Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Czy stać mnie na Jaguara?

<< < (4/14) > >>

Adt81:
 Mądrze gada, polać mu  :-super

EVO636:
Dodam i ja coś od siebie, mam 27 lat i jeżdżę też xf ale z 2011 kupiłem go za gotówkę, za ciążko zarobione pieniądze, stać mnie na utrzymanie, ale w życiu nie wpadłem bym na genialny pomysł kupowania tak drogiego auta na kredyt, znam podobny przypadek wpłata własna 50 procent i 50 procent na kredyt kolega też lat 30, kupno paru letniego porsche 911 i wszystko było fajnie dopóki sie nie okazało że sie ceramika skończyła auto stoi od roku na parkingu, bo kredyt trzeba płacić i na drugi kredyt już by nie starczyło, dobrze się zastanów bo jak zacznie sie coś psuć to będzie dla Ciebie nie auto marzeń a strzał w kolano.

piotrrf:
Oto mi wlasnie chodzi. By potem miec na naprawy, bo nic nie jest wieczne.A ratowac sie kredytem by naprawic auto kupione na  kredyt? No coz mozna i tak.

Yoohas:

--- Cytat: cyberda w Czerwiec 22, 2020, 22:39:36 pm ---
--- Cytat: Yoohas w Czerwiec 22, 2020, 22:09:47 pm ---Kredyt na samochód...  :-nuts

@piotrrf - zaproponowałbym nieco inną zasadę (choć tamta też dobra) - kup samochód za równowartość 2-3 pensji. Max.

--- Koniec cytatu ---

Czyli jak zarabiasz 5000 PLN netto to możesz kupić auto za max ... 15 000 PLN ? No to zaszalejesz że ho ho ho ...

--- Koniec cytatu ---

Dokładnie to mam na myśli. Nie wiem co z tym zdumiewającego. Nie wyobrażam sobie, żeby przy zarobkach 5000 kupić coś droższego niż 15k zł. 10k zł - samochód za 30k zł. I żyjesz spokojnie.

Samochód to tylko sprzęt AGD, jak pralka. Mówimy o XF - złomie, jakiego tysiące turlają się po ulicach. I jeszcze brać na to kredyt? Musisz brać kredyt = nie stać Cię.

Powinni tego uczy w szkołach.

I zdania nie zmienię. Kredyt na samochód należy do kategorii najgłupszych z najgłupszych posunięć finansowych. Nikomu oczywiście nie zabronię, jak ktoś lubi finansować banki swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi (które już zostały opodatkowane) to droga wolna.

Pomijam oczywiste oczywistości - czy ktokolwiek ma gwarancję przynajmniej niezmienności dochodu na czas trwania kredytu?

PS. Nie znam przypadku, żeby było fajnie kupić cokolwiek w życiu ponad stan.

Szpachla22:
Czyli wg Twojego rozumowania jak ktoś chce samochód, za powiedzmy około 80k zł, musi zarabiać 26k zł miesięcznie? Jakby każdy miał takie rozumowanie to dalej po Polsce jeździły by tylko cienkie, seje i vw 1

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej