Autor Wątek: Zakup XF  (Przeczytany 6485 razy)

Offline Tomasz D

• Aspirant
Zakup XF
« dnia: Sierpień 20, 2020, 13:25:59 pm »
Dzień dobry,

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów, nie mam jeszcze Jaguara, ale chyba przychodzi czas na jego zakup.
Szukam XF, benzyna 2013 - 2015, niestety raczej 2.0. gdyż ma służyć do codziennej jazdy.
Jako że na rynku w PL, w zasadzie są w większości samochody sprowadzone z USA, mam pytanie o doświadczenia w tym wzgledzie.
Jestem świadomy, że ogromna większość z nich jest po różnych kolizjach, mam znajomych którzy kupili w ten sposób samochody, część jest zadowolona, niektórzy niekoniecznie, ale tych jest mniej.
Myślałem o kupnie bezpośrednio w USA, ale pojawił się Covid i temat trochę się zdeaktualizował, więc szukam teraz w PL.
I teraz pytanie, czy jest możliwe, ze samochód z uszkodzonymi drzwiami i delikatnie błotnikiem może mieć w Carfax/Autocheck szkodę całkowitą ?
Opis i zdjęcia na aukcji zgadza się z raportem Carfax, uszkodzenia były na prawdę niewielkie.
Wiem, ze tam też picują samochody, przerzucają między stanami żeby zatrzeć historię, ale czasami chyba trafiają się jakieś w miarę mało uszkodzone sztuki.
Oczywiście nie kupię auta bez sprawdzenia w serwisie autoryzowanym lub nie, czy bez sprawdzenia jego dostępnej historii w USA.

Pozdrawiam
Tomasz
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2020, 14:52:35 pm wysłana przez Tomasz D »

Offline GTS.ELMER

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Odp: Zakup XF
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2020, 23:20:11 pm »
Cześć.... to moja pierwsza wizyta na forum, więc wszystkich serdecznie pozdrawiam.
Wiem w jakiej jesteś sytuacji, ponieważ ja swojego XF - a szukałem 3 lata...i powiem Ci tak....jeżeli szukasz naprawdę fajnego egzemplarza tj.: bezwypadkowego, b.zadbanego, z niewielkim przebiegiem z salonu PL i od pierwszego właściciela - to musisz się liczyć z kwotą zakupu z ósemką z przodu i to tak bliżej dziewiątki (jeżeli chodzi o rocznik 2013 ).
Koty z USA są zawsze po kolizyjne (i nie są to otarcia), bo w przeciwnym razie jest to nieopłacalne.  Natomiast co do "niewielkich uszkodzeń", to kolego naciąłem się właśnie w autoryzowanym serwisie na kota oddanego w rozliczeniu (z relacji sprzedającego: lekko malowane tylne drzwi i błotnik- jednym słowem malowanie estetyczne). Zamówiłem w firmie sprawdzającej samochody przed zakupem,  raport z historią VIN i w najwyższym pakiecie (koszt 700) i się okazało że ten ideał maił 3 dzwony na łączną kwotę 85 tys.(nie malowany tylko dach a na niektórych elementach brak skali odczytu gr. lakieru).
Tak więc lepiej więcej wydać, dłużej poszukać krajowego ( w skali roku jest dosłownie kilka fajnych sztuk), ponieważ będziesz miał pełną i pewną historię napraw, wymian eksploatacyjnych, ewentualnych szkód, rzeczywisty przebieg itp. Oczywiście zdarzają się też nie  uczciwi ludzie w PL, ale z pewnością trudniej jest ukryć niektóre wady w porównaniu z przygodami aut z zagranicy.
Życzę Ci żebyś spotkał na swojej drodze takiego samego fajnego i uczciwego gościa jak ja i miał zwalistą frajdę z 2.0, bo jedzie naprawdę nieźle...trochę pali.....ale czy to ważne? :-clap
Pozdrawiam

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2020, 13:06:20 pm »
Niestety oszuści byli, są i będą. Zarówno w Polsce jak i w USA.
Ale to nie znaczy, że nie można kupić samochodu uczciwie.
Wiem że wtedy cena jest wyższa i to akceptuję
Moje obecne auto W211, którym jeżdżę 8 lat, nie było tanie, ale to co mówił właściciel zgadzało się z przeglądem w serwisie, który zrobiłem przed zakupem i w późniejszej eksploatacji.
I szukałem wtedy samochodu chyba 7 miesięcy.
Także da się, tylko oczywiście wskazana jest ostrożność i cierpliwość i poniesienie jakichś kosztów.

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem.

