Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
C1288 - DSC System Fault
sztandi7:
Od jakiegoś czasu walczę z C1288, zapalaniem się kontrolki ABS-u i wywalaniem DSC System Fault. W momencie zapalania ABS dalej działa, tak samo tempomat, sygnały z czujników prędkości dochodzą prawidłowo. Kontrolka ABS-u zapala się i gasnie samoczynnie w randomowych momentach.
Parę dni temu regenerowałem kompletnie hamulce (zaciski, tłoczki, uszczelki) i wymieniałem pompę hamulcową, bo stara już była wytara i po wylaniu zasyfionego płynu i zalaniu nowego, zaczęła przepuszczać - nie zaobserwowałem nic niepokojącego.
Czyżby pompa ABS/czujnik ESP ?
Boodzio2:
Może się zanieczyściła podczas innych czynności na układzie hamulcowym.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
sztandi7:
Problem pojawił się już kilka tygodni wcześniej. Poza tym układ hamulcowy został solidnie przepłukany.
q_nerk:
Jak dobrze pamiętam u mnie skończyło się na wymianie czujnika ciśnienia przykręconego na pompie ESP - o ile sam czujnik nowy kosztuje ponad 800zł, to na szczęście wystepuje w wielu europejskich samochodach i używkę kupiłem za 40zł. O ile zazwyczaj wolę nowe części, to jednak tutaj różnica w cenie jest kolosalna.
sztandi7:
No właśnie wszystko wskazuje na ten czujnik. A nie wiedziałem, że jest on dostępny jako część zamienna. Czytałem, że to integralne z pompą jest. Bardzo dobra nowina :)
A w którym miejscu jest ten czujnik ? Bo z tego co pamiętam nic takiego co wygląda jak czujnik ESP nie widziałem na pompie ABS. To jest ten wkręcany od lewej strony przy lampie ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej