Autor Wątek: Drżenie silnika  (Przeczytany 14819 razy)

Offline markryg

• Aspirant
  • Kocham to forum
Odp: Drżenie silnika
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 09, 2022, 15:01:21 pm »
Czy jest sens wymieniać na używaną,  czy raczej tylko nową, bo używaną może byc w takim samym stanie jak moja?

Offline goral73

• Forumowicz
  • *
  • XE 2.0 D
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 09, 2022, 15:41:16 pm »
Czy jest sens wymieniać na używaną,  czy raczej tylko nową, bo używaną może byc w takim samym stanie jak moja?
Raczej nowa ale jak chcesz mam obydwie wyjęte mogę Ci podesłać i będziesz eksperymentował.
Polecam kupno nowych:
https://a.aliexpress.com/_EJ3QPsb
Nowe kupowałem w V12  - bez problemowo.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2022, 10:02:57 am wysłana przez Choina »

Offline piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2022, 08:47:27 am »
Mozna zdiagnozowac, bez demontazu wystarczy wpiac sie pomka i sprawdzic czy trzyma podcisnienie. Mechanik powinien to ogarnac.
Czy musi być to mechanik w ASO? Czy zwykły warsztat ma dane by zdiagnozować? Pewnie musi wiedzieć jakie wartości powinny mieć sprawne części.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline stingear

• Forumowicz Executive
  • Informatyk, mam 3 koty: Fuli, Kaion oraz XE
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2022, 19:02:32 pm »
Rozmawiałem dziś ze znajomym mechanikiem (od ciężarowych), pokazałem mu drgania, które mnie niepokoją. On od razu odkręcił korek wlewu na odpalonym silniku i wskazał na problem z przedmuchami. Korek wlewu podskakuje. Zasugerował, że to może być problem z zaworami. Czy ktoś miał może podobny problem? Czy to będzie problem z zaworami, czy może z pierścieniami. A może odma? Tak czy siak w przyszłym tygodniu robię wizytę u mechanika, niech to dokładnie sprawdzą. Auto jest na gwarancji jeszcze przez pół roku, więc trzeba to jak najszybciej ogarnąć.
XE 2015 2.0D Automat

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 01, 2022, 18:22:26 pm »
W każdym doładowanym silniku będzie podskakiwal. Wymien poduszki będzie ok.
AutoPro - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 02, 2022, 21:45:40 pm »
Tu się akurat nie zgodzę. O ile o diesel'ach wiem jeszcze mało, to jestem pewien, że tak być nie powinno i jest to oznaka awarii silnika. Potwierdziło mi to 2 zawodowych mechaników. Byłem dziś zrobić termin do serwisu, we wtorek będę wiedział już na czym stoję. W serwisie już mi potwierdzili, że zarówno drgania, jak i podskakujący korek nie powinny u mnie występować. Sprawdzą to wszystko i będę wiedział, co jest do roboty.
Przez temat "zachowania korka" przechodziłem remontując 2.4 V6 w moim Audi - wspaniały silnik, do dzisiaj tęsknię - tam akurat sytuacja była taka, że prawidłowym zachowaniem było zasysanie korka. Jeśli korek dało się wyjąć bez żadnych oporów, oznaczało to problemy z odmą i ezektorem oraz podciśnieniem. Wymieniłem odmę, ezektor, wszystkie przewody podciśnienia i uszczelki i silnik zaczął pracować prawidłowo. Ogólnie odremontowałem sam cały silnik, ale to inna bajka. Ale sprawa odnośnie zachowania w poszczególnych silnikach była poruszona i dobrze opisana, stąd moja wiedza w kwestii "podskakującego korka".
XE 2015 2.0D Automat

Offline piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 02, 2022, 22:12:57 pm »
U  mnie w innym aucie,zasysanie korka polaczone z bialym dymem podczas odpalania zimnego auta ,oznacza uszkodzenie separatora oleju.
Nie mam z kim porownac roznic w drganiu silnika.A z checia bym sprawdzil.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2022, 17:23:48 pm »
Gość, ktory przyjmował mnie na termin powiedział, że to są nowoczesne auta i o żadnych drganiach nie ma tu mowy. Dymić mi nie dymi, a korek sprawdzałem akurat na ciepłym, bo po trasie. Aczkolwiek przy odpalaniu dzwięki wydawane przez silnik i drgania są niepokojące. Aczkolwiek nieregularne. No i przypuszczam, że ma to też wpływ ma spalanie. Bo jerzdząc codziennie 120km/h trasę 30km w jedną stronę nigdy nie pokazał mi zasięgu powyżej 1k km. Ostatnio nawet jest coraz mniejszy, bo poniżej 900km mi spada we wskazaniu zaraz po zatankowaniu do pełna. A ciągle jeżdzę tak samo. Więc wiem, że coś się dzieje
XE 2015 2.0D Automat

