Autor Wątek: Trochę info nt silniczków klap sterujących w układzie klimy  (Przeczytany 8152 razy)

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
Trochę info nt silniczków klap sterujących w układzie klimy
« dnia: Czerwiec 12, 2015, 22:04:09 pm »
Otóż dzisiaj zabrałem się za to ustrojstwo. Pierwsze co - jeśli ktoś chcę wymieniać to nie zdejmować dechy. Ja już prawie to zacząłem robić ale popatrzyłem, poniuchałem i da się zrobić to minimalnym nakładem pracy w rozbieranie wnętrza.

Jeśli ktoś zmienia silniczek dolny po stronie kierowcy - wyjmujemy radyjko jak najbardziej. Inaczej nie wyjmiecie wtyczki z pozycji będąc przy pedałach. Przynajmniej ja bym nie dał rady ze względu na gabaryty. Oprócz tego dla wygody wyjmujemy ramię które doprowadza nam powietrze na nogi. Jedna śrubka wydaje się nie do odkręcenia ale jak najbardziej się da. Pózniej sie wydaje znowu, że nie da wyjąc się silniczka...da się. Gorzej będzie włożyć ale z wyjęciem bez lipy.
Mowa o tym silniczku:

Teraz przejdzmy do górnego po stronie kierowcy. Który znajduje się za licznikiem oraz ramieniem doprowadzającym powietrze na stronę kierowcy. Sytuacja znowu podobna - jedna śrubka wydaje sie nie do odkręcenia ale bez problemu leci. Ramię doprowadzające powietrze odkręcamy poprzez odkręcenie śrubki trzymającej ten mały nawiew (śrubka jest od spodu pod dechą). Wyjmujemy ustrojstwo i ramię które chcemy odkręcić również jest na śrubkę. Bierzemy przedłużkę giętką na to Torx 30 i przez dziurę po "małym wiewie" odkręcamy śrubkę.

Oraz numery silniczków.

Oprócz tego mamy jeszcze chyba z końcówką CA i ten bodajże steruje klapą nóg oraz FA ten znowu obieg zamknięty. Ale co do FA nie jestem pewien czy w ogóle występuje takie coś. Trzeba by szukać w necie

Jak widzicie zamontowałem inny numer silniczka jednakże sam kształt jest identyczny. Jutro powiem czy pomogło czy nie. Ten z numerem BA wyjąłem całkowicie póki co w celu wytestowania czy coś się zmieni z powietrzem w aucie aczkolwiek z tego co pamiętam to działał.
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
  • piêkno¶æ dnia postrach nocy
Odp: Trochę info nt silniczków klap sterujących w układzie klimy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2015, 21:54:15 pm »
i co działa jak nalerzy , fajne foty na pewno co niektórym pomogą
by³a zielona bestia 300km s type 4.2  V8
by³ saab 95 2.3 turbo 220km
by³ citroen c5 3.0 V6 207 km
jest alfa romeo 166 2.5 V6 190 km
i kilka jaguarów do serwisu
bêdzie x350 super V8 400KM

seba78

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2015, 01:01:54 am »
Kolego jesteś wielki dzięki ogromne

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2015, 12:43:41 pm »
Małe spostrzeżenia:
- silniczek z innym numerem działa i jest on odpowiedzialny za nadmuch na szybę przednią. Co zauważyłem to po odpaleniu auta nie otwiera się od razu mimo że na panelu klimy mam ustawione nogi/szyba. Załącza się on po około 30-60 sek. Nie wiem czemu tak no ale działa i to jest najważniejsze. Pracuje zauważalnie ciszej niż poprzedni. Jest pojedyncze "bzzzz" i tyle, do tego słuchać ruch klapki jak sie dociska. Na poprzednim skrzypiało, rympoliło itp.

Natomiast dolny silniczek po stronie kierowcy obecnie mam dalej wyjęty i póki co chrzanie nie zakładam go bo jest dobrze :D

Ale jest jeszcze sprawa taka - po wymianie silniczka auto dalej grzało. Poruszałem kablami od elektrozaworu i zaczął chłodzić do tego stopnia że na LO szyba przednia jest oszroniona :). Także moją walkę z tym dziadostwem będę opisywał na bieżąco. Póki co nie ruszam bo chłodzi, a w sobote mam wesele i nie chce żeby znowu sie coś popieprzyło.

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2015, 12:27:49 pm »
Mam nowe info...znowu się spieprzyło. Stało się to po tym jak z LO ustawiłem na 20 stopni bo już tak chłodził, że wysiedzieć nie mogłem. Także obecnie stawiam na elektrozawór (1,5 roku ma dopiero) lub na moduł.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2015, 15:16:36 pm wysłana przez Driv3rrrr »

Offline aro

• Forumowicz Sovereign
  • s-type 2000 manual lpg
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2015, 15:13:17 pm »
tez mnie czeka zabawa  z klapami i silniczkami niestety ale chyba jednak bede zrzucal deche...

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2015, 21:09:46 pm »
zacznij od kompa czy coś wykryje potem moduł a później elektrozawór  przedzwoń wiązke od elektrozaworu

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2015, 21:24:59 pm »
Komp sadzi tylko błędami od silniczkow....:/

Offline aro

• Forumowicz Sovereign
  • s-type 2000 manual lpg
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 23, 2015, 04:52:14 am »
Elektrozawor dziala,panel klimy podmienialem na inny i jest bez zmian,ogrzewania dalej nie ma,pierwsze zniknelo z prawej strony,po jakims czasie z lewej...tak ze obstawiam klapki z tym ze nie do konca rozumie jak to jest z tym mieszaniem powietrza za pomoca klap,jak zrzuce deche to latwiej to pojme...

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2015, 10:58:05 am »
Mam kolejne info...pojezdził wczoraj cały dzień na LO, dzisiaj odpalam, jade i chłodzi znowu. Nie czaje tego auta. Póżniej znowu będę jechał to napisze czy dalej chłodzi czy się już spieprzyło na nowo. Ogólnie zaczął chłodzić jak stanąłem w korku...słyszałem że się coś przestawiło i nagle bum - leci zimno zewsząd.

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2015, 11:01:25 am »
A morze to jest zemsta tych urzywanych silniczkow

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2015, 11:04:48 am »
Używany chodzi jak ta lala. Problem w nim jest taki, że otwiera klapę na szybę po ok. 30-60 sek. jazdy. To mnie dość mocno ciekawi bo to wygląda tak jakby on był jakoś wewnętrznie zaprogramowany pod inną wtyczkę. No ale to mi akurat bardzo nie przeszkadza bo ważne że działa.

Moim zdaniem u mnie w wuja leci ta klapa o której gadaliśmy przez fona - czyli ta 5 o której nikt nic nie wie. Aczkolwiek rozmawiałem z Karolem jak brałem od niego silniczek i mówi, że tam nic takiego nie ma. Wstępnie sprawdzę elektrozawór, a dokładnię wtyczkę no i moduł by wypadało ale to już do jakiegoś majstra od elektroniki bo ja średnio w takich stykach, płytkach itp

Offline aro

• Forumowicz Sovereign
  • s-type 2000 manual lpg
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2015, 16:11:52 pm »
Witam,dzis zrzucalem deske w esce..potem dlugo sie gapilem i staralem sie ogarnac co...jak...po co...i powiem wam ze silniczki i klapy steruja tylko gdzie ma isc i skad ma isc nawiew,nie maja nic wspolnego z temperatura nawiewu...

Offline niewaskieauto

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 30, 2015, 20:57:47 pm »
aro daj foty. to co jest odpowiedzialne za temperaturę  wewnątrz ta klapa mieszacza jest  we wszystkich autach z klimą

Offline aro

• Forumowicz Sovereign
  • s-type 2000 manual lpg
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2015, 21:26:02 pm »
Tam jest 5 silniczkow,4 steruja nawiewami,piaty,ten za schowkiem wlacza obieg powietrza wewnetrzny..tak to mi wyszlo jak probowalem zrozumiec jak to idzie...z tego co wydedukowalem to temperatura steruje tylko elektrozawor jak dostanie sygnal z modulu...powietrze z dmuchawy idzie bezposrednio do mieszacza w ktorym sa dwie chlodniczki,nagrzewnica i od klimy,podejzewam ze nagrzewnica jest podzielona na dwie czesci zeby bylo sterowanie temperatura na prawo i lewo..tak mi wyszlo po obserwacji tego..