Autor Wątek: Pytanie o zmianę biegów podczas jazdy / wyprzedzanie  (Przeczytany 4693 razy)

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
Pytanie o zmianę biegów podczas jazdy / wyprzedzanie
« dnia: Czerwiec 01, 2016, 11:47:09 am »
Jestem posiadaczem x308 od marca 2016 więc krótko i nie chciałbym niczego popsuć przy swoim kocie więc pozwoliłem sobie zapytać bardziej doświadczonych użytkowników.

Podczas jazdy samochodem gdy skrzynia biegów znajduje się w położeniu D i chciałbym wyprzedzić szybko samochód mogę wybierak skrzyni biegów przesunąć do pozycji 2-go lub 3-ciego biegu, a po skończonym manewrze wyprzedzania z powrotem przesunąć do pozycji D? Czy skrzynia biegów się nie uszkodzi oraz czy takie manewry nadmiernie nie obciążają skrzyni ?  :- pojecia
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------
Why drive any other car when you can drive a Jaguar?

Offline jazabek wac³aw

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
Odp: Pytanie o zmianę biegów podczas jazdy / wyprzedzanie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2016, 12:44:32 pm »
Jestem posiadaczem x308 od marca 2016 więc krótko i nie chciałbym niczego popsuć przy swoim kocie więc pozwoliłem sobie zapytać bardziej doświadczonych użytkowników.

Podczas jazdy samochodem gdy skrzynia biegów znajduje się w położeniu D i chciałbym wyprzedzić szybko samochód mogę wybierak skrzyni biegów przesunąć do pozycji 2-go lub 3-ciego biegu, a po skończonym manewrze wyprzedzania z powrotem przesunąć do pozycji D? Czy skrzynia biegów się nie uszkodzi oraz czy takie manewry nadmiernie nie obciążają skrzyni ?  :- pojecia

Ale w jakim celu chcesz to zrobić ? W sumie nigdy nie widzałem potrzeby używania skrzyni w pozycjach innych niż te z literami.
Albert Einstein

Tylko dwie rzeczy s± nieskoñczone: wszech¶wiat oraz ludzka g³upota, choæ nie jestem pewien co do tej pierwszej.

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2016, 13:03:09 pm »
Załóżmy taką sytuację, że wlokę się za jakimś samochodem i chce koniecznie go wyprzedzić więc przerzucam z D np. na 2-gi bieg i samochód zdecydowanie lepiej wyrywa się do przodu, po skończeniu manewru wyprzedzania z powrotem zmieniam na pozycję D. Ogólnie nie trzeba zmieniać z pozycji D na jakiś inny bieg przy wyprzedzaniu ale zacząłem się bawić skrzynią i zauważyłem, że samochód przy takich zmianach biegów zdecydowanie lepiej się zbiera... Zastanawiam się czy takie zmiany biegów podczas jazdy nie są szkodliwe dla skrzyni biegów?
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

Offline Ojciec

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2016, 13:45:10 pm »
To co chcesz robić ręcznie że skrzynia zrobi za Ciebie automat tzn. kickdown.
1992r - Jaguar XJR6 4.0
1988r - Jaguar XJS 5.3 V12

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2016, 14:01:47 pm »
Czyli rozumiem, że nie jest wskazane takie ręczne zrzucanie biegów w dół ?
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

Offline Artek123

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
  • ....by³ S-Type 3.0 V6... ....jest XJ6 seria III...
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2016, 14:13:12 pm »
Ja u siebie (co prawda nie w Jaguarze) jak chce żeby auto ,,wystrzeliło" szybko do przodu np. przy wyprzedzaniu, przerzucam chwilkę wcześniej skrzynie w tryb sport... wtedy skrzynia sama zrzuca o jeden bieg w dół i trzyma trochę wyższe obroty (w porównaniu do zwykłego trybu Drive), a w przypadku wciśnięcia pedału gazu do oporu ewentualnie sama redukuje jeszcze niżej... Ten zabieg w zupełności wystarcza do szybkiego wyprzedzania i wyeliminowania tego krótkiego czasu (ułamek sekundy, może sekunda), ależ jak irytującego, kiedy to skrzynia musi zrzucić ten bieg czy dwa w dół (tzw. kickdown) i auto ładnie zacznie ciągnąć do przodu...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2016, 14:18:32 pm wysłana przez Artek123 »
Jeep Cherokee
BMW 3 GT
Jaguar XJ6 seria III

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2016, 14:49:30 pm »
Panowie macie rację, również wiem, że można wcisnąć magiczny przycisk S i samochód zrzuci bieg i wystrzeli ale nurtuje mnie pytanie czy taka zmiana biegów ręcznie jak opisywałem powyżej szkodzi skrzyni biegów lub jakimś innym podzespołom ?
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

drwalu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2016, 15:05:06 pm »
Nic sie nie popsuje. Po to to jest by stosowac. Kiedys byla filozofia z tymi 2 gdzie byla jedynka i dwojka i 3 przy wjazdach z przyczepa pod gorke. Kombinowali i tak zrobili az potem nadeszla era tiptronica. Jesli masz kaprys tak robic to rob. Skrzyni biegow nic sie nie stanie. Po to to tam jest.

Offline Tango

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
    • Podk³adki z Twoim zdjêciem
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2016, 15:11:05 pm »
W mojej 308 po zmianie na bieg niższy (4,3,2) zredukuje tylko tyle na ile program skrzyni pozwoli - czyli przy prędkości 150 km/h nie zredukuje do drugiego biegu pomimo, że tak ustawie wybierak. Gdyby było inaczej to elementy skrzyni latały by przed i nad samochodem...
Pawe³/ XJ 308/ 3.2/ 2001

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2016, 16:43:56 pm »
Muszę przyznać, że podoba mi się zabawa tą skrzynią - dziś wlokłem się do pracy za jakąś kolumną tirów i nagle nadarzyła się okazja więc przełączyłem na 2-gi bieg samochód wystrzelił do przodu, później przerzuciłem na 3-ci bieg wyprzedziłem kolumnę tirów, patrzę na licznik, a tam 140 KM/h  :o Wszystko ładnie i pięknie tylko to był teren zabudowany  ::)
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

Online Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2016, 17:02:43 pm »
SuperV8 (czytaj XJR) wyprzedzając jeden samochód osiąga 170km, a wyprzedając kolumnę tirów zamyka budzik.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2016, 17:40:33 pm »
obłęd i czyste szaleństwo - chyba jednak nie dorosłem do XJR...
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2016, 13:24:30 pm »
Skiciu, a nie spróbowałeś nigdy na pozycji D wcisnąć gazu do dechy? Powinieneś poczuć takie "klik". W tym momencie automat wie że ma wyprzedzać i sam zrzuca o maksymalną liczę biegów w stosunku do prędkości.
Nie musiałbyś się rozpraszać manewrowaniem lewarkiem podczas wyprzedzania.
>per aspera ad astra<

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2016, 21:39:13 pm »
Robiłem tak i faktycznie skrzynia sama zrzuca bieg na niższy ale mam wrażenie, że jak sam zmienię, to jakoś szybciej wszytko się dzieje :) Myślę, że jeszcze troszkę pojeżdżę i mi się znudzi ręczna zmiana biegów.  :-A
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 06, 2016, 22:15:31 pm »
Możesz przełączać ile chcesz i jak chcesz, czasem lepiej jest samemu wymusić skrzynię na niski bieg, żeby pełnym ogniem pójść do bólu, wtedy nie masz wyprzedzając lub na slejdzie bokiem niespodzianki że ci zmuli, zmieni bieg, tylko ciągnie aż do odcięcia, sam zmienisz jak będziesz chciał. Wiadomo że to nie jest dla skrzynki relaks i rarytas, ale i tak gorzej na tym dostaje silnik, bo mu idzie w czerwień.
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982