Pozdrawiam
Tomasz

Offline zbychuro

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2020, 09:44:30 am »
Nie wiem czym się rządzi rynek aut używanych i jaka jest logika nabywców. Mam super zadbanego xf a 3.0 D 241 KM 2012 auto absolutnie bezwypadkowe, na wszystkich elementach oryginalny lakier, 90%przebiegu po autostradach tak że zawieszenie stan idealny, obsługa tylko ASO, olej tylko dedykowany temu silnikowy Millers, w aucie nowego klocki, tarcze, rozrząd. Cenę obniżałem już kilka razy i nic auto czeka na nabywcę już ponad rok. A widzę że sprzedają się ulepy, tragedie po przejsciach itd. Zaiste ciekawe zjawisko

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2020, 10:05:07 am »
Żeby to nie był diesel....większość jezdżę po mieście, obawiam się DPF, bo zakładam że ma.

Tomasz

Offline zbychuro

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2020, 11:16:55 am »
Tak ma, nigdy nie miałem z tym klopotu ale jak pisałem większość autostrady. Z tym że auto pali i jeździ rewelacyjne, bardzo dobrze przyspiesza, momemt 600 nm, no i spalanie 7 l/100. Man najnowszego x260 3.0 sc 381 KM  ale spalanie 12,45-17,00 żałuję bo diesel nic nie gorszy w osiągach.

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2020, 14:54:38 pm »
DPF-y w miescie to niestety porażka.
Wcześniej przez 15 lat jeździłem dieslami i nie narzekałem, odkąd weszły DPF-y i silniki się mocno skomplikowały pod kątem eko, przerzuciłem się na benzynę.
Poza tym nie wiadomo co jeszcze wymyślą eko, już w niektóych miastach w EU jest zakaz wjazdu diesli do centrum, na razie w zależności od normy, ale to postępuje.

Tomasz

Offline okocza

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2020, 17:53:09 pm »
Kolego Zbychuro masz może jakiś link do tego xf?

Offline zbychuro

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2020, 20:44:20 pm »

Offline Endrju

• Forumowicz
  • *
  • Nie trzeba by³o piæ!
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2020, 18:41:45 pm »
Autko fajne...
A rynek aut używanych rządzi się jedną zasadą: cena czyni cuda.
Nie twierdzę, że Twoja cena jest za wysoka, ale dla kupującego za wysoka jest zawsze ☹️
Po imprezie obudzi³em siê jako w³a¶ciciel taniego (!!!) Jaguara XF. Nie pytajcie wiêc po co go kupi³em...

jest Jaguar XF 5.0
BMW 530 E60
BMW 540 E39
BMW 525 E39
BMW 523 E39
BMW 320 E46
Polonez (Borewicz)
Fiat 125p
Fiat 126p

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 24, 2020, 08:49:30 am »
Tak proszę bardzo
https://www.otomoto.pl/oferta/jaguar-xf-ID6CFUtv.html

Dla mnie ta cena byłaby do zaakceptowania, zwłaszcza jeśli potwierdziłaby się historia auta.
Tylko że to diesel.

Tomasz

Offline rmazurek

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 24, 2020, 09:26:56 am »
przerzuciłem się na benzynę.

GPFy juz niedlugo beda standardem dla aut spelniajacych normy EURO 6c - bedzie wesolo... bedziemy po miastach jezdzic tylko elektrykami bo czy dsl czy pet bedzie sprawial problemy....

Wracajac do tematu:

To auto wisi juz dosc dlugo - moze nawet i rok -nie pamietam dokladnie - moze jest tego powod...

Jest:
I-Pace HSE Black 24MY/ XE 2.0d AWD / MX-5 NB 1.8 TURBO!

By³y:
I-Pace HSE 21MY
E-Pace 2.0d AWD
XJ 3.0D
A1 1.4 TFSI
XF 3.0D
Fiesta 1.0
Accord 2.2 ictdi
Carisma 1.8 GDI
Punto 1.2
323f BG 1.8
Corsa A 1.2

Offline kamis

• Forumowicz Executive
  • XF SV8
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2020, 10:33:56 am »
Mogę w 100% potwierdzić to, co napisał zbychuro. Kupujący wcale nie chcą dobrego auta. Kupujący chcą kupić tanio i uwierzą we wszystko.

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2020, 12:36:08 pm »

GPFy juz niedlugo beda standardem dla aut spelniajacych normy EURO 6c - bedzie wesolo... bedziemy po miastach jezdzic tylko elektrykami bo czy dsl czy pet bedzie sprawial problemy....

No niestety wszystko zmierza w tym kierunku.

Offline Tomasz D

• Aspirant
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2020, 12:37:16 pm »
Mogę w 100% potwierdzić to, co napisał zbychuro. Kupujący wcale nie chcą dobrego auta. Kupujący chcą kupić tanio i uwierzą we wszystko.

Pozwolę sobie się nie zgodzić, ja tak nie kupuję.

Tomasz