Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

XJ6 Coupe (1976) - Prośba o wsparcie

<< < (4/8) > >>

Yoohas:
Gdybyś pokazał jakieś zdjęcia albo opisał swoje oczekiwania byłoby łatwiej :)

Chcesz wymieniać szybę przednią po malowaniu nadwozia??? Kurczę, słabo.

Pokrycie kolektora nic nie da. Chwilowy efekt wizualny. Jeśli chcesz kombinować z temperaturą to jednak bandaż. Ale tego też bym nie robił w XJC.

Zmiana koloru - pytanie z początku posta. Czy auto będzie całkowicie rozbrojone? Jeśli tak, zmiana koloru na oryginalny to zawsze plus. A cena bez zmian. Jeśli auto ma być lakierowane bez rozbierania to zmiana koloru pociąga za sobą znaczne koszty. Trzeba lakierować elementy od nowa, wewnątrz również. Wszystkie zakładki, felce również.

Majsterwood:
Witam. Co do kolorystyki to zdecydowanie popieram. Po pierwsze powrót do oryginalnego malowania jest przy tak kompleksowej renowacji najsłuszniejszym wyborem. Poza tym do XJ Coupe biel i winyl dachu będzie dużo lepiej i bardziej elegancko wyglądać. Podkreśli moim zdaniem klasyczny wygląd auta.
Uwaga do odprysków na szybie. Mialem podobny problem w swoim XJS. POnieważ odprysk był bardzo niewielki zleciłem naprawę w specjalistycznym zakładzie. Zrobili to chyba żywicą, ale nie ma śladu. Wszystko zależy od wielkości uszkodzenia. Może takie rozwiązanie wystarczy?

Lekkoduch:
Witam ponownie :)

Sam się zakręciłem z tą szybą :) Oczywiście chodziło mi o to, że szyba zostanie zdemontowana przed malowaniem a po samym malowaniu założona od nowa :) Z tego co się dowiedziałem to były dwa rodzaje szyb do tego modelu: zwykła oraz zwykła z paskiem od góry (swoją drogą jeśli taki pasek by był w kolorze czarnym to fajnie by się komponowało z dachem vinylowym).

A co do samej szyby i jej uszkodzenia. W związku ze swoim zawodem zgłaszam średnio 2-3 szyby do wymiany w miesiącu od klientów i rzeczywiście tak jak Majterwood opisał można to zrobić bez konieczności wymiany szyby :) (jeśli jest to odprysk i jego głębokość nie jest zbyt duża)
Jednak w moim przypadku nie jest to już możliwe ze względu na to, że są 2 odpryski, których głebokość jest zbyt duża na ich "leczenie" a poza tym jest kilka mniejszych (które i by się zapewne uratowało). No cóż :) Nie ma drogi na skróty :)
Czy ktoś się orientuje czy szyba do XJ6 Coupe będzie taka sama co do XJ serii II?

Mam jeszcze do was Panowie dodatkowe pytanie:
Jak to jest z tym vinylowym dachem? Jeśli będę malował całe auto (rozebrane do blach) to czy warstwę vinylu pozostawiam bez jej ruszania i maluję auto bez samego dachu? Czy ewentualnie demontuje się tę powłokę i dopiero na pomalowane blachy można ją założyć? Przyznaję, że wcześniej z takim rozwiązaniem się nie spotkałem i nie wiem jak się do tego zabrać :) (Czy powłokę vinylową mogę demontować i montować bez jej uszkodzenia).
Samo auto będę się starał właśnie w ten sposób pomalować ponieważ jest trochę "bąbli" (generalnie wychodzi, że będą to 4 elementy a nie chcę robić zaprawek czy odświeżyć obecny kolor więc mając na uwadze unikatowość auta zrobię wszystko aby było to wykonane na jak najlepszym poziomie).

A tak swoją drogą: Ciekawe jest, że 40 lat temu Jaguar wymyślił opcję vinylowego dachu do XJ Coupe a w dzisiejszych czasach panuje często moda na właśnie takie kolorystyczne rozwiązania (np. białe auto i dach w kolorze czarnym) :)

Ponieważ widzę, iż jest zainteresowanie moim postem i życzliwi użytkownicy dają tu swoje porady to zrobię wszystko aby i wam dać trochę radości dla oczu i porobię więcej zdjęć autka przy najbliższej okazji :)

Pozdrawiam wszystkich :)

Yoohas:
Zdjęcia jak najbardziej. Zawsze fajosko pooglądać.

Nie spotkałem się z sytuacją, gdy dach vinylowy po zdjęciu nadawał się do ponownego montażu. Ale na pewno należy go zerwać przed lakierowaniem, jeśli ma być zgodnie ze sztuką.

Jeśli natomiast naprawdę jest w ładnym stanie spróbuj podważyć w miejscach łączenia z lakierem tylko tyle, ile trzeba (1-2 cm). Później przykleisz. Ryzyko jest takie, że nie będzie ładnie i będziesz i tak zrywał. Ale spróbować warto.

Poszukaj speców od cabrio itp i pogadaj z nimi. Popytaj z jakiego dokładnie materiału są robione takie dachy i czy wykonają według wzoru. Trzeba się znać na tym, zwykły tapicer tego nie zrobi.

Prawdopodobnie też nie dostaniesz już materiału takiego jaki był oryginalnie.

Lekkoduch:
Witam

Z tym dachem to właśnie mam zagwostkę...
Poprzedni właściciel poszedł na skróty i pomalował auto bez demontażu dachu. W związku z powyższym kolor pod powłoką vinylową jest biały...I tu moje dylematy się zaczynają :) Nie chciałbym aby auto było finalnie bez vinylu (-10 do efektu wizualnego hehe) ale samo zorganizowanie dachu też graniczy z cudem.
Wprawdzie znalazłem wstępnie możliwość zakupu dachu vinylowego poprzez jeden katalog ale cena jest zdecydowanie nie do przyjęcia :(

Ale w wolnym czasie będę musiał poszukać w necie jakiś speców od tego typu rozwiązań. Póki co jest to temat po zakończeniu całej mechaniki :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej