Autor Wątek: XJR awaria skrzyni automatycznej R działa D nie  (Przeczytany 10062 razy)

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
XJR awaria skrzyni automatycznej R działa D nie
« dnia: Lipiec 23, 2016, 15:21:15 pm »
Witam
Jaguar x300 XJR rok 1995 automat
Dopiero co wymieniłem koło pasowe z tłumikiem drgań skrętnych (polecam regeneracje w firmie TED-GUM 460zl podaje namiar bo sam w necie miałem problem ze znalezieniem czegoś) , radość nie trwała długo bo po odebraniu auta z warsztatu po około 2 dniach normalnej jazdy zaczęły występować problemy ze skrzynią.
- po ruszeniu brak mocy auto nie chce przyspieszać
- czasami na postoju po przełączeniu z P na D musiałem dodać dużo gazu żeby ruszyło auto, tak jak ruszasz w zimę z dwójki na półsprzegle
   objaw jakby auto startowało z 4 tego biegu
-czasami jedzie nie robi kick down     lub robi je za szybko , nie mam gazu tyle w podłodze co zawsze a ona redukuje bieg.
- od wczoraj czyli około tydzień od pierwszego objawu auto zaraz po odpaleniu jedzie do przodu ale po przełączeniu z d na r i ponownym   
  wybraniu D auto stoi na 1200 obrotów i nie jedzie, dodając gazu auto większa obroty ale nie jedzie , po zmianie na r wszystko jest w
   normie samochód normalnie jedzie na wstecznym .
- Po zgaszeniu i odpaleniu znowu pojawia się pierwszy bieg auto zmniejsza obroty i jedzie po wyjechaniu z garażu i zmianie na P już nie
  reaguję na zmianę biegów do jazdy oprócz wstecznego

Kody błędów P1775 sterownik 51 ,P1171 sterownik 51, P0706 sterownik 18  po skasowaniu skrzynia od razu jedzie bez problemu mimo wcześniejszego braku jazdy na wprost

Kolejne kody które wskoczyły przy zczytaniu drugi raz błedów zaraz po zapaleniu się kontrolki od skrzyni
powtarza się 1775 , 0102  przepływka wczoraj wymieniona na nową wiec tego błedu już nie ma oraz 1172 wszystkie błedy opisane jako sterownik 51

Poziom oleju w skrzyni na silniku który był tylko odpalony przez 10-15 min wskazywał maks do napisu cold , kolor oleju ciemny bursztyn na palcach a po wytarciu i chusteczke widać mocno zurzyty i czarny

Gdzie znajduje się komputer skrzyni ? Kostki które wchodzą do skrzyni zostały wyczyszczone KONTAKTEM do styków i zapięte ponownie.

Kiedyś miałem zapieczoną linke od zmiany biegów i musiałem na siłe zmieniać biegi aż wkoncu połamałem zabezpieczenie zeby bez wcisnietego hamulca nie zmienic z p na D, od roku nazwijmy to selektor zmiany biegów jest na D ale wogóle D się nie świeci, może to coś z tym jest nie tak .

Jak wcześniej pisałem auto nigdy nie miało problemów ze skrzynią czyli 5 lat jak jest w moich rekach , za mojej kadecji nie wymienialem oleju w niej. Z racji regeneracji koła pasowego auto przed warsztatem nie odpalane bo bez koła stało ponad miesiąc może stary olej i postuj auta zrobiło swoje .

Dzisiaj zamówiłem filtr do skrzyni i nowy olej Ravenol

Jakieś sugestie ?
Jak po wymianie oleju nie pomoże to co regenerować (jaki może być tego koszt licze pewnie około 3-4 tys ) czy może brać używaną i w jakich cenach można kupić używke w dobrym/bdb stanie.
Jaki symbol mam skrzyni zf4hp24?
bo nie ma to jak kompresor.............

XJR6 1995r

Offline XJSC

• Forumowicz Executive
Odp: XJR awaria skrzyni automatycznej R działa D nie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2016, 09:38:33 am »
W XJR masz skrzynię GM 4l80e, sterownik jest za schowkiem ( musisz go wymontować) i jest przykręcony do ściany grodziowej. Najprawdopodobniej miałeś wycieki i sterownik może być zawilgocony. Taki sam przypadek mialem u siebie.

pozdrawiam

Robert
XJ40, XJSC , XJR

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2016, 10:09:20 am »
Jeżeli za schowkiem zaraz za ecu od silnika to możliwe bo miałem podszybie robione bo ruda zrobiła swoje i woda się lala na ecu kompa,  ale na całe szczęście elektronika nie była uszkodzona tylko wtyczka czarna do czyszczenia.
A myślałem że skrzynie mam skrzynie zf4,  więc ten zestaw filtr uszczelka olej http://www.midparts.com.pl/mobile/pl/p/4L80E-MT-1-ZESTAW-DO-WYMIANY-OLEJU-/3632 będzie ok. Pójdę po południu poszukam moduł od skrzyni i sprawdzę czy woda nie zrobiła swojego. 

XJR6 1995r

Offline Szwagier

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2016, 10:41:06 am »
Jaki masz silnik? Jak rzędowy 4.0 to Twoja skrzynia to raczej ZF5HP24 :) narazie oprócz wymiany oleju nic nie rób i jak możesz to zrób zdjęcie tego co polamales mo tylko pozycjoner do wymiany i smigasz dalej
:)

s-type 4.0 2000r

Offline Jedrzej

• Forumowicz Daimler
  • 4.0 2001, 200D 1982
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2016, 10:59:28 am »
Jeżeli rusza z "dwójki" lub innego biegu, to nie używaj auta, bo spalisz tarczki i będzie pozamiecione... Ogarnij to na spokojnie bo sobie biedy narobisz. Jak zacznie śmierdzieć olejem to już masz po skrzyni.
Jaguar S-type 4.0 2001
Mercedes-Benz W123 200D 1982

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2016, 11:57:50 am »
Szwagier zmień wyszukiwarkę bo głupoty piszesz.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2016, 18:35:40 pm »
Sterownik skrzyni bez śladów zawilgocenia i korozji płytki drukowanej.  Już z powrotem w aucie.  Nic nie śmierdzi w okolicach skrzyni. Zero wyciekow.  Zaraz zejdę pod auto bo przy skrzyni widziałem tylko dwa przewodu zakończone kostka na dwa przewody a na zdjęciach widziałem jeszcze jeden przewód okrągłym gniazdem. 

Gdzie znajdę przekaźnik skrzyni biegów
A i w 1997 mam naklejkę że sterownik był naprawiony w serwisie jaga

Panowie ile wtyczek z przewodami wchodzi do skrzyni.  Bo nigdzie pogladowych zdjęc z kostkami wpietymi nie widzę.  Patrząc za kierownicy to po lewej stronie gdzie jest linka od zmiany przełożeń znalazłem dwie wtyczki której mają po dwa przewody i nic więcej.  Są jeszcze jakieś czy tylko te? 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2016, 20:52:22 pm wysłana przez Choina »

XJR6 1995r

Offline Szwagier

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2016, 20:58:41 pm »
Szwagier zmień wyszukiwarkę bo głupoty piszesz.
Znów coś palnąłem? Dobra lepiej zajme się swoją skrzynia bo chyba tylko mieszam

s-type 4.0 2000r

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2016, 21:22:34 pm »
tak jednak wychodzi ze byla montowana skrzynia GM 4L80-E .  Nie wiem czy ja ślepy aż tak jestem ale ja w swojej zlokalizowałem dwie wtyczki i jedno cięgno z linką do zmiany przełożeń a na zdjęciu z neta widzę okrągłą wtyczkę jeszcze . Jutro jeszcze raz pojdę do garazu i sprawdze , bo jeżeli ona tam jest to jej jeszcze nie czyściłem . Będąc w kanale kolega odpalił auto i lewarował z P na R normalnie przechodzi obroty spadają auto chce jechac , przerzucił na d zero reakcji skrzyni tak jak na R miała około 800 obrotów to po przełączeniu z R N aż na D auto zwiększyło obroty tak jak to jest na luzie lub P. Po zwiekszaniu obrotów na D auto zachowywało się jak było by na luzie , ze skrzyni nie dobiegają żadne niepokojące odgłosy podczas zapinania Rki która działa i reszty przekładni.

XJR6 1995r

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2016, 21:47:02 pm »
Czy lampka skrzyni w prawym gornym rogu zapala sie w ogole? Skrzynie masz w trybie awaryjnym, powinna zapalic sie kontrolka. Obejrzyj sterownik jak ktos juz wspomnial.

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2016, 22:51:19 pm »
kontrolka zapalała się wcześniej jak jeszcze auto jeździło do przodu i nie w górnym prawym rogu a lewym i jest pierwsza od góry. Teraz kontrolka sie nie zapala ale to dlatego że auto nie jedzie a na wstecznym raczej nie uśmiecha mi się jeździć i sprawdzać czy się zapala :D.  Sterownik sprawdzony zero zawilgoceń, wtyczka też. Na chwile obecną nie sprawdziłem kodów ecu bo dopiero jutro będę miał dostęp do komputera. Wcześniej jakie były błedy widać u góry.

XJR6 1995r

Offline XJSC

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2016, 23:50:48 pm »
Jeszcze raz wyjmij komputer i pod lupą zobacz jak wyglądają połączenia gniazda ( do którego wkładasz wtyczki) i płytki drukowanej.
Na 100% masz zimne luty. W puszce bezpiecznikowej pod nogami tylnego lewego pasażera masz bezpiecznik odpowiedzialny za skrzynię i tam zapewne też zimne luty. Przepalenie bezpiecznika nigdzie nie jest sygnalizowane.
Musisz wziąć pod uwagę że auto ma 20 lat, niestety sztywne zawieszenie i polskie dziurawe drogi, przy tym zestawieniu zimne luty to standard.
W moim aucie spotkałem się z dwoma wyjątkowymi usterkami zimnych lutów.

Co prawda ja mam o jeden rok młodszego XJR'a, ale przelutowałem wszystkie moduły i mam święty spokój.
XJ40, XJSC , XJR

Offline robsson86

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2016, 00:15:04 am »
Pocieszyłeś mnie , jutro wezmę sterownik do domu i przelutuję go , co do bezpieczników za kierowca w puszce., auto miałem malowane rok temu, komora silnika byla nie ruszana ale bagaznik tak. Po odebraniu auta nie działały swiatła itp , powiedzieli ze zle podłączyli przewody i teraz jest ok. po jakimś czasie zajrzałem własnie do tej puszki z bezpiecznikami, jakiś juz nie pamietam jaki byl az stopiony. wyjąłem wymieniłem. Nie pamietam dlaczego sprawdzałem ten bezpiecznik czy tak po prostu go znalazłem . Myslałem ze to przez zle podłaczoną wiązke w bagażniku . może jak sie podtopił biezpiecznik to i przewodu mogą zle przewodzić . jutro od 8 rano ide dzialac oby pomogło. Dam znac

XJR6 1995r

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2016, 08:50:42 am »
kontrolka zapalała się wcześniej jak jeszcze auto jeździło do przodu i nie w górnym prawym rogu a lewym i jest pierwsza od góry. Teraz kontrolka sie nie zapala ale to dlatego że auto nie jedzie a na wstecznym raczej nie uśmiecha mi się jeździć i sprawdzać czy się zapala :D.  Sterownik sprawdzony zero zawilgoceń, wtyczka też. Na chwile obecną nie sprawdziłem kodów ecu bo dopiero jutro będę miał dostęp do komputera. Wcześniej jakie były błedy widać u góry.

Oczywiscie masz racje, w lewym gornym rogu. Jak widac stres powypadkowy robi swoje, akurat rozbilem swego kota delikatnie :(
Powodzenia z naprawa zycze!

Offline Szwagier

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2016, 09:33:38 am »
Robsson wysłałem Ci na priv co mogło się stać i dlaczego z 2 startuje jakby elektryka była ok

s-type 4.0 2000r