Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

XJ6 Coupe (1976) - Prośba o wsparcie

<< < (2/8) > >>

konik:
3) Dokładnie tak. najważniejsze żeby delikatnie zdjąć stary lakier nie uszkadzając przy tym struktury drewna.
powodzenia!!! i Czekamy na zdjęcia tego cudeńka  ;D

richie:
mam nadzieję że nie skończy jak większość na olx w postaci puzzli to złożenia....

super auto, skrzynia pewnie automat, pewnie BW66 ale mogę się mylić. Blacha wbrew pozorom cała do robienia, zaopatrz się w endoskop i sprawdź przednie skrzynki i przody/tyły progów. Silnik o ile się kręci to bym uruchamiał na siłę żeby sprawdzić co i jak.

Powodzenia i jak stracisz zapał to daj znać, chętnie odkupuję takie niedokończone projekty.

markus ga¿nikus:
Richie...to nie była elegancka propozycja. Nie osłabiaj człowieka, ma pasję i chce, to najważniejsze. Nikt z nas (ja 36 lat temu) nie wiedzieliśmy o Jagach nic. Nauczy się, powoli i będzie miał satysfakcję, że coś w życiu zrobił.
Co do skrzyni to powinna byc B&W typ 65. Może byc wymieniona na typ 66 od silnika z wtryskiem, niczym sie nie różnia z zewnątrz, po za napędem elektrycznym licznika-prędkościomierza w miejsce którego montuje się napęd na linkę. Typ 66 podobno jest mocniejszy i ma lepszy converter. Używałem obu i to w SAM-e opartym na mechanice serii 2-giej, z dobrymi osiągami ( 5 sek. do setki)i nie zauważyłem różnicy. Jakby co to napisz na priw.

Lekkoduch:
Panowie,

Dziękuję za odzew :)
Niestety doba ma jedynie 24h i ze względu na obowiązki służbowe nie jestem w stanie się "ogarnąć".

Przede wszystkim chciałbym przypomnieć to co pisałem wcześniej :) Auto traktuję jako inwestycję (w tym sensie, że jest to lepiej ulokowany kapitał niż lokata w banku). Poza tym służbowo też mam do czynienia z motoryzacją (teraźniejszą) więc traktuję swój zakup całkiem serio :)
Nie musicie się obawiać, że wstawię ogłoszenie na OLX jako zestaw puzzli :)
Mam tę dogodność, że auto jest robione przez zaufaną osobę i w dobry sposób (może nie jest to serwis Jaguara ale mam zaufanie do swojego mechanika: naprawiał już Camaro z 76 roku czy kilka mercedesów z lat 70). Poza tym nie mam zamiar "jechać" po taniości (najtańsze zamienniki czy oklepywanie pojazdu bo szybko).
Nie śpieszę się z niczym (no może poza opłaceniem akcyzy ;p na którą mam 14 dni).

Na dzień dzisiejszy kompletuję części (co nie jest takie proste dla laika). Wprawdzie mamy XXI wiek i dostęp do internetu powoduje, że możemy kupować wszystko z drugiej części świata ale....niektóre drobne elementy do kupienia za ogromne pieniądze to nie moja bajka :) Oczywiście nie mam zamiaru robić wszelkiego rodzaju "prowizorycznych" zamianek więc spokojnie czekam aż upragnione części znajdą się na rynku :)

Kwestię karoserii pojazdu mam już ustaloną: Naprawa "bąbelków" i przygotowanie do malowania pojazdu w moim zakresie a samo malowanie w profesjonalnym do tego miejscu. (Muszę jedynie ustalić numer farby :) Może koledzy pomogą po obejrzeniu zdjęć?).

Co do mechaniki: Markus Gażnikus opisał trafne uwagi i jak najbardziej przy "rozbieraniu" auta będziemy się im szczególnie przyglądać :)
Z samym silnikiem nie ma co "demagować", zostanie rozebrany, przeczyszczony i złożony od nowa (wraz z nowymi elementami typu wszystkie uszczelki, rozrząd itp.)
Niewielka niewiadoma to skrzynia biegów (Automat): Poprzedni właściciel stwierdził, że skrzynia ma się dobrze i dbano o nią. Sprawdzaliśmy nawet kwestię gęstości i koloru oleju w przekładni i póki co wygląda to obiecująco ( nie będę zapeszał :) )

Poza tym jestem dobrej myśli :)
Gdybyście mieli jakieś spostrzeżenia, pytania lub porady to bardzo chętnie przedyskutuję temat :)

A blacha wbrew pozorom nie jest cała do robienia :)
Nie wiem czy wspominałem ale auto w okolicach roku 2000 było "odnawiane" więc wiele z usterek, które były opisywane na forum w moim przypadku się nie sprawdziło :)

Przesyłam wam zdjęcia mojego autka (robione nie przeze mnie tylko mojego mechanika, bo sam niestety nie miałem ostatnio okazji widzieć swoje autko)
https://imageshack.com/i/pcMP8Vnjj
https://imageshack.com/i/p7zDXtR4j

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie moim postem :)

Error:
Jeżeli faktycznie tak porządnie robisz Jaguara to bardzo wątpię, że zmieścisz się w 50k za całość renowacji. Trzymam mocno kciuki, żeby nie zabrakło chęci.  Wrzuć czasem zdjęcia z postępu prac. Pozdrowienia z Lublina  :-tylko

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej