Autor Wątek: wymiana skrzyni boegów  (Przeczytany 198 razy)

Offline promotion

• Forumowicz Executive
wymiana skrzyni boegów
« dnia: Listopad 05, 2025, 08:12:41 am »
witam Panów. opisze swój problem . Pierwsze objawy podczas jazdy na małym gazie szczególnie na 2 biegu przy dodaniu gazu zaczęła się pojawiać czasami sytuacja jakby nagle skrzynia wyskoczyła na luz , potem ( w ciągu kolejnych 1000 km ) objawy się nasiliły i zaczęło również szarpać podczas stania na światłach jakby skrzynia chciał przełączyć na jakiś bieg , Diagnoza u znajomego mechanika - uszkodzona skrzynia biegów , trzeba wymieniać . OK znalazłem używaną wg zapewnieni sprzedawcy auto jeździło gdy je kupował i ma ponoć 180 tys. km . Dał gwarancję rozruchową . Mechanik wymienił skrzynię ( olej i filtr też ) , a auto dalej zachowuje się identycznie .Prawdopodobieństwo , że kupiłem uszkodzoną skrzynię , która zachowuje się identycznie jak stara jest dość mało prawdopodobne ( aczkolwiek nie niemożliwe )  Zastanawia mnie fakt , że mechanik do tej nowej skrzyni ponoć włożył moją starą kartę sterownika skrzyni i twierdzi , że zrobił adaptacje skrzyni .I tu moje pytanie , skoro robił adaptację skrzyni to po co zostawiał mój stary sterownik w nowej skrzyni ( a może wcale nie robił adaptacji skrzyni ( bo nie ma odpowiedniego programu ), czy czasem nie jest tak , że to mój stary sterownik jest uszkodzony a skrzynia była ok i wystarczyło tylko wymienić sterownik ? Mechanik twierdzi , że nie ma żadnych zapisanych błędów ( a może korzysta z jakiegoś badziewnego programu , który mu nic nie pokazuje ( na desce rozdzielczej nic się nie świeci ) i że skrzynia którą kupiłem jest uszkodzona
Zanim każe mu wyjąć tą nową skrzynię z auta i odeślę do sprzedawcy może warto aby ktoś inny potwierdził diagnozę
Czy znacie jakiś konkretny dobry warsztat w okolicach Warszawy , który by mi ogarnął temat , lub macie jakieś sugestie .
xj8 x350 4.2 long 2004
xj8 x350 4.2 long 2007

Offline bakemono

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Odp: wymiana skrzyni boegów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2025, 11:42:56 am »
Okolice WWA to tylko Gieremek
https://jaguargieremek.pl/

Offline promotion

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2025, 11:57:25 am »
ALE JAGUARGIEREMEK to okolice Poznania nie warszawy
xj8 x350 4.2 long 2004
xj8 x350 4.2 long 2007

Online MicGin

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Sovereign
  • JCPF Club Member
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2025, 12:05:48 pm »
By³ S-type
-pozostajê w rodzinie-
Jest XJR

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2025, 18:27:03 pm »
Okolice Warszawy to np. Piastów, Dworcowa. Ja tam robię swoje auto. U mnie za dziwne zachowanie skrzyni odpowiedzialny był mechanizm wybieraka i mechanik uparł się, że problem nie leży w skrzyni, tylko obok - miał rację. Podłączyć się można u mnie pod SDD jakby co.