Autor Wątek: wymiana skrzyni boegów  (Przeczytany 3786 razy)

Offline promotion

• Forumowicz Executive
wymiana skrzyni boegów
« dnia: Listopad 05, 2025, 08:12:41 am »
witam Panów. opisze swój problem . Pierwsze objawy podczas jazdy na małym gazie szczególnie na 2 biegu przy dodaniu gazu zaczęła się pojawiać czasami sytuacja jakby nagle skrzynia wyskoczyła na luz , potem ( w ciągu kolejnych 1000 km ) objawy się nasiliły i zaczęło również szarpać podczas stania na światłach jakby skrzynia chciał przełączyć na jakiś bieg , Diagnoza u znajomego mechanika - uszkodzona skrzynia biegów , trzeba wymieniać . OK znalazłem używaną wg zapewnieni sprzedawcy auto jeździło gdy je kupował i ma ponoć 180 tys. km . Dał gwarancję rozruchową . Mechanik wymienił skrzynię ( olej i filtr też ) , a auto dalej zachowuje się identycznie .Prawdopodobieństwo , że kupiłem uszkodzoną skrzynię , która zachowuje się identycznie jak stara jest dość mało prawdopodobne ( aczkolwiek nie niemożliwe )  Zastanawia mnie fakt , że mechanik do tej nowej skrzyni ponoć włożył moją starą kartę sterownika skrzyni i twierdzi , że zrobił adaptacje skrzyni .I tu moje pytanie , skoro robił adaptację skrzyni to po co zostawiał mój stary sterownik w nowej skrzyni ( a może wcale nie robił adaptacji skrzyni ( bo nie ma odpowiedniego programu ), czy czasem nie jest tak , że to mój stary sterownik jest uszkodzony a skrzynia była ok i wystarczyło tylko wymienić sterownik ? Mechanik twierdzi , że nie ma żadnych zapisanych błędów ( a może korzysta z jakiegoś badziewnego programu , który mu nic nie pokazuje ( na desce rozdzielczej nic się nie świeci ) i że skrzynia którą kupiłem jest uszkodzona
Zanim każe mu wyjąć tą nową skrzynię z auta i odeślę do sprzedawcy może warto aby ktoś inny potwierdził diagnozę
Czy znacie jakiś konkretny dobry warsztat w okolicach Warszawy , który by mi ogarnął temat , lub macie jakieś sugestie .
xj8 x350 4.2 long 2004
xj8 x350 4.2 long 2007

Offline bakemono

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Odp: wymiana skrzyni boegów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2025, 11:42:56 am »
Okolice WWA to tylko Gieremek
https://jaguargieremek.pl/

Offline promotion

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2025, 11:57:25 am »
ALE JAGUARGIEREMEK to okolice Poznania nie warszawy
xj8 x350 4.2 long 2004
xj8 x350 4.2 long 2007

Offline MicGin

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Sovereign
  • JCPF Club Member
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2025, 12:05:48 pm »
By³ S-type
-pozostajê w rodzinie-
Jest XJR

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2025, 18:27:03 pm »
Okolice Warszawy to np. Piastów, Dworcowa. Ja tam robię swoje auto. U mnie za dziwne zachowanie skrzyni odpowiedzialny był mechanizm wybieraka i mechanik uparł się, że problem nie leży w skrzyni, tylko obok - miał rację. Podłączyć się można u mnie pod SDD jakby co.

Offline Tomo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 09:44:09 »
Hej @promotion
Rozwiązałeś problem? Miałem kiedyś bardzo podobne objawy, w pierwszej kolejności pojechałem do polecanego speca w trojmiescie na oględziny i wymianę oleju/filtra.
Podczas operacji gościu obejrzał wszystkie trybiki ile się dało oraz sprawdził szczelność układu hydraulicznego (czy trzyma ciśnienie).
Przy testach które mógł zrobić bez wyjmowania skrzyni wszystko zdawało się ok.
Niestety po złożeniu auta i jeździe próbnej stwierdził że objawy są i prawie na pewno uszkodzenie mechaniczne skrzyni: trzeba wyjąć i zrobić (wtedy ok 7k PLN).
Do toczyłem się smutny do domu z ciągle szarpiącą skrzynią, ale miałem jeszcze jedno zadanie: cewka do wymiany. Następnego dnia wymieniłem cewkę, jazda próbna i zdziwko: skrzynia działa jak nowa?
Mechanik nie miał pojęcia o co chodzi i jakim cudem, ale kazał się cieszyć i jeździć. To było jakieś 3 lata temu i problemu nie ma do dziś.
Osobiście obstawiam, że uszkodzona cewka siała zakłócenia po sieci komunikacyjnej i zaburzała działanie sterownika skrzyni.
Alternatywnie nowy olej się ustał w skrzyni, ale to powinno zadziałać od razu.

Ogólnie z mojego doświadczenia elektryka właśnie to bardzo duży problem w naszych autach.
Jest - 1999 Mazda mx-5 1.6
Jest - 2005 Jaguar XJR (US)