Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

C1288 - DSC System Fault

<< < (4/6) > >>

sztandi7:

--- Cytat: sobrus w Maj 20, 2019, 11:08:24 am ---A punkty masowe sprawdziłeś? Niektóre są blisko progów, więc mogły podrdzewieć razem z nimi.

--- Koniec cytatu ---
Ile w sumie tych punktów masowych jest? Trzeba zrzucać nadkole? Akurat progi robiłem 1,5 roku temu. Ale z drugiej strony jak sięgam pamięcią wstecz to problem pojawił się mniej więcj w czasie gdy wymieniano mi prawy błotnik... Może lakiernik cos przy montażu schrzanił ...

najkon:
Mam bardzo podobny problem i okazało się na warsztacie, że to wina przegubu przeniesienia napędu tył (w moim przypadku lewy) na nim jest taka metalowa opaska z dziurkami (patrz zdjęcie), która po prostu tak zardzewiała, że jej praktycznie nie ma a na tym opiera się czujnik ABS-u.

W moim przypadku wymieniam całą półoś (koszt. 200-300 zł) na zamiennik firmy BRV i spokój :)

sztandi7:
Koronka ABS-u nie ma tu nic do rzeczy. Błędy czujnika ABS maja inne oznaczenie, a także objawy. Impulsy z koła zliczane są prawidłowo, tak samo jak pokazywana prędkość, bo czujnik razem z koronką także odpowiadają za pomiar prędkości w X-Type. Już przerabiałem ten temat  :-gwizd

najkon:
Ooo.. really?
Hm.. mam taki przypadek, że piszczało mi tylne koło. Sądziłem że to łożysko, a okazało się że kawałki metalu ocierały (o coś) i stąd pisk.

W warsztacie wyczyścili mi sprężonym powietrzem i szczotką tą że "koronkę" (ta metalowa opaska) i automatycznie przestało piszczeć, ale wyskoczył błąd ABS-u (nie pochwalili się kodem błędu), ale takie informacje dostałem od nich.
A warsztat z certyfikatem w naprawie/obsłudze/etc dla marki Jaguar - w żadnym innym warsztacie nie stoi tam tyle Jaguarów różnej maści - młodszych i starszych ;)

Robią mnie w ch*ja? - za przeproszeniem.
Można to jakoś samemu zweryfikować?

sztandi7:
Te koronki po prostu rdzewieją i się rozsypują na kawałki... Dlatego Ci zapaliła się kontrolka ABS, tyle że komp zwrócił Ci inny błąd (C1165 lub C1175). Mój przypadek jest zupełnie inny.

BTW: Musi to być naprawdę dobry serwis, jeśli zamiast samej koronki wymienili całą półoś :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej