Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Mocniejszy zestaw hamulcowy

<< < (3/6) > >>

Jaccom:

--- Cytat: Robik w Wrzesień 28, 2021, 10:46:38 am ---Okazja zycia, 10tys za jedna strone :)))

--- Koniec cytatu ---
w takim stanie same tarcze to pewnie 20 tysięcy
nowe na przednią os 34 tysiące

czarny_kot:
Mały update. Znalazłem takie zestawy https://d2racingsport.eu/catalogsearch/result/?order=price&dir=asc&q=JA11 Część dostępna w sklepach w PL. Ostatecznie zdecydowałem się na robienie adapterów do tarcz 365 i zacisków Brembo.

kupis99:
Cześć, wszystkim,
może się komuś przyda, co prawda to nie swap czy poważny upgrade, ale można dobrać fajne tarczy i klocki ciut lepsze od wersji fabrycznych.

https://topbrakes.pl/klocki-i-tarcze/jaguar/xe/20/turbo-rwd-250-km-2017-/tarcze-przod

stingear:
Ja jestem właśnie w trakcie wymiany tarcz i klocków. Na tyle wylądowały tarcze Brembo, najlepsze, jakie pasowały oraz do tego klocki EBC GreenStuff. Na przód za niedługo zamontuje tarcze EBC Groove Disc oraz klocki EBC YellowStuff. Zestaw już leży w garażu, czeka tylko na wymianę. Klocki z EBC naprawdę robią dużą różnica, tak samo nawiercane tarcze. W Mazdzie mam i Audi miałem tarcze Mikoda nawiercane z klockami EBC Black - Sprawują sie rewelacyjnie - różnica kolosalna względem tarcz i klocków standardowych/fabrycznych. Do Jaga doinwestowałem trochę więcej, bo wiem, że się opłaca i będzie robić robotę.
Na podstawie tego doświadczenia już kilkunastu tysięcy km stwierdzam, że inwestycja w porządne tarcze i klocki jest w zupełności wystarczająca. Nie trzeba się bawić w wymianę całych hamulców, aby zyskać bardzo dobre efekty.

stingear:
Jak pisałem, tak zrobiłem. Tarcze i klocki wymienione.
Z tyłu Brembo gładkie - brak pasujących nawiercanych - oraz klocki EBC Green Stuff.
Z przodu EBC Turbo Groove oraz klocki Yellow Stuff.
już ponad 200km za mną i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że zestawik robi robotę. Hamowanie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne. Zero drgań, czegokolwiek. No i reakcja na pedał hamulca dużo lepsza. Wprawdzie awaryjnego jeszcze nie miałem, ale jestem pewien, że sobie poradzą.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej