Okej, pacjent przeżył przeszczep.
Mechanik stwierdził, że ten zamówiony wał i podpora na nim jest w o niebo lepszym stanie niż stary, więc póki co darowaliśmy sobie wymianę na nową podporę (nowa podpora czeka na półce w razie czego
)
Auto zachowuje się zdecydowanie lepiej w większości przypadków zmiana biegu jest idealnie płynna tylko czasem zdarza się, że jest wyczuwalna ale może to wynikać z faktu, że jednak są to niskie biegi, wyrobione i taka zmiana może być wyczuwalna. Zobaczymy jak będzie dalej bo za wiele to jeszcze nie jeździłem.
W zasadzie zastanawiam się nad skasowaniem adaptacji skrzyni bo może to jest winowajca. Może ktoś wie za ile i gdzie można sobie zafundować taką przyjemność ?
Piszczenia na łożysku podpory nie słychać ale póki co temperatura nie jest na tyle niska, żebym miał jak to sprawdzić.
Generalnie mechanik już sam z ciekawości postanowił rozebrać stary wał. I mogę potwierdzić, że jest w 100% rozbieralny. Podporę zbił na 3 uderzenia młotka a z przegubami też nie było problemu. Po demontażu okazało się, że w jednym przegubie nie było dwóch kulek w łożysku a podpora miała w 1/3 zerwaną gumę więc dramat.
Czyli tak na prawdę jeśli macie problem z wałem a sam wał nie będzie uszkodzony to wystarczy wymiana przegubów, podpory i wyważenie. Ewentualnie zakup używanego wału przy odrobinie szczęścia powinien problem rozwiązać.