Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
Silnik v12 5.3 porażka czy sukces ????
szpulek:
Znam to uczucie :) Moze mam "tylko" V8, ale jest podobnie jak podnosze maske... Ta cisza jest bezcenna :D
PRINT4ELITE.PL:
--- Cytat: KRISS w Maj 29, 2009, 18:03:27 pm --- Pierwszy raz w xj13 pod koniec lat 60-tych.
--- Koniec cytatu ---
piekny... silnik 455KM...
--- Cytuj ---Maserati, Ferrari, Lambo i Jag (jak coś przeoczyłem to proszę o dopisanie) królewskie v12-stki w latach 70-tych. Szczyt, top i klasa. Xj12 był w momencie premiery najszybszym 4 door saloon na świecie - no to o czymś świadczy - prawa? :)
--- Koniec cytatu ---
Prawda :))
--- Cytuj ---kiepska moc = 286 koni w porównaniu do których jednostek przepraszam? 5 litrowych mustangów? czy czego? BMW 750 - 300 koni? (xj81 - 312KM)
--- Koniec cytatu ---
moc to pojecie wzgledne.
na pewno inaczej na to patrzysz gdzy max hp osiagasz przy 5750rpm a inaczej w odkurzaczu ;))
a tak sobie odpowiedzialem... ;)
Yoohas:
Czołem.
A ja mam pytanie inne trochę.
Jak wypada porównanie 5.3 i 6.0? Przyglądam się tym nowszym v12 i chyba bardziej do mnie przemawiają.
Ogólnie w 5.3 odstraszyłoby mnie spalanie. Tu nie chodzi o pieniądze ale o sens. 30 litrów/100 km. Masakra. No i osiągi marne (bo w sumie przyspieszenia nie są powalające). Wydaje mi się, że mój aj6 4.0 ma podobne osiągi a spalanie o połowę mniejsze. A 6.0 też chyba pali "tylko" ok. 25 litrów.
To jak to jest - 5.3 czy 6.0?
naughtycat23:
Odniosę się do tematu silnika 5.3.
Silnik ten ewoluował przez wszystkie lata produkcji - 5.3 pojawiła się na początku z gażnikami mając moc około 245 HP aby pod koniec produkcji być na wtrysku z mocą przybliżoną do 300 HP. Różnica przynajmnej według moich żródeł to ok. 20% mniejsze spalanie i wyższa moc na rzecz 5.3 HE. Nie wiem skąd pochodzą informacji iż v12 pali 30 litrów - da radę oczywiście więcej ale przy noramlnej jężdzie na trasie to około 18 ltrów w mieście jakieś 23-24. Podejrzewam że masz racje mówiąc o osiągach bo przy tym silniku sumując moment chyba 400 nm dla HE, mase samochodu i skrzynie automat ( silnik konstrukcyjnie wywodzi sięz lat 70 tych skrzynia choć praktycznie niezniszczalna to konstrukcja która równiez ma swoje latka występuje również w RR czy wojskowych Humvee) wyjdziemy pewnie na osiągi 40 litrówki. Nie sądze aby 6 litrówka paliła mniej niż 5.3 mimowszystko ale chętnie usłysze potwierdzenie od posiadacza jakieśxj40 czy x300 jak to faktycznie się ma w realu :-V.
richie:
--- Cytuj ---Maserati, Ferrari, Lambo i Jag (jak coś przeoczyłem to proszę o dopisanie) królewskie v12-stki w latach 70-tych. Szczyt, top i klasa. Xj12 był w momencie premiery najszybszym 4 door saloon na świecie - no to o czymś świadczy - prawa?
--- Koniec cytatu ---
a które maserati miało v12, z mojej wiedzy v konczyło się u nich na 4,9 v8? a w merakach ten sam motor ucięty do v6 notabene ten sam motor był montowany w citroenie SM
v12 HE spali w cyklu mieszanym ok 20l. na autobahnie mi wyszło minimalnie 14 litrów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej