Autor Wątek: Raport spalanie - czyli ile pali wasza eSka  (Przeczytany 48603 razy)

Offline KRISS

• Forumowicz Daimler
Odp: Raport spalanie - czyli ile pali wasza eSka
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 31, 2009, 10:27:43 am »
Czyli jednak dr House miał rację, że pacjenci nie mówią o wszystkim ;)
Jeśli samochód stał długo nie używany to mnie trochę czasu zanim dojdzie do siebie.
I tym bardziej powinien przejść gruntowny serwis, czyli to o czym było już wcześniej - oleje, filtry, świece, przewody WN, płyn hamulcowy, itd.
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

adam74

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 31, 2009, 20:56:30 pm »
Dziś zrobiłem test - na odcinku 217 km w cyklu Warszawa/okolice średnie spalanie 11,4l - całkiem przyjemnie

Offline tomasz

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 01, 2009, 07:56:53 am »
codzienne dojazdy do pracy Poznan ( tylko miasto ) 12,4-13,8 L/100km , trasa jazda ekonomiczna 90-120 km/h spalanie na poziomie 8,4-9 L/100km

Adamsupercharged

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 22, 2009, 18:29:21 pm »
Witam co do spalania w mojej eSce - eRce wyglada nastepujaco - miasto 16-20 , na trasie - pieknie przy wlaczonym tempomacie predkosci 150-160-180 komputer pokazywal miedzy 8 a 10 z tym ze nie oszukiwal, przeliczylem dokladnie i resetowalem komputer , trasa 1100km - super az nie chce sie wysiadac , obecnie mieszany tryb pokazuje 12.7 z tym ze wiekszosc stanowi trasa z 1850 km trasa 1400 a 450 miasto
wiec 16-20/8-10/12.7 na 1850 km

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 22, 2009, 19:58:25 pm »
Ja już zaprzestałem walki o cenne litry mleka w moim kocie.
Komputer pokazuje średnio 24l/100 kalkulator, którym obliczałem zużycie ok 17l/100.
Wskazówka od poziomu mleka w zbiorniku spada w oczach (dosłownie) ale raz, że zdążyłem się do tego przyzwyczaić a dwa, że to Jaguar i mu to wybaczam ;)

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 22, 2009, 20:04:35 pm »
W innym wątku namawiałem już do korzystania z motostat i wtedy wiemy ile na prawdę palą nasze koty, i ile w ogóle na nie wydajemy ;-)

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 22, 2009, 20:07:15 pm »
Jeśli można na tym polegać....to czemu by nie wypróbować....

Choć i tak uważam, że jedyną słuszną techniką jest zalanie kota do pełna zrobienie stu kilometrów i znów zalanie do pełna.
Wtedy mamy namacalną wartość, która wyleciała przez wydechy.

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 22, 2009, 20:39:22 pm »
No tam masz namacalną w 100%, po prostu każde tankowanie wprowadzasz do systemu, łącznie z aktualnym stanem licznika. Masz wtedy wszystko na dłoni z wykresami włącznie...
http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,435.60.html

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 26, 2009, 21:24:17 pm »
Odkopuję temat by nie zakładać nowego a i by dokończyć moją kwestię nadgorliwego apetytu kota na paliwo.
Otóż wczoraj wymieniałem kilka rzeczy i zaciekawiła mnie konstrukcja przepustnicy...
Po rozebraniu jej wielkie mym oczom ukazał się zdziwienie otóż była...nie drożna w 100%.
Rozumiem, że auto stało wiele lat i mogło sobie trochę niedomagać... lecz skąd taki syf?
Było to coś w rodzaju pleśni i ogólnego brudu.
Po wnikliwym oczyszczeniu tego elementu, kot delikatnie zyskał na mocy w dolnym zakresie obrotów a wskazówka odpowiadająca za informowanie mnie ostanie paliwa w zbiorniku opada zdecydowanie wolniej.
Po dzisiejszym teście prawie 80km po miastach i ok 20km trasy dolałem kota do końca i dystrybutor wpompował w zbiornik tylko 18 litrów.
Dodam, że również pokazał przybliżoną wartość. :-tylko

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 02, 2010, 13:52:15 pm »
Odkopuję temat by nie zakładać nowego a i by dokończyć moją kwestię nadgorliwego apetytu kota na paliwo.
Otóż wczoraj wymieniałem kilka rzeczy i zaciekawiła mnie konstrukcja przepustnicy...
Po rozebraniu jej wielkie mym oczom ukazał się zdziwienie otóż była...nie drożna w 100%.
Rozumiem, że auto stało wiele lat i mogło sobie trochę niedomagać... lecz skąd taki syf?
Było to coś w rodzaju pleśni i ogólnego brudu.
Po wnikliwym oczyszczeniu tego elementu, kot delikatnie zyskał na mocy w dolnym zakresie obrotów a wskazówka odpowiadająca za informowanie mnie ostanie paliwa w zbiorniku opada zdecydowanie wolniej.
Po dzisiejszym teście prawie 80km po miastach i ok 20km trasy dolałem kota do końca i dystrybutor wpompował w zbiornik tylko 18 litrów.
Dodam, że również pokazał przybliżoną wartość. :-tylko

Niestety po czyszczeniu przepustnicy problem powrócił..

Wczoraj rozmawiałem z mechanikiem, który zasugerował mi usterkę przepływomierza...co Wy na to ?

Michel

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 25, 2010, 20:23:41 pm »
Moja R'ka na trasie trzymajac się brytyjskiego limitu (70mil/h=113km/h) spada do 9.3L/100km.
Raz zużyłem cały bak na mieście i wystarczył mi na 275km (68.5L). Przy czym jeździłem raczej dynamicznie.

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 25, 2010, 20:24:46 pm »
Więc co, skoro zapłon u mnie OK, komputer OK, fitry OK, to może lambdy ?

Lazyboy

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Maj 25, 2010, 21:06:44 pm »
nie wiem - mechanikiem nie jestem ;)

Michel - a masz frajde trzymac sie limitu? Tzn zeby nie bylo - tez trzymam raczej 70 mil/h ale czasami przekrocze 80 jak wyprzedzam:) Jak mialem XJR'a to ciezko bylo mi jechac spokojnie.

wichma

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 25, 2010, 21:14:42 pm »
Więc co, skoro zapłon u mnie OK, komputer OK, fitry OK, to może lambdy ?

Faktycznie mogą to być sondy. Ale nie chce mi się wierzyć, że aż tak by wzrosło spalanie od niesprawnej sondy...  ??????

Dorsze¶

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 25, 2010, 21:17:05 pm »
a dwóch sond... ?