Offline M737

• Forumowicz Executive
  • The White Cat
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2022, 23:22:40 pm »
jeśli drżenie i hałas mają wpływ na spalanie - to nie są to poduszki silnika tylko zupełnie coś innego
ewentualnie poduszki też mogą być popsute ale nie mają żadnego wpływu na spalanie

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 04, 2022, 05:02:34 am »
Jeden raz tylko w 2 letniej historii jeżdżenia tym autem pokazało mi 920 km zasięgu, norma u mnie to 720-750 km. Trafia się też 650-670 km. Czy to ciężkie buty?
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 04, 2022, 21:36:45 pm »
@Zbyszek01 to nie ciężkie buty, to AWD. Tylny napęd ma mniejsze spalanie. Ja na baku zazwyczaj robię ponad 900km. Chodzi bardziej o to, że za każdym razem pokazuje inaczej po tankowaniu. Być może kata muszę wyczyścić.
@Robik dźwięki są tylko przy odpalaniu i to nie zawsze. I może jestem przewrażliwiony - to mój pierwszy diesel. Główny problem to drgania, na ich podstawie drążyłem dalej. Wiem, że jeśli poduchy są padnięte, to silnik jest dużo głośniejszy. No i widać, że się telepie mocno. Taki problem miałem w Mazdzie. Było słychać i trzęsło. Wymieniłem poduchy i silnik mi z auta zniknął - przy normalnej jeździe - Jak mu depne, to go słychać normalnie. Ale nic nie czuć, nigdy. I jest bajka, tak jak powinno być. A tu mnie to męczy, tym bardziej że o prawie 10 lat młodsze auto.
Aż tak się nie znam na silnikach, zwłaszcza na diesel'u, wiec oddaję do serwisu, niech znajdą przyczynę problemu.
Przebieg jak go brałem był 141kkm, teraz mam już 154kkm - Wymianę oleju i filtrów miałem przed odebraniem auta, a po ok. 12k wymieniłem ponownie - mam zamiar trzymać się interwału do 12k i tylko najlepszy olej i filtry.
Dbam o swoje auta, bo to moje bezpieczeństwo - wszyscy mi zawsze marudzą, że inwestuję w każde auto, które mam. A ja po prostu dbam i robię to dla siebie. A gdy potem sprzedaję, to mam pewność, że przyszły właściciel będzie zadowolony i nie będę miałgo na sumieniu, bo sprzedałem zepsute auto.
XE 2015 2.0D Automat

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 06, 2022, 18:30:18 pm »
A ja dalej stawiam na poduszki. Jeśli są hałasy po odpaleniu to do roboty masz rozrząd lub wałek balansujący, ewentualnie jedno i drugie. A korek podskakuje bo raz że doładowany motor, a dwa że jeśli się trzęsie od poduszek to normalne jest to że i korek będzie podskakiwal.

AutoPro - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 06, 2022, 20:19:48 pm »
Poduchy to pierwsze, co mi do głowy przyszło. Będzie sprawdzane. Łańcuch też biorę pod uwagę. Ale problem z korkiem to najprawdopodobniej zatkana odma. Spójrz zresztą sam na filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=TxnsUuVbDzo
XE 2015 2.0D Automat

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 06, 2022, 21:07:04 pm »
Na filmiku pokazuje, jak zachowuje się korek i jakie jest ciśnienie w komorze - tak być nie powinno. Uszkodzenie poduchy zazwyczaj zaczyna się od drobnych drgań na postoju, z czasem zaczynają być wyczuwalne także podczas jazdy podczas puszczania gazu. U mnie jest obecnie na etapie drobnych drgań, ale czasami już i podczas jazdy. Nie do końca jest to połączone z obrotami, bo te drgania pojawiają się i znikają. Dlatego ogarnę wszystko, co mi wynajdą - i tak płaci za to sprzedawca auta, bo od czego ma się gwarancję.
XE 2015 2.0D Automat

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 10, 2022, 08:57:41 am »
Witam, zeszło im trochę dłużej, ale już wiem co jest do roboty. Odma, jakis sensor (nie pamietam dokładnie) i łańcuch. W cłej tej sytuacji jedyne co mnie pociesza, to że obejmie to gwarancja i nie będę musiał za to płacić. Ale tydzień ponad bez auta będę...
Po drodze byćmożr cos jeszcze wyjdzie, ale to w sumie dobrze, niech wszystko za jednym zamachem zrobią i będę miał z głowy.
XE 2015 2.0D Automat