Autor Wątek: Jaguar X300 4.0 Kręci nie odpala. Ratunku!!!  (Przeczytany 290 razy)

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
Jaguar X300 4.0 Kręci nie odpala. Ratunku!!!
« dnia: Czerwiec 22, 2025, 18:46:57 pm »
Cześć.
Od niedawna jestem posiadaczem kolejnego (to już choroba :-) Jaga. Tym razem jako projekt do nauki. Daimler Six Long 95' 4.0
Samochód stał nie odpalany kilka lat po wizycie u blacharza. Podobno coś zostało przepalone i już nie odpaliło. Przebieg 380tys większość na LPG.
Co zrobiłem:
1. Zlikwidowałem gaz,
2. Wymieniłem komputer od immo (był z innego rocznika i trochę przypalony), komputer silnika ECM (był skorodowany) oraz Body komputer (na wszelki wypadek:-).
3. Nowe świece,
4. Wyczyściłem i sprawdziłem wtryskiwacze (cztery był zastane) Polutowałem przewody i na każdym jest napięcie 12v po przekręceniu kluczyka.
5. Wymieniłem pompę, filtr oraz regulator paliwa (były brudne oraz skorodowane).
6. Wymieniłem kolektor dolotowy oraz wyczyściłem przepustnicę.
7. Wymieniłem czujnik położenia wału oraz czujnik wałka rozrządu (magiczne oczko).
Jaki jest efekt.
Po przekręceniu kluczykiem lampka check engin nie gaśnie, świeci literka p na wybieraku, słychać elektromagnes w wybieraku. Słychać przekaźnik pompy paliwa. Samochód pięknie kręci obroty w okolicy 200 na obrotomierzu ale nie odpala. akumulator 100ah świeżo naładowany. sprawdziłem kompresję na cylindrach. jest dosyć nisko 9,6 na każdym ale ładnie kręci. W IDS pokazuje tylko błąd od podgrzewania sondy lambda (nie powinno być wpływu na uruchomienie) oraz problem z EGR i pompą obiegu wtórnego (obu nie posiadam). Sprawdziłem czy jest iskra i jest. Już nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić.
Czy jest jakiś powód dla którego immo może jeszcze blokować start silnika np. nie uruchamiając wtrysków?  zauważyłem, że świece nie są za bardzo mokre więc podejrzewam, że wtryski mogą nie podawać paliwa. Próbowałem rozruchu na samo starcie i dopóki psikam próbuje zapalić ale jak odpuszczam kluczyk to gaśnie. Dolałem oleju do cylindrów aby poprawić kompresję. Zamieniłem kluczowe przekaźniki i komputery z działającym Jagiem. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł !!!!   

Zgodnie z tym wątkiem
https://forums.jag-lovers.com/t/x300-x300-immobiliser-engine-wont-crank-intermittent/235651/3
znalazłem informację, że immo ma dwie funkcje odblokowania.
A - Pozwala na uruchomienie/zablokowanie przekaźnika pompy paliwa oraz rozrusznika
B - Pozwala na wysyłanie komunikatów do cewek i wtrysków
W moim przypadku check engin nie gaśnie i silnik kręci więc funkcja A jest odblokowana natomiast funkcja B blokuje tylko wtryski ponieważ mam iskrę na świecach.
Pytanie: jak sprawdzi odblokowanie funkcji B?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2025, 21:27:13 pm wysłana przez Choina »
"W ¿yciu warto siê rozpraszaæ"

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
Odp: Jaguar X300 4.0 Kręci nie odpala. Ratunku!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2025, 23:21:14 pm »
Najprościej sprawdzić z prostych rzeczy ciśnienie paliwa. Wtryski nawet jak leją to powinien odpalić.

Czy dochodzi napięcie na wtryski?
Sam sobie w ¿yciu jako¶ nie radzê, Wiêc Biuro Porad dla innych prowadzê.

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2025, 23:37:01 pm »
Tak jak napisałem w poście, napięcie jest 12v na każdym przewodzie na wtrysku sprawdzając do masy. Jednak sterowanie wtryskami (przerwą) powinien inicjować ECM. Ciągłość przewodów z ECM jest sprawdzona. Ciśnienie na listwie jest.

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2025, 08:14:48 am »
To trzeba sprawdzić, czy podają paliwo.

Może też być rozrząd przestawiony :)

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2025, 12:34:36 pm »
Jak sprawdzić rozrząd? silnik nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków.

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2025, 22:15:20 pm »
Zauważyłem, że jak wyciągnę przekaźnik po prawej stronie w komorze silnika to nie gaśnie kontrolka check engin. Jest to przekaźnik od zapłonu więc kontrolka powinna zgasnąć i nie powinien kręcić rozrusznik. Jednak u mnie kręci. Jeszcze bardziej utwierdza mnie to, że jest problem z immo. Pojawił się również kod błędu P1621. Samochód kręci ale nie odpala. Tylko jak to zdiagnozować? Wszystkie komputery sprawdzone zostały w innym samochodzie i działają bez zarzutu.

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2025, 22:19:30 pm »
To raczej było z przymrużeniem oka. Niewielkie przestawienie rozrządu może prowadzić do braku kompresji i wtedy silnik nie zapali.

Check engine wskazuje, że immo nie jest aktywne. A kluczyki normalnie działają (zamek centralny itp.)?

Kiedyś w xj40 miałem problem za odpalaniem i po prostu przełącznik przeciążeniowy został przypadkowo wciśnięty. Po odblokowaniu auto działa do dziś  ;D

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2025, 23:48:37 pm »
Centralny zamek działa, kodowanie kluczyków i pilota też działa. Zastanawiam się czy nie ma gdzieś zwarcia przy komputerze bo w sumie tylko wtryski nie działają no i samochód nie odpala :-)

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #8 dnia: Wczoraj o 11:09:13 »
Wyjmij kompa na stół i go rozkręć. Może będą widoczne jakieś ślady po wilgoci albo jakieś uszkodzenia?
>per aspera ad astra<