Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
PANEL STERUJĄCY.
strawinski:
klucze tego rodzaju nazywają się TORX.
kupuje się je najczęściej w zestawie takim jak imbusy.
Godan:
Dzięki za uświadomienie , kurcze całe życie się człowiek uczy :-K
rafi77:
--- Cytat: Godan w Styczeń 15, 2010, 22:49:59 pm --- Niestety dalej wymiękam bo dwie śruby przytrzymujące od dołu panel siedzą strasznie mocno i mają te ,,gwiazdki,, Są takie same jak te co trzymają w drzwiach zamki tylko mają płaską okrągłą główkę z tą przegraną gwiazdką w środku :-\
--- Koniec cytatu ---
Pod zaślepką od awaryjek są jeszcze dwie śruby ukryte chyba na torx 30 albo 25 już nie pamiętam dokładnie.
Może spróbuj wcześniej zainstalować jeszcze raz oryginalną płytę navi z nowym softem, czasem pomaga.
rafi77:
--- Cytat: Godan w Styczeń 11, 2010, 13:13:46 pm ---Ekran mojego LCD z panelu sterowniczego przestał reagować na dotyk
No i bądź tu mądry. Jedno jest pewne , że jak to naprawię, to tylko rzeczywiście pozostaje taka możliwość czyli zepsute coś tam coś tam w ekranie LCD.
--- Koniec cytatu ---
Tak się jeszcze zastanawiam czy przypadkiem ostatnio nie potraktowałeś swojej matrycy plakiem lub czymś podobnym a nadmiar dostał się między matrycę a czarną ramkę (przy samej matrycy)?
Godan:
Witam !!!!!!!!!!! Posłuchajcie...Dzięki Strawińskiemu kupiłem odpowiednie klucze :-thank podniosłem mieszek, odkręciłem zapalniczkę, potem dolne śruby panelu, podważyłem plastik przycisku świateł awaryjnych odkręciłem następne śruby, wyciągnąłem całość. Odkręciłem śruby magnetofonu (niestety nie odtwarzacza CD) mogłem oddzielić Ekran od radia. Rozebrałem ekran - posłuchajcie z dwóch stron są wtyczki białe 1/2 cm szerokości na 1 cm długości z masą połączeń - posłuchajcie miniaturowe to jak ostrza igieł- nie ma bata to musi się poluzować przy polskich dziurach drogowych i podjazdach na krawężniki. Gdy wszystko już rozebrałem , a dzięki Strawińskiemu miałem te kluczyki :-K- kupiłem je w OBI- otworzyłem piwo OKOCIM MOCNY w puszce :-super podłączyłem suszarkę i dawaj po tych stykach po ekranie (Toshiba) , przeczyściłem szmatką panel dotykowy, podłączyłem ponownie wszystko - zostały mi dwie małe śrubki ?????? :-zly ;D ale to nie problem .... odliczyłem do trzech, wziąłem wdech i przekręciłem kluczyk .Pokazał się pin - wpisałem ..............i wszystko zadziałało ;D ;D ;D Kurcze jak się cieszę zaoszczędziłem od 1600- 2500 zł tyle średnio chodzi panel z LCD. Właśnie odkręcam BOLSA i serdecznie pozdrawiam was z Bydgoszczy ! :-tylko
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej