Witam szanowne grono.
Postanowiłem zarejestrować się na waszym forum ponieważ niedawno zostałem posiadaczem auta Jaguar XJ6 Coupe z 1976 roku. Moja wiedza na temat tego modelu nie jest zbyt duża, stąd moje zapytania do doświadczonych użytkowników tej marki
Ale od początku
Auto kupiłem za granicą (Belgia) bez mojego udziału (znalazłem auto na jednej ze stron aukcyjnych a najbliższa rodzina mieszkająca w Belgii pomogła mi ze ściągnięciem auta do kraju)...Wiem, że większość osób pomyśli sobie, że nie jest to "rozsądne" ale mój upór zwyciężył nad rozumem
Jag został odkupiony od firmy zajmującej się sprzedażą aut ekskluzywnych (klasyki). Od samego początku wiedziałem, że pojazd "przezimował" kilka lat bez jazdy i nie jest na chodzie. Nie zniechęciło mnie to jednak i z uporem maniaka brnąłem dalej w ten zakup
Od sprzedającego otrzymałem "jakieś" informacje na temat auta ale były one znikome i za wiele nie wnosiły w historię pojazdu. Dowiedziałem się również, że auto było w posiadaniu firmy Gallery Brummen w Holandii, która specjalizuje się w tego typu autach. Niestety nic więcej nie dowiedziałem się w kwestii pojazdu stąd też moja prośba do szanownych forumowiczów o wsparcie
1) Ponieważ auto jest z 1976 roku, posiada numery przed wprowadzeniem systemu 17 cyfr i liczb identyfikacyjnych a jego sprawdzenie pomimo moich dużych starań utknęło w miejscu
Niestety nigdzie nie znalazłem takiej możliwości a bardzo chciałbym wiedzieć o jego historii
Czy ktoś będzie mi w stanie z tym pomóc?
2) Formalności: Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi w skrócie przedstawić wskazówki niezbędne do uporania się z opłaceniem auta oraz rejestracją? (co, gdzie, kiedy?)
3) Doprowadzenie auta do jego sprawności
W chwili obecnej (po obejrzeniu auta) wiem mniej więcej co należy zrobić:
- Wyjęcie silnika i jego rozebranie (po latach nieodpalania wiem, że nie należy "na siłę" odpalać auto). Po rozebraniu silnika nastąpi jego sprawdzenie, założenie nowych uszczelek oraz skręcenie
- Podwozie: Do lekkiego odnowienia + przeprowadzenie konserwacji nadwozia. O dziwo auto tylko w jednym punkcie jest zardzewiałe (odcinek pod fotelem pasażera z przodu). Czy ktoś z szanownych użytkowników przeprowadzał konserwację podwozia i może polecić sprawdzone preparaty? (Próbowałem rozeznać się w temacie i proponowane przez "fachowców" to Dinitrol lub Fertan - jeśli się mylę, prośba o skorygowanie mojej wiedzy).
- Elementy karoserii: Auto prezentuje się (pomimo długiego przestoju) nieźle
Jest kilka "bąbelków" którymi należy się zająć (oba tylne błotniki w okolicach korka paliwa + kilka przy pednich błotnikach) ale mimo wszystko nie ma tragedii
Jedyne czego mi brakuje to chromowanej listwy drzwi pasażera (nie całość a jeden element przy szybie - czy może ktoś pomóc Mi w znalezieniu takiej części?). Poszukuję również kompletu uszczelek do drzwi wersji coupe, bo obecne nadają się tylko na śmietnik
- Dach: Vinyl
Pierwszy raz spotkałem się z takim rozwiązaniem
Bardzo oryginalne
Czy ktokolwiek miał przyjemność posiadania takiego wyposażenia w swoim aucie i może dać mi jakieś wskazówki co do dbania o taki element?
- Układ hamulcowy: Po długim czasie nieużytkowania pojazdu klocki praktycznie przylepiły się do tarcz w związku z czym muszę wymienić całość (jakieś propozycje od szanownych użytkowników co do zakupu? W internecie znalazłem wprawdzie te części ale jest dużo zamienników jak i również możliwość wybrania tarcz wentylowanych. Co proponujecie?)
- Elementy wnętrza: Drewniana deska rozdzielcza w kiepskim stanie (popękany lakier i odchodzą od niego "płaty"). Czy dokonywaliście renowacji tego elementu? Mogę prosić o wskazówki? Wnętrze pojazdu jest w kolorze granatowym a skórzane fotele wraz z kanapą są w "dobrym" stanie (nie ma pęknięć, fotele nie są uszkodzone). Jedyne co się "rzuca w oczy" to zagłówki, które należy od nowa uzupełnić (zapadają się do środka) oraz tzw. "słoneczka" , które są w kiepskim stanie. Cała reszta bez zarzutów.
Nie wiem czy coś pominąłem, bo dużo się dzieje z autem ale jakby co to wszelkie sugestie i wskazówki będą wzięte pod uwagę
Oczywiście nie będę się rozpisywał z drobnostkami aby szanować wasz czas
Na chwilę obecną tak wygląda moja przygoda z XJ6 Coupe
Z góry przepraszam wszystkich jeśli treść mojego postu kogokolwiek uraziła
I uprzejmie dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam wszystkich