwięk podobny do tego z nagrania dla mnie dobiega tak jakby ze skrzyni albo z konwertera cichnie po około 30 sekundach pracy na postoju. pasek możesz zdjąć bez obaw tylko go odpal na chwile bo pompa wody i alternator nie chodzi
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2015, 11:41:33 am wysłana przez niewaskieauto »

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 31, 2015, 11:44:29 am »
to dobrzy ludzie napiszcie czy da się ściągnąć miskę bez rozkręcania tej belki i bodajże maglownicy jeśli tak to się za to wezmę, oczywiście poprzednie "co to za dźwięki nadal aktualne

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 31, 2015, 12:02:25 pm »
czemu się na tą miskę uparłeś , ja bym tam nie szukał , spróbuj podnieść silnik od góry na jakiejś belce albo bloczkiem albo coś takiego odkręcając tylko poduszki po bokach unieś silnik na ok 12 centymetrów odkręć miske i pewnie nie wyjdzie trzeba smok od pompy jeszcze odkręcić przez szczeline która powstanie po odkręceniu miski, ja tak zdejmowałem miske w kilku innych autach nie w s type ale licze na to że tu bedzie podobnie 

Offline piotrek1968

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 31, 2015, 12:34:24 pm »
Witam , moim zdaniem to na pewno nie są to stuki z układu korbowodowego,wał i korbowody kręcą się do ponad 6 tys obrotów na minutę( jak w mikserze!), jak coś zaczęło by stukać to na stałe, a nie raz po raz. Myślę, że dobrym pomysłem było by zdjęcie na próbę paska. Grzebanie w silniku to ostateczność!