Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Wymiana pierścieni tłoków w 2.0D
goral73:
--- Cytat: stingear w Marzec 24, 2023, 21:05:21 pm ---Myślałem o tej płukance. Zamówiłem Liqui Moly 5128 DIESEL MOTORSYSTEMREINIGER. (https://www.ebay.de/itm/294711771284) Sprawdzę tą odmę organoleptycznie. Co do serwisu olejowego, to jestem pewien, że poprzedni właściciele sobie w chuya lecieli i robili Longlife. Nie dostałem 4 lat historii auta. Ja wymianę zrobiłem od razu przy zakupie, a następną po niecałych 12kkm. Kolejna wymiana była niecały 1k potem, jak naprawiali, co spieprzyli. I tego interwału co 10kkm sie będę trzymał. Nie odpuszczę i znajdę wszystko, co go boli i to zrobię. Mam w planie kilka lat nim pojeździć, więc zadbam o niego, a potem sprzedam go z czystym sumieniem. Tak jak każde moje auto, wkońcu dbając o auto dbam o swoje bezpieczeństwo.
--- Koniec cytatu ---
Co do tej płukanki - to jest "czyścik " wtrysków paliwa - o to Ci chodziło ?
Płukankę do silników przed wymianą oleju stosuję taką : https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-engine-flush-pro-line-2662-0-5l-plu-8405691303 - oczywiście to przykład z allegro.
anutemix:
Tylko ten link co wysłałeś, czytałeś opinie o tym ustrojstwie? Moim zdaniem częsta wymiana oleju i tyle nie trzeba z niczego płukać silnika. To tylko moje zdanie.
goral73:
Nie zmuszam ani nie namawiam każdy robi jak uważa za stosowne . To wasze samochody więc .....
stingear:
Czesta wymiana jak najbardziej, ale ona nic nie da, jak poprzedni właściciele jełopy byli i syf w silniku zostawili. Trzeba to doprowadzić do porządku. Jak już wszystko będzie jak należy, to nie będe się bawił w żadne dodatki.
Tak, płukanka do zaworów i wtrysków. Do samego silnika będę robil później przy wymianie oleju.
Wymieniłem drugi niwelator drgań, efekt odczuwalny. Niestety nadal są drobne wibracje, więc wymienie jeszcze ten 3ci z przodu i bede dalej walczył z silnikiem.
Szukam obecnie warsztatu lub kogoś w okolicy, co jest w stanie ciśnienie w komorach mi sprawdzić.
piotrrf:
Oglądałeś moje filmy co umieściłem w tym temacie?
Ja nic z tym nie robię bo z tego co wyczytałem ten silnik wytwarza takie wibracje.
Z tym, że ja czuję tylko na wolnych obrotach jak stoi auto.
Lekko dodam gazu i jest Ok.
Nie jeździłem innym Jaguarem z dieslem ale jechałem innym autem, który ma podobną kulturę pracy.
Nie widziałem dużej różnicy.
Co innego benzyna. Moje przyzwyczajenie do tego napędu, podpowiada mi zmianę na benzynę z Diesla.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej