Autor Wątek: Stukanie od dołu silnika  (Przeczytany 11779 razy)

Arkus2

• Gość
Stukanie od dołu silnika
« dnia: Styczeń 21, 2015, 20:05:31 pm »
W innym wątku pisałem o świecy i skrzyni tu chcę opisać nowy problem. Ponieważ kolejny dzień świeca nie doszła zniecierpliwiony postanowiłęm wyczyścić starą świecę i się przejechać. Check na początku zgasł a potem znowyu zaczął mrugać aż w końcu się zaświecił. Po powrocie sprawdziłem i odpiąłem cewkę na tej świecy i silnik nie reaguje na to odpięcie.

Ale to wszystko nic.

Po powrocie miałem kolejną niespodziankę, od spodu silnika usłyszałem równomierny rytmiczny klekot - wg mnie na 99% to panewka chociaż nigdy nie słyszałem na żywo tej usterki. Ten 1% zostawiłem sobie bo klekot raz na dziesięć razy cichł. (czyli było tak: klek, klek, klek, klek, klek, klek,.........,klek, klek, itd) Jak dociskałem gaz to klekot również przyśpieszał. Nasłuchiwanie trwało dobre 5 min. Wściekły na siebie i samochód poszedłem po sprzęt nagrywający aby utrwalić ten dźwięk i dać do posłuchania melomanom. Wracam po jakiejś godzinie, odpalam, silnik klekocze a po dodaniu gazu klekot zniknął i już się nie pojawił. Proszę niech mnie ktoś pocieszy i napisze, że to nie panewka :-cry. A jeśli jednak, to co dalej robić jeździć dalej, czy może jednak ściągnąć miskę i rozkręcać korbowody. Ale czy to się da zobaczyć? a może trzeba mierzyć, a może to było klekotanie na panewkach głównych a tego jestem pewien nie zobaczę. No i jeśli się któraś obruciła to co teraz? Jak to sprawdzić. Mam zamiar w piątek wymieniać olej może ściągnć miskę i rozkręcić korbowdy czy coś zobaczę? czy może dać sobie spokój i od razu rozglądać się za nowym silnikiem.

roberto_tm

• Gość
Odp: Stukanie od dołu silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2015, 20:44:36 pm »
Jeżeli obróciła się panewka powinienieś zobaczys drobne opiłki w oleju. Spuść olej i zobacz czy widać coś w oleju albo w misce

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2015, 20:47:07 pm »
Dzięki za podpowiedź, nie sądziłęm, że aż tam mogą być opiłki z tego, w takim razie za wymianę oleju wezmę się sam no bo chyba tak nie powinno się jeździć i ztego rozumiem, że muszę miskę ściągnąć, czy tak?

a jakieś inne rady.... a jak znajdę opiłki? to rozkręcać korbowody? czy na złom
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2015, 21:24:35 pm wysłana przez Arkus2 »

Offline Jaggi

• Forumowicz
  • *
  • Jaguar S-Type 4.0 V8 2000r.
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2015, 20:53:14 pm »
Odnosnie dziwnego dzwięku weź pod uwagę koło zamachowe ( przy sprzęgle hydrokinetycznym skrzyni biegów). Może być tak jak było u mnie że przy poprzedniej skrzyni też było wyraźne metaliczne "kle kle kle" a czasem po dodaniu gazu na chwile przechodziło a natężało się przy obciążeniu skrzyni poprzez zapięcie D na postoju. Po wymianie skrzyni wyraźnie polepszyło się ułożyskowanie-osadzenie zamachu i kle kle kle prawie całkowicie zniknęło. Ogólnie to sprawdź najpierw poprzednie niewiadome czyli co będzie po dolewce oleju do skrzyni i wymianie swiecy a jak będzie dalej taka sama lipa to głęboko weź pod uwagę naprawę auta na własny koszt (droga ale szybka sprawa) lub na dłuuuuugą procedurę reklamacyjną (wersja dla cierpliwych i chyba jeszcze bogatszych niż naprawa we własnym zakresie, gdyż będziesz na niewiadomą dlugosć czasu praktycznie pozbawiony samochodu).  :-thumpdown

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2015, 22:43:36 pm »
Dzięki za odpowiedź, u mnie po dodaniu gazu klekot zupenie ustał, zastanawiam się dalej, czy ściągać miskę i ruszać tymi korbowodami w poszukiwaniu luzów i czy to mam być na boki luz czy góra dół, 

termit_tm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2015, 11:02:31 am »
napisz jeszcze jaki to silnik, u mnie w 4,2 po zdjęciu miski nie było nic widać bo silnik ma dziwną budową i żeby dostać się do wału to trzeba odkręcić jak by drugą miskę którą jest pod pierwszą masa roboty .... do tego jeśli nie jesteś mechanikiem to i tak nic nie zobaczysz ... u mnie panewki praktycznie już wcale nie było a w oleju zero opiłków (sprawdzałem magnesem)

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2015, 12:21:50 pm »
Jeżeli obróciła się panewka powinienieś zobaczys drobne opiłki w oleju. Spuść olej i zobacz czy widać coś w oleju albo w misce

Witam!
silnik 3.0 2001r

Właśnie wypuściłem olej a właściwie tylko jego małą część, bo jest tego może góra 4 litry - silnik zimny więc może jeszcze szklanka nakapie. Opiłków w oleju nie widzę ale.. korek jest namagnesowany i na nim są drobinki, coś jak smar grafitowy, jak się weźmie na palec to się rozsmarowuje i zostaje tylko brudny ślad. Czy to o takich opiłkach pisałeś  roberto_tm? Spróbuję załączyć dok DOC ze zdjęciem jak ktoś może niech rzuci na to okiem.

Zamówiłem olej castrol edge 5w30, może w takiej sytuacji należało by zalać auto 10w30?   
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2015, 12:36:10 pm wysłana przez Arkus2 »

termit_tm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2015, 14:41:48 pm »
jak panewki poszły to zmiana oleju na gęstszy nic nie da .... to nie ursus, lej syntetyk

Offline Hooyeman

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 22, 2015, 14:53:31 pm »
Podjedź do mechanika zaoszczędzisz sobie czasu i może nie potrzebnych wydatków.

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2015, 15:32:32 pm »
Ktoś to może jeszcze potwierdzić z tym syntetykiem?

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2015, 20:31:55 pm »
i jeszcze jedno wg. mnie miski bez demontowania maglownicy i tej belki wg mnie nie da się wyciągnąć czy tak?   

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
  • piêkno¶æ dnia postrach nocy
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2015, 20:39:55 pm »
nie szalej zalej olej taki jak producent każe daj świece zrób porządek ze skrzynią i jazda
panewka stuka w basie i jak zacznie to nie przestanie po obróceniu to już w ogóle kibel jest
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2015, 05:59:11 am wysłana przez Choina »
by³a zielona bestia 300km s type 4.2  V8
by³ saab 95 2.3 turbo 220km
by³ citroen c5 3.0 V6 207 km
jest alfa romeo 166 2.5 V6 190 km
i kilka jaguarów do serwisu
bêdzie x350 super V8 400KM

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 23, 2015, 22:14:00 pm »
Witam
Oleje zalane - w skrzyni brakowało  1 litr więcej. Silnik po odpaleniu stukał ale po dodaniu gazu 2-3 razy i stukot ucichł zupełnie. Niestety po jeździe próbnej i odstaniu ze dwie godzinki stukot powrócił, wprawdzie ciszej ale powrócił, znowu dodałem gazu 2-3x i ucichł. Wieczorkiem było podobnie. Czekam na wasze typowania. 

Offline jazabek wac³aw

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 23, 2015, 22:28:25 pm »
Witam
Oleje zalane - w skrzyni brakowało  1 litr więcej. Silnik po odpaleniu stukał ale po dodaniu gazu 2-3 razy i stukot ucichł zupełnie. Niestety po jeździe próbnej i odstaniu ze dwie godzinki stukot powrócił, wprawdzie ciszej ale powrócił, znowu dodałem gazu 2-3x i ucichł. Wieczorkiem było podobnie. Czekam na wasze typowania. 

Nie wiem czy ten trop pomoże, ale jak wygląda u Ciebie sytuacja z rozrządem ? U mnie też cykał silnik na zimnym, i trzeba było przy gazować aby złapał ciśnienie.
Albert Einstein

Tylko dwie rzeczy s± nieskoñczone: wszech¶wiat oraz ludzka g³upota, choæ nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Arkus2

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2015, 11:12:41 am »
Nie mam pojęcia co do rozrządu. Przebieg prawie 170tys (na liczniku) Po czym poznać, że zużyty?
Poszedłem dzisiaj rano nagrać to tyrkanie bo od czwartej nie mogłem spać i odpalam a tu cisza brak tego terkotu. Sprawdzę jeszcze raz po południu, zaczynam mieć pomalutku nadzieję, że będzie może będzie dobrze. 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2015, 11:16:46 am wysłana przez Arkus2 »