Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Wypadanie zapłonu 3 i 5 cylinder, błąd katalizatora
LillaMy:
Czyli wychodzi na to, ze cewka 5 poszla na miejsce 3 a nie 4, musze to jeszcze raz w takim razie sprawdzic. Na 100% zamieniane byly tylko dwie z tych widocznych po zdjeciu filtra powietrza. Po przelozeniu cewki z 5 na 3 i wsadzeniu na miejsce 5 uzywki kupionej na szybko (podobno sprawnej) zeby tylko sprawdzic i po tej zamianie wywalilo bledy 3 i 5 cylindra. Trzymam sie kurczowo opcji z cekwami bo to na razie najtansza i najlepsza dla mnie opcja, jedna gruba naprawa juz w Kocie byla :-\ A tak przy okazji, cylinder 1, 3 i 5 sa powiazane w jakis sposob z katalizatorem, na ktory wywala mi bledy?
sobrus:
To, że z katalizatorami jest coś nie tak nie wyklucza problemów z instalacją LPG. Tuż przed sprzedażą sprzedający mógł odłaczyć akumulator i auto jeździło dobrze ;)
Problemy z zapłonem mogą być spowodowane również złą mieszanką.
Także spróbuj odłączyć akumulator na pięć minut (minuta pewnie wystarczy, ale dla pewności lepiej dłużej) i sprawdź czy po tym zabiegu coś się poprawi.
Na początek w ogóle proponuje zapomnieć o LPG i doprowadzić kota do ładu na benzynie.
Podejrzane mogą być też wtryskiwacze gazowe. Jeśli wtryskiwacz LPG nie poda paliwa, to komputer benzynowy chyba nie będzie wiedział dlaczego dany cylinder nie odpalił.
voitec:
Stop stop stop... Cylindry po stronie chłodnicy, to (zaczynając od przedniego prawego koła) 2,4,6 (szósty, to ten najbliżej akumulatora).
Cylindry 1,3,5 to po stronie kabiny (tak samo od PP koła, w stronę pompy hamulcowej).
1,3,5 to jedna strona silnika, 2,4,6 to druga strona.
Czyli 1,3,5 to katalizator bank 1.
2, 4, 6 to katalizator bank 2.
Jeśli dobrze rozumiem, to wychodzi, że nie zamieniałeś problematycznych cewek, tylko te na drugim banku.
Ja bym wykręcił sondę i zajrzał do katalizatora. Wbrew pozorom jest to dość proste i roboty na kilka minut ;-)
Od razu będziesz widział czy jest rozsypany, czy jest cały.
LillaMy:
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi, musze najpierw znalezc dobrego mechanika, ktory to wszystko ogarnie, macie kogos do polecenie w okoliach Krakowa?
sobrus:
Odłącz akumulator na pare minut i zobacz jak pracuje na samej benzynie. Tyle możesz zrobić sama, a jeśli to pomoże to będzie bardzo cenna wskazówka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej