Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

[x300 4.0 l.] Nie można odpalić jak jest gorąco.

<< < (3/6) > >>

KrzysiekEg:
 Miałem problemy z gaśnięciem i odpalaniem jak się silnik mocno zagrzał, teraz te problemy występują coraz częściej. Jestem prawie pewny iż powodem tego jest uszkodzony zawór regulacji biegu jałowego. Okazuje się że po całkowitym odłączeniu wtyczki silnik już nie gaśnie, jednak są typowe objawy dla uśrednionych parametrów jałowego. Pojeżdzę jeszcze jakiś czas bez podłączonego idle speed valve i poobserwuje.

mlodzieniaszek:

wyczysc silniczek krokowy i wymien coolant sensor ktory steruje dawkami paliwa ( zwieksza dawke paliwa tzw ssanie gdy silnik zimny i zmniejsza ja gdy silnik sie rozgrzeje) ,jesli czujnik bedzie wadliwie dzialac to pomimo iz silnik bedzie rozgrzany a na desce bedzie prawidlowa temperatura to ecu bedzie myslalo ze jest silnik zimny i dawka paliwa bedzie zwiekszona co moze skutkowac zalewaniem swiec oraz utrudnionym zapalaniem.

KrzysiekEg:
Cały dolot wraz z przepustnicą był już demontowany i czyszczony. Sprawdzana też była szczelność. Czujnik temperatury płynu pokazuje prawidłowe wartości na komputerze jak też odpowiednie rezystancje na mierniku w zależności od temperatury. Tak więc to raczej nie jest to.

KrzysiekEg:
Czy ktoś jest to w stanie poprawnie przetłumaczyć. Z góry dziękuję.
http://jimbutterworth.co.uk/8ecu.htm
Just for completeness - a rogue MAF (Mass Air Flow meter) can give idle dip and lumpiness and/or a hot restart issue.  Also check for air leaks in the inlet bellows and be aware that a faulty throttle assembly (throttle not closing fully due to gumming up and/or faulty ISCV (Idle Speed Control Valve) can cause a high idle speed.

To reset the ISCV (Idle Speed Control Valve):

1. with the valve off the throttle body and the ignition on you will eject the whole spindle out of the body. The sequence is get someone to switch on the ignition to position 1 then tell them to switch off once the valve has retracted, failure to do this and the valve will then wind forward looking for the valve face, as it is not there it keeps on winding out.
2. do not just wind in the spindle into the body you will damage the location of the spindle in the body.  With spindle/plunger, sleeve and spring assembled wind into the body slowly when the location just starts to enter the body get a eye glass and align the flat/groove on the spindle with the matching section in the body, then get said person to switch on the ignition, then switch off when the spindle has fully retracted.

KrzysiekEg:
Wydaje się że problem został rozwiązany. Choć czas pokaże.
Przed oddaniem auta do elektronika, przeczyściłem wszystkie masy, powyjmowałem z gniazd przekaźniki, cześć rozebrałem i też wyczyściłem za pomocą dobrego spray kontaktu.
I bingo. Auto działa bez problemu.
Nie wiem dokładnie który przekaźnik szwankował lub która masa, ale obstawiam iż był to przekaźnik który znajduje się za prawą lampą, pierwszy od błotnika. Odpowiada za ECM. Przynajmniej taki opis znalazłem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej