Autor Wątek: Kilka ogólnych pytań o X-Type  (Przeczytany 10398 razy)

bidiniusz

• Gość
Kilka ogólnych pytań o X-Type
« dnia: Styczeń 04, 2012, 22:48:17 pm »
Hej,

rozglądam się powoli za jakimś dobrym samochodem dla siebie. Celuję w XJ8, ale na chwilę moją uwagę zwrócił X-Type (właściwie to bardziej po prostu żonie się podoba).  Gdyby to był X-Type to rocznik do ok. 2002.

Mam kilka ogólnych pytań:
- X-Type w dieslach, jak mnie poinformowali koledzy, to napęd na jedną oś... przednią?
- jak jest w pozostałych rozwiązany rozkład napędu (jaki rodzaj, jak zaprogramowane itd. czy to bardziej jak Haldex w Volvach, czy Torsen w Audi)?
- czy X-Type występuje z kotem na masce (tym skaczącym)?
- czy jest coś, dla czego warto zmienić obszar zainteresowania z XJ (siłą rzeczy 2-3 lata starszy) na X-Type?

I pytanie bardziej ogólnej natury - czy kierownica drewniana na dłuższą jazdę to w ogóle daje radę?

Sorry za ogólne pytania w dziale technicznym, ale nie bardzo wiem gdzie indziej można by zapytać.

Pozdrawiam
B.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
Odp: Kilka ogólnych pytań o X-Type
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2012, 05:09:18 am »
X-Type na przednią oś wychodził 2,0 i 2,2 w dieslu i 2,1 V6 w benzynie. 2,5 i 3,0 V6 są na 4 łapy.
Kot w X-Type'ach był montowany w USA. W Europie nie było.
Iksy z napędem 4x4 są głośniejsze, psują się masowo reduktory, automaty się sypią, rdzewieją i ... panie co tam się nie dzieje :)

Kierownicę pół drewnianą pół skórzaną mam w XJocie i po 4 latach użytkowania stwierdzam że cała drewniana był by lepsza.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Pirat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2012, 06:43:38 am »
Ja mam kiermankę drewnianą i nie powiem na poczatku trochę stękałem że jest śliska,ale po czasie przyzwyczaiłem się i teraz jest super :-super.Kwestia przyzwyczajenia no i kto co lubi  8)

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2012, 11:06:34 am »

X-Type na przednią oś wychodził 2,0 i 2,2 w dieslu i 2,1 V6 w benzynie. 2,5 i 3,0 V6 są na 4 łapy.
Iksy z napędem 4x4 są głośniejsze, psują się masowo reduktory, automaty się sypią, rdzewieją i ... panie co tam się nie dzieje :)

Kierownicę pół drewnianą pół skórzaną mam w XJocie i po 4 latach użytkowania stwierdzam że cała drewniana był by lepsza.

Ciekaw jestem gdzie jest ten reduktor w X-e. W terenowych samochodach reduktor służy do zwiększenia momentu obrotowego na kołach kosztem radykalnego zmniejszenia prędkości, służy to do poruszania się w ciężkim terenie. Albo mój X jest  jakiś dziwny albo  ja nie mam żadnej dźwigni/gałki/przycisku który by go włączał. Chyba że w X-ie reduktorem zwie się coś innego lub też psuje się nawet to czego w nich nie ma ??

Sebastian X

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2012, 14:13:46 pm »

Moje autko (X 2,5) jest ciechutko, napęd sprawny i nic nie rdzewieje ;D

Konradop

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2012, 14:27:41 pm »

nooo   faktycznie istna sodoma i gomora oraz koklusz i gradobicie ...  :-K :-hehe

taaaaaa .....
a świstak siedzi i ...

TOSIEK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2012, 15:39:33 pm »
Szczerze, jeżeli miałbym do wyboru starszego Xj, albo nowszego X-Type, to wybrał bym X-Type, nie jest prawdą to co napisał kolega, że wszystko się sypie, może i tak jest, jeśli ktoś kupuję egzemplarz oszczędzając na nim czyli po cenie niższej niż "chodzą", to wtedy mogą występować awarię, także jeżeli masz celować w X-Type'a to śmiało ale jedynie w bardzo dobrym stanie, unikać tanich, bo kto oszczędza przy zakupie traci na remoncie, a jeżeli będzie jeździła też żona, to X-Type będzie jej na pewno łatwiej, bo jest mniejszy.

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2012, 16:45:00 pm »
Choina grunt to dobra reklama Jaga ( co tam się nie psuje ) hehehe ,tragedi nie ma jesli bedzie ktos o niego dbal  ;D czyli jak z każdym autem .a wogole to nei ma problemow nie do rozwiazania wiec beirz kota i nie pytaj :D

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2012, 10:58:40 am »

.........
- jak jest w pozostałych rozwiązany rozkład napędu (jaki rodzaj, jak zaprogramowane itd. czy to bardziej jak Haldex w Volvach, czy Torsen w Audi)?
...............

W X-ie jest oparty na sprzęgle lepkościowym więc nie jest ani Haldexem ani tym bardziej Torsenem, rozdział mocy to
40% przód 60% tył.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2012, 11:02:48 am wysłana przez Bedek »

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2012, 11:28:49 am »
Działanie sprzęgła jest oparte na zmianie lepkości specjalnego oleju silikonowego (oleju wiskotycznego) w zależności od temperatury,nasuwa sie pytanie jaki to olej ,

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2012, 11:40:02 am »
Moje autko (X 2,5) jest ciechutko, napęd sprawny i nic nie rdzewieje ;D
Napisałem że 4x4 jest głośniejszy od przednio napędowca. Przypuszczam że nie jechałeś wersją 2,1. To że w twoim jest ciechutko, nie oznacza że w innych nie jest ciszej.
Szczerze, jeżeli miałbym do wyboru starszego Xj, albo nowszego X-Type, to wybrał bym X-Type, nie jest prawdą to co napisał kolega, że wszystko się sypie, może i tak jest, jeśli ktoś kupuję egzemplarz oszczędzając na nim czyli po cenie niższej niż "chodzą", to wtedy mogą występować awarię, także jeżeli masz celować w X-Type'a to śmiało ale jedynie w bardzo dobrym stanie, unikać tanich, bo kto oszczędza przy zakupie traci na remoncie, a jeżeli będzie jeździła też żona, to X-Type będzie jej na pewno łatwiej, bo jest mniejszy.
Ja również miałem zacząć przygodę z Jaguarem od X-Type'a. Przed zakupem wybrałem się na zlot Jaguara i tam miałem możliwość obejrzenia, po dotykania, wysłuchania opinii. Na auto miałem do wydania 2x tyle co za nie dałem. To tam przekonali mnie żeby kupić ostatni rok R6 i dbać o niego.
Blacha się sypie i nie prawdą jest że w za niedbałych egzemplarzach. Nawet w US gdzie inny klimat jest rdzewieją. Poczytajcie troche starsze tematy na forum, a wszystko w nich znajdziecie. Poobserwujcie forum, poobserwujcie dział sprzedam. Może wysnujecie jakieś wnioski.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2012, 13:57:57 pm wysłana przez Choina »
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

TOSIEK

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2012, 12:04:05 pm »
Widzę, że każdy broni swego i będzie niezła "gadka", określiłeś to choina, że rdzewieją, jakby rdzewiały na potęgę, jedynie progi a trzeba to po prostu zabezpieczyć,a jeśli się nie dba i nie zajrzy tam to można doznać szoku, trzeba to kontrolować i tyle, a sugerujesz, że zaniedbane egzemplarze są w takim stanie jak te w bardzo dobrym, to miło. Jeśli chodzi o X-Type to jest dobry początek i warto zobaczyć jak jest z kosztami tego samochodu, jeżeli chodzi o XJ to wiem, że to jest już inne auto, zresztą jest o dwie klasy wyżej od X-Type'a, jeździłem nim, tylko X350 i powoli szukam egzemplarza dla siebie, a jeżeli chodzi o auta z USA to raczej logiczne że będą bardziej rdzewiały, bo po pierwsze transportuje się je w kontenerze na statku, po oceanie, więc dostaje się wilgoć prawda?, proszę wszystkich żeby się wypowiadały osoby, które mają lub miały przez dłuższy okres czasu, styczność z danym modelem, bo to kto się co naczytał na forum, to nie jest zbytnio istotne, mamy pomóc wybrać model, a nie przeciągać na daną stronę, jeśli mam typować to ja posiadam 2.1 V6 benzynę, celowo wybrałem ten silnik ponieważ mam znajomych, którzy mają te modele z napędem na 4 koła i mówili że szumi, a jedynie jakie problemy mają w przeciągu lat użytkowania, to tyle, że wymieniają podstawowe części eksploatacyjne.

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2012, 12:23:08 pm »
no ładnie choina rozpęta wojnę na temat modeli jagów heh a przecież my to jak rodzina  :-tylko

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2012, 14:05:54 pm »
a jeżeli chodzi o auta z USA to raczej logiczne że będą bardziej rdzewiały, bo po pierwsze transportuje się je w kontenerze na statku, po oceanie, więc dostaje się wilgoć prawda?
Pewnie tak. Ale amerykanie też rozkładają ręce i na ich forum też można zobaczyć ich zacne sztuki. Rdzewieją progi powiadasz? Zobacz co się dzieje pod przednimi błotnikami. Tylne klapy też rdzewieją.
Jest XE MY20, XJ6 1995

TOSIEK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2012, 14:28:14 pm »
U mnie nie ma nic takiego, szukałem egzemplarza, który nie jest zardzewiały, a szczerze wiedziałem o tych mankamentach, dlatego się uprzedziłem co do tego, a tylna klapa rdzewieje ze względu na to że listwa chromowana dostaje wibracji i to jest zapewne powodem korozji klapy, ale ja ją zabezpieczyłem jak zresztą parę innych rzeczy i nie będę miał z tym problemów, muszę tu przyznać, że X-Type jest pod względem zabezpieczenia przed korozją słaby, ale jak ktoś kupi tragedię to się będzie z tym męczył, klimat w USA też nie jest jakiś cudowny pod względem samochodów, a zdjęcia Jaguarów X-Type z korozją progów, widziałem na forum w USA jeszcze przed zakupem, jak i tutaj niedawno ktoś wkleił, na pewno jeśli ktoś kupi zadbanego X-Type i zabezpieczy sobie go, nie pożałuje tego samochodu, a XJ jest lepiej wykonany, nie ma co ukrywać, jest to auto o dwie klasy wyżej, więc nie ma co się dziwić, z mojego punktu widzenia jeżeli będziesz szukał X-Type'a, to sprawdź czy nie jest skorodowany.