Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Silnik v12 5.3 porażka czy sukces ????

<< < (4/8) > >>

ja$:
Pipcyk -nie przesadzaj z wymianą świec nie jest tak cięzko--sam wymieniłem 11 sztuk-trzeba miec dobry klucz  :-hehe :-hehe ,ale praca V-12 jest rewelacyjna i spalanie  :-W :-W :-zly

jarek-jerryjag:

--- Cytat: ja$ w Czerwiec 02, 2009, 22:24:51 pm ---Pipcyk -nie przesadzaj z wymianą świec nie jest tak cięzko--sam wymieniłem 11 sztuk-trzeba miec dobry klucz  :-hehe :-hehe ,ale praca V-12 jest rewelacyjna i spalanie  :-W :-W :-zly

--- Koniec cytatu ---
co z 12 swieca . spotkalem sie z duzoma V12 gdzie wymieniano główne 10 świec . dwie pierwsze ktore sa pod sprezarka klimy były pomijane.
 najlepiej jest odkrecic sprezarke  ale nie odpinać węzy (calosc pod ciśnieniem ) i przekrecic sprezarke o 180 stopni i polozyc na pokrywie chłodnicy.
 tyl wykrecic cala wieze przepustnicy ( tylko 4 scruby 7/16cala mozna uzyc 11mm.
 i do swiec jest dostęp jak w maluchu .
 jeszcze został srodek ale zdejmując kopulke mamy dostęp rowniez do palca rozdzielacza gdzie
 po jego zdjęciu wpuszczamy krople oleju aby ciezarki miały luz.calosc zajmuje od 2- 4 godzin
w zaleznosci kto przedtem swiece wymienial bo zdaza sie ze swiece byly wkrecane bokiem do gwintu (dobra metoda jesli mamy ciezki dostep do swiec. Mozna zalozyc cieki wezyk na koniec swiecy i probowac wkrecac swiece przez weza)

richie:
temat wymiany świec to żaden problem, ogarnołem to razem z kablami przy niedzielnym piwku, A1 i B1 tylko po odkręceniu sprężarki, ja poprostu tylko trochę ją przestawiłem w prawo i w lewo. Bez oryginalnego klucza nie dał bym rady. Sam motor to dla mnie jedna z najbardziej udanych konstrukcji jakie powstały, jedyny problem o jakim słyszałem to że w autach z usa albo np. GB leli zwykłą wodę i bloki makabrycznie korodóją.

Pipcyk:
Widzę że zostałem błędnie zinterpretowany.
Wymiana to nie problem tyle że zajmuje dużo czasu.
4 godziny w porównaniu z 20 minutami w przypadku innych jednostek napędowych to spora różnica. Chyba przyznacie to samo.
A oryginalny klucz jest........ ładny i tyle, Do wykręcania zapieczonych świec się nie nadaje.
Bardzo szybko się łamie.

richie:

--- Cytuj ---A oryginalny klucz jest........ ładny i tyle
--- Koniec cytatu ---

Jest cienki, długi i na podwójnym wałku byc może jest też ładny, ja nie zauważyłem;) Jeśli masz swoją sprzeczną z tym co jest na forum opinię o v12 to napisz, moim zadaniem jest to poprostu prawdziwa jednostka idealnie pasojąca do jagów. W usa jak poleci v12 to wkładają GM v8 bo miejsca jest a i skrzynia pasuje;) Moim zdaniem tem motor wcale nie powala osiągami tylko kultutrą pracy. Zreszta takie było założenie producenta.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej