Witam, wiem że temat błędu ciśnienia paliwa w jaguarach z instalacją LPG był na forum wielokrotnie poruszany, jeśli pisze w złym miejscu to proszę o przeniesienie lub scalenie ale chciałbym się podzielić informacją że błąd ciśnienia paliwa po jezdzie na LPG ROZWIĄZAŁEM po pół roku
Przez rok od założenia instalacji LPG jaguar odpalał oraz jeździł na benzynie i LPG, problemy zaczęły się po ponad roku, objawy to między innymi; samochód nie chce przyspieszać po przełączeniu z lpg na benzyne, po odpaleniu na zimnym silniku chodzi ale po chwili gubi obroty aż do rozgrzania i przełączenia na lpg
Pierwsza myśl to uszkodzona pompa paliwa ale po odłączeniu akumulatora problem znika (pozornie) mój egzemplarz jest z 2002 roku 2,5 4x4, miał założony emulator FPE który nie nadaje się do tego auta, po wizytach u kilku gazowników (niektórych nie można tak nazwać) zostały sprawdzone wszystkie emulatory na rynku ale nikt nie mógł sobie poradzić z tym błędem, po odłączeniu akumulatora powinno zrobić się około 300km aby mapy mogły się ułożć lub pewniejsza droga wgrać nowe mapy przez sprzęt serwisowy, którego żaden z mechaników w mojej okolicy ( prawopodobnie w całym woj. Pomorskim) nie ma, co lepsza kilku z nich zarzekało się że mapy nie mogły się tak mocno zmienić więc nie ma potrzeby ich wgrywania...
Problem rozwiązał
Pan Gieremek z Szamotuł koło Poznania, który od wielu lat zajmuje zakładaniem instalacji gazowych a jego syn specyfikuję się tylko w jaguarach, posiadają oni odpowiedni sprzęt oraz ogromne zaplecze części zamiennych ( na moje oko samych X-typów w częsciach było tam kilkadziesiąt
)
Do Szamotuł miałem 300km ale warto było jechać tam i zostawić samochód na 2 dni ponieważ więcej wydałem na diagnozy u okolicznych mechaników oraz paliwo na dojazdy do nich
Zostały wgrane nowe mapy serwisowe, ponadto zdiagnozowane wszystkie występujące błędy w moim samochodzie, nawet te które nie miały nic wspolnego z cisnieniem paliwa jak naprawa parktronika
Co do samego patentu obiecałem że nie powiem co jest dokłądnie zrobione ale mogę poswiadczyć że wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką, poprawione błędy poprzedników oraz gwarncja na to że sposób ten działa
Co do jakości samych usług oraz kontaktu myślę że nikt nie może mieć zastrzeżeń ponieważ przed samą naprawą wykonałem wiele telefonów do Pana Gieremka i na każde pytanie dostałem odpowiedz a pytań zadawałem bardzo dużo ale każde zostało wyjaśnione od podstaw