@Zbyszek01 to nie ciężkie buty, to AWD. Tylny napęd ma mniejsze spalanie. Ja na baku zazwyczaj robię ponad 900km. Chodzi bardziej o to, że za każdym razem pokazuje inaczej po tankowaniu. Być może kata muszę wyczyścić.
@Robik dźwięki są tylko przy odpalaniu i to nie zawsze. I może jestem przewrażliwiony - to mój pierwszy diesel. Główny problem to drgania, na ich podstawie drążyłem dalej. Wiem, że jeśli poduchy są padnięte, to silnik jest dużo głośniejszy. No i widać, że się telepie mocno. Taki problem miałem w Mazdzie. Było słychać i trzęsło. Wymieniłem poduchy i silnik mi z auta zniknął - przy normalnej jeździe - Jak mu depne, to go słychać normalnie. Ale nic nie czuć, nigdy. I jest bajka, tak jak powinno być. A tu mnie to męczy, tym bardziej że o prawie 10 lat młodsze auto.
Aż tak się nie znam na silnikach, zwłaszcza na diesel'u, wiec oddaję do serwisu, niech znajdą przyczynę problemu.
Przebieg jak go brałem był 141kkm, teraz mam już 154kkm - Wymianę oleju i filtrów miałem przed odebraniem auta, a po ok. 12k wymieniłem ponownie - mam zamiar trzymać się interwału do 12k i tylko najlepszy olej i filtry.
Dbam o swoje auta, bo to moje bezpieczeństwo - wszyscy mi zawsze marudzą, że inwestuję w każde auto, które mam. A ja po prostu dbam i robię to dla siebie. A gdy potem sprzedaję, to mam pewność, że przyszły właściciel będzie zadowolony i nie będę miałgo na sumieniu, bo sprzedałem zepsute auto.