Autor Wątek: X300 różnice między wersjami XJ6 i Sovereign  (Przeczytany 5815 razy)

Offline piorek

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
X300 różnice między wersjami XJ6 i Sovereign
« dnia: Wrzesień 24, 2017, 21:31:24 pm »
Witajcie
 Patrząc z zewnątrz, główna różnica między XJ6 i Sovereign to czarne ramki szyb w XJ6 i chromowane w Sovereign oraz czerwone obwódki lamp tylnych w XJ6.
 Ale czy to był standard?
 W Anglii widziałem kilka XJ6 z czerwonymi obwodkami lamp z tyłu i chromowanymi ramkami szyb.

Ciekawi mnie czy mozna było wybierać takie opcje zamawiając auto, niezależnie od wersji bazowej?
 Czy ktos ma może dokładne cenniki wraz z opcjami z lat 1994-1997?

Pozdrawiam

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
Odp: X300 różnice między wersjami XJ6 i Sovereign
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2017, 23:18:36 pm »
Generalnie byl caly katalog z dwoma stronami dodatkowych opcji, moze ktos ci znajdzie, jak nie to trzeba pytac na jag lovers.

Offline algerothouss

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2017, 21:47:52 pm »
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, szperając trochu w sieci ustaliłem (chłolera wie czy prawidłowo), że wersje prezentowały się następująco:

XJ6 - najuboższa podstawowa
Sovereign - klasa średnia
Executive- - klasa wyższa
Daimler - no klękajcie narody! (czy w ogóle 300-tki były w tej wersji?)

Dobrze by było wiedzieć czym się która wersja charakteryzuje, bo sam do końca nie jestem przekonany czym tak naprawdę jeżdżę. Z dokumentacji wynikałoby mi XJ6 (jednakżeż tyż nie na pewno), a w dniu zakupu była nalypka Sovereign (poprzedni właściciel twierdzi, że taka była od samiućkiego początku - yhy? a jedzie mi tu czołg?) - nalypke se każdy może przykleić jaką fce...

Wydaje mi się, że np. dopiero wersje Executive miały stoliki dla pasażerów tylnego siedzenia umiejscowione w tylnej ścianie foteli przednich (masło maślane :P ). Od której wersji pojawia się telefon na wyposażeniu? Czy pełna skóra foteli, a uzupełniona welurem też świadczy o wersji? A może te kierownice na wpół drewniane? (aczkolwiek przekonany byłem, że ich montaż uzależniany był nie od wersji wyposażenia, a od wersji silnika -> od 4 litrów wzwyż). Czujniki komfortu od której wersji montowane? Gdzieś natrafiłem na informacje, że Jaguar montował mechanizmy dynamicznego utwardzania przedniego i tylnego zawieszenia ("twardniało" jedno bądź drugie w zależności, czy przyspieszałeś czy hamowałeś)... Nagłośnienie?

Jakby ktoś miał wiedzę bądź dokumentację - także podpisuję się pod postem piorka

@piorek
trafiłeś chłopie w punkt z tym pytaniem :)

Offline Six

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2017, 23:15:49 pm »
Aktywne zawieszenie to chyba dopiero w X308.

Była jeszcze wersja Vanden Plas, czyli Daimler na USA (żeby tamtejsza klientela nie myliła z koncernem Mercedesa). Ja się kiedyś spotkałem z opinią, że stoliki były tylko w Daimlerach (no i w Vanden Plasach).
Tajemnicza sprawa to też cupholder. Na forum panuje opinia, że w X300 nie oferowano i jeśli ktoś ma, to podłokietnik przełożono z X308. Tylko, że znalazłem broszurę Jaga X300 na rynek amerykański i tam cupholder nie tylko jest na zdjęciach, ale też na liście opcji. Może w tym modelu oferowali go tylko na Stany? W każdym razie w moim Vanden Plasie jest i na pewno podłokietnik nie pochodzi z X308.

Edit: Broszura jednak jest na Europę. Niżej wrzucam skan listy opcji z tej książeczki, zamieszczony na jag-lovers.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2017, 23:31:50 pm wysłana przez Six »

Offline msiwow

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 26, 2017, 06:04:25 am »
Algerothuos, z tego co się orientuję dla x300 wersja XJ6 i EXECUTIVE to mniej więcej to samo.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 26, 2017, 07:21:31 am »
XJ6 (sorry, ale..) to najniższa wersja wyposażeniowa. Następna to Executive, Sovereign i na rynek amerykański Vanden Plas, odpowiednik Daimlera.

Podstawowe różnice zewnętrze:
X300
- ładniejszy
- chromy w zderzakach prawdziwe, metalowe listwy
- chromy składające się z 3 części po całej długości zderzaków
- światła przednie z ponacinanym szkłem
- tylne migacze przydymione
- migacze i odblaski w zderzakach prostokątne
- silniki rzędowe R6 i widlaste V12
X308
- brzydszy
- chromy plastikowe
- dwa chromy w narożnikach
- światła przednie z ponacinanym lustrem, odbłyśnikiem
- tylne migacze białe
- zderzaki bardziej zaokrąglone
- halogeny okrągłe
- migacze i odblaski w zderzakach zaokrąglone
- silniki tylko V8

Podstawowe różnice wewnętrze:
X300
- brzydsze, chociaż może dla niektórych ładniejsze - klasyczne
- prawdziwe drzewo
- zegary klasyczne, 6 wskaźników
- ramka od automatu prostokątna
- lusterko wewnętrzne fotochrom na suwak w pierwszych rocznikach, potem automatyczne jak w X308
- zegarek cyfrowy w tunelu środkowym - zazwyczaj zepsuty
X308
- ładniejsza deska rozdzielcza
- zegary tubowe jak w Alfie Romeo
- ramka od automatu owalna
- często sterowanie radio z kierownicy (czego nie było w X300)
- zegarek analogowy między kratami wentylacyjnymi

XJ vs. XJR
- brak chromów w ramkach drzwiowych wersja Sport i XJR, tylko w zderzakach
- grill w XJ chromowany, w XJR w kolor auta
- grill w siateczkę tylko XJR
- silnik z kompresorem
- zawieszenie twardsze, sztywniejsze, dodatkowy stabilizator, szpera
- większe felg, X300 17" i X308 18"

Executive od Sovereign'a różni się:
- atrapą chłodnicy (Sovereign cała w chromie)
- tylne lampy z chromem (Sovereign i Daimler)
- chrom wokół każdej szyby Sovereign i Daimler, Executive tylko pałąk (ale tez były wyjątki)

Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline msiwow

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 26, 2017, 09:54:16 am »
Choina, jak odróżnić XJ6 od EXECUTIVE?

Offline piorek

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 26, 2017, 10:29:39 am »
Zasadnicze pytanie - na ile mozna bylo zmieniac konfiguracje tych wersji, co bylo w opcjach a co nie :)

Offline wwiecha

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2017, 12:41:12 pm »
Ja tak zapytam jeszcze gdzie w tym wszystkim plasuje się xj12 ? Równo z xj6, tylko inny silnik?

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2017, 12:47:48 pm »
Pisalem ze opcji dodatkowych bylo cale mnóstwo, wszystko mozna bylo sobie dodac chociazby do najtanszej biedawersji XJ6.

W zalaczniku broszura do XJ Sport który kiedys mialem. Do kazdej wersji byla taka.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2017, 12:53:46 pm wysłana przez katar83 »

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 26, 2017, 12:50:14 pm »
PS

Tutaj mozna zobaczyc ceny opcji do XJ40:

https://www.xj40.com/viewtopic.php?t=2030#p21037

Dodajcie z 20% i bedziecie mieli ~ceny do X300.

Jest i wieksza wersja tutaj do x300:

http://www.jag-lovers.org/brochures/bro1996/96bro_jld-10-01-96_38_l.jpg

:)

I jeszcze jedno, najbardziej 'wypasione' wersje X300 to Daimler Century (Double Six oczywiscie  :-hehe)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2017, 13:01:02 pm wysłana przez katar83 »

Offline piorek

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 26, 2017, 14:09:40 pm »
Pisalem ze opcji dodatkowych bylo cale mnóstwo, wszystko mozna bylo sobie dodac chociazby do najtanszej biedawersji XJ6.

W zalaczniku broszura do XJ Sport który kiedys mialem. Do kazdej wersji byla taka.

Te broszury znam - chodzi mi bardziej o to czy inne elementy byly w opcji np. chromowane lub czarne ramki szyb, chromowane lub czerwone ramki tylnych lamp, stoliki w fotelach, inne zestawienia kolorystyki niz na schematach z folderów itd..

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 26, 2017, 15:01:22 pm »
Kolorów nie, te byly w wersji wczesniejszej jako Majestic, w x300 takowych wersji brak. Co do ramek czy stolików na pewno tak, musialbys poszukac broszury dla Daimlera, jakkolwiek Jaguar z tego co mi wiadomo nie robil najmniejszych problemów z dodatkowymi opcjami, szczegolnie w kolejnych latach sprzedazy.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 26, 2017, 15:13:19 pm »
Zasadnicze pytanie - na ile mozna bylo zmieniac konfiguracje tych wersji, co bylo w opcjach a co nie :)
Prawie wszystko można było dokupić. Tylko stoliki były zarezerwowane dla Daimlera i Vanden Plasa.
Choina, jak odróżnić XJ6 od EXECUTIVE?
Najlepiej pokazać zdjęcia i wtedy coś poradzimy. Na 100% można te wersje odróżnić po paskach. Executive ma cieńsze.

Katar83 Daimlera z lampami z czerwoną ramką, czy XJRa z chromowaną można kupić od polskich handlarzy, ale nie u dilera. Na pewno nie było takich opcji.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 26, 2017, 15:24:06 pm »
Katar83 Daimlera z lampami z czerwoną ramką, czy XJRa z chromowaną można kupić od polskich handlarzy, ale nie u dilera. Na pewno nie było takich opcji.

Swego czasu pytalem o to Jima Randle i wedlug niego mozna bylo sobie wymyslic co ci sie podobalo z kazdej broszury, jakkolwiek odnosilo sie to wtedy do XJ40. Druga sprawa, ze kto by bral Daimlera z czerwona ramka? :D