Witam ponownie
Sam się zakręciłem z tą szybą
Oczywiście chodziło mi o to, że szyba zostanie zdemontowana przed malowaniem a po samym malowaniu założona od nowa
Z tego co się dowiedziałem to były dwa rodzaje szyb do tego modelu: zwykła oraz zwykła z paskiem od góry (swoją drogą jeśli taki pasek by był w kolorze czarnym to fajnie by się komponowało z dachem vinylowym).
A co do samej szyby i jej uszkodzenia. W związku ze swoim zawodem zgłaszam średnio 2-3 szyby do wymiany w miesiącu od klientów i rzeczywiście tak jak Majterwood opisał można to zrobić bez konieczności wymiany szyby
(jeśli jest to odprysk i jego głębokość nie jest zbyt duża)
Jednak w moim przypadku nie jest to już możliwe ze względu na to, że są 2 odpryski, których głebokość jest zbyt duża na ich "leczenie" a poza tym jest kilka mniejszych (które i by się zapewne uratowało). No cóż
Nie ma drogi na skróty
Czy ktoś się orientuje czy szyba do XJ6 Coupe będzie taka sama co do XJ serii II?
Mam jeszcze do was Panowie dodatkowe pytanie:
Jak to jest z tym vinylowym dachem? Jeśli będę malował całe auto (rozebrane do blach) to czy warstwę vinylu pozostawiam bez jej ruszania i maluję auto bez samego dachu? Czy ewentualnie demontuje się tę powłokę i dopiero na pomalowane blachy można ją założyć? Przyznaję, że wcześniej z takim rozwiązaniem się nie spotkałem i nie wiem jak się do tego zabrać
(Czy powłokę vinylową mogę demontować i montować bez jej uszkodzenia).
Samo auto będę się starał właśnie w ten sposób pomalować ponieważ jest trochę "bąbli" (generalnie wychodzi, że będą to 4 elementy a nie chcę robić zaprawek czy odświeżyć obecny kolor więc mając na uwadze unikatowość auta zrobię wszystko aby było to wykonane na jak najlepszym poziomie).
A tak swoją drogą: Ciekawe jest, że 40 lat temu Jaguar wymyślił opcję vinylowego dachu do XJ Coupe a w dzisiejszych czasach panuje często moda na właśnie takie kolorystyczne rozwiązania (np. białe auto i dach w kolorze czarnym)
Ponieważ widzę, iż jest zainteresowanie moim postem i życzliwi użytkownicy dają tu swoje porady to zrobię wszystko aby i wam dać trochę radości dla oczu i porobię więcej zdjęć autka przy najbliższej okazji
Pozdrawiam wszystkich