Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Zakup XF

<< < (6/7) > >>

SilverAG:
Bardzo ciekawa opinia, dziękuję :-) Ale skąd pochodzi? Poparta doświadczeniem? Jeżdżę zazwyczaj sam, więc rozmiar ma znaczenie... A że szukam opinii o XE - chętnie je poznam.

Czy jest ładny? Osobiście Jaguary zaprojektowane po przyjmijmy 2010 roku w zasadzie mi się nie podobają. Długo musiałem się przekonywać do nowej linii, zapoczątkowanej przez XF w zasadzie. Jednak XJ X300, X308 i X350 to w mojej ocenie jedyna słuszna linia Jaguara... Dlatego tak mi się podobał X-Type - nie był to rewelacyjny samochód, ale gdy na niego patrzyłem i jechałem, zawsze mi się humor poprawiał :-)

Trochę przeraża mnie skomplikowanie silnika w XF. No i powiedziałem sobie, że nigdy więcej diesla... Chyba, że ten silnik jest godny polecenia - tj. bez notorycznych problemów z wtryskami, łuszczącymi się pompami, turbinami, DPF, dwumasami etc. Chociaż samochodem jeżdżę mało, to jednak nie chciałbym przy przebiegach 5000 km rocznie tyle samo rocznie wydawać w złotówkach na eksploatację. Owszem, liczę się z tym, że tanio nie będzie, jak coś klęknie, ale jednak klasa pojazdu zobowiązuje i chociaż nie oczekuję niezawodności na poziomie Japończyka czy W124, to nie zamierzam kupować samochodu po to, żeby życie dostosować pod kolejki u mechanika.

A jak z ogólną trwałością?

zbychuro:

--- Cytat: nordyk w Sierpień 25, 2020, 23:20:28 pm ---Nie ma wzmocnionych / poprawionych kolektorów ssących z tego co mi wiadomo.
Zbychuro od nowości masz tego jaguara? Z jakim przebiegiem go kupiłeś?

--- Koniec cytatu ---
Kolektory po 2013 nie pękają, przynajmniej nic mi nie wiadomo żeby któryś z wymienionych na nowe pekl. To info od serwisantów z kilku ASO. Auto przyprowadziłem do Polski jako dwuletnie z przebiegiem 35 tys km od mojego kolegi z Niemiec ale znam je od nowości i praktycznie ja nim jeździłem.

M737:
o XE jeden z kolegów już pozwolił się dowiedzieć - że padaka :D

w sumie jako uzytkownik XE od 3 lat - chętnie bym się dowiedział dlaczego

brawet:
Dokładnie, jest to świetny samochód z cudowną sztywną aluminiową karoserią.

SilverAG:

--- Cytat: M737 w Sierpień 26, 2020, 21:29:22 pm ---o XE jeden z kolegów już pozwolił się dowiedzieć - że padaka :D

w sumie jako uzytkownik XE od 3 lat - chętnie bym się dowiedział dlaczego

--- Koniec cytatu ---

To może jakaś rzetelna opinia po tych trzech latach eksploatacji? :-)

Trochę poczytałem i już ogarnęło mnie przerażenie - problematyczne poduszki silnika, a co za tym idzie - wibracje nadwozia, czyli coś, czego chcę uniknąć. A benzyn jest stosunkowo mało na rynku... Poza tym powiedziałem sobie, że nie chcę diesla więcej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej