Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Wypadanie zapłonu 3 i 5 cylinder, błąd katalizatora
LillaMy:
Mam jeszcze jedno pytanie, jaki jest układ cylindrów w 3.0 2002 rok, czy może ktoś wie? Widziałam przynajmniej dwie wersje i nie wiem która jest prawidłowa. Mechanik nam podpowiada, że to cewki albo świece...
sztandi7:
Patrząc od przodu od lewej masz kolejno 4, 5, 6 a bliżej rodzi 1, 2, 3.
Angliki mają chyba inaczej: przód kolejno od lewej 2, 4, 6 i tył 1, 3, 5
voitec:
Ja obstawiam że to katalizator. A jak chcesz się przekonać czy to cewki to je po prostu zamień miejscami. Polecam wykręcić sondy z kata i zajrzeć do środka - obstawiam lekki chaos w środku.
Powodzenia przy demontażu katalizatora ;-)
rav:
--- Cytat: sztandi7 w Maj 23, 2019, 11:42:54 am ---Znajomy w S-Type 3.0 walczył właśnie z podobnymi błędami. Miał m.in wypadanie zapłonów i katalizator. Okazało się, że oba katy do regeneracji (jeden był już totalnym smieciem). Po wymianie wszystkie błędy zniknęły, więc można śmiało twierdzić, że wypadanie zapłonów przy uwalonym kacie także może występować.
--- Koniec cytatu ---
Miałem błędy obu katalizatorów i właśnie wypadanie zapłonu (1 i 3cyl) Często wywalało błąd „restricted performance”, a poza tym auto miało muła od dołu (a myślałem, ze po prostu 3.0 tak ma śmigać). Z jednego tłumika „dmuchał” normalnie, z drugiego - praktycznie wcale. Jakiś magik zregenerował oba katalizatory, zabolało po kieszeni, ale silnik zupełnie inaczej chodzi i teraz to te trzy litry naprawdę czuć i można się zdziwić, jaki jest elastyczny :-super Ogólnie cuda działy się na „bank 1” i „bank 2”. A cewki miałem wymieniane na tych cylindrach, co pokazywało wypadanie zapłonu (więc wcale nie musi taki błąd wskazywać na cewki). Teraz jeszcze raz wyświetlił się błąd „restricted performance” i na kompie wypadanie zapłonu, ale po usunięciu i przejechaniu 300km na benzynie się nie zapalało. Mechanik (sprawdzając pod kompem korekty) obwinił padająca sondę, wymieniona i zobaczymy teraz. Kumaty fachowiec, a nie wymieniacz to podstawa, bo zaraz wymieni wszystko po kolei, a problem pozostanie.
voitec:
Przy okazji P1316, to błąd ogólny, oznaczający wypadanie zapłonu, on raczej występuje w parze z P0301 -P0306.
P0355 to faktycznie jakiś problem z obwodem cewki cylindra nr 5.
Co do numerowania cylindrów - http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,33213.msg260141.html#msg260141
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej