Autor Wątek: x type skrzynia biegow 2.5v6 automat  (Przeczytany 8206 razy)

Dorian0324

• Gość
x type skrzynia biegow 2.5v6 automat
« dnia: Kwiecień 13, 2014, 21:41:01 pm »
witam. jak w temacie mam maly problem ze skrzynia a mianowice na poczatku powiem ze ze skrzyni zostal spuszczony olej ktorego bylo nie wiem czy z 5-6 litrow lacznie. zostaly wymienione uszczelniacze na polosiach i wymieniony olej w skrzyni kątowej. do skrzyni wlane 8.8 l świeżego oleju. powiem tak przy odpalaniu na zimnym zawsze jest ok po zmianie biegu czy to na R czy D alba wyskakuje tryb awaryjny albo nie i jak mu sie chce. jezeli wyskoczy GEARBOX FAULT gasze i musze kilka razy zgasic i odpalic az zniknie. wsteczny dziala ok na D jezeli jade spokojnie wszystko jest git idealnie zmienia biegi, jezeli przydusze to z 1 na 2 przy zmianie biegu robi sie jakbym mial wcisniete sprzeglo i dodal gazu ale jezeli spokojnie dam mu zmienic z 1 na 2 bez poslizgu to pozniej (po 2) jedzie juz elegancko. na trasie przy spokojnej jezdzie jest ok nawet jak przydusze tak delikatnie to zrzuca bieg i elegancko jedzie ALE jak wcisne do oporu to znow efekt (WCISNIETEGO SPRZEGLA) odpuszcze gaz wrzuci bieg i jade dalej. tempomat dziala. jak wrzucam na manuala tzn 4,3,2 wyskakuje GEARBOX FAULT tryb S dziala elegancko. ten GEAR BOX FAULT wlacza sie kiedy chce i jak mu sie chce. dodam ze na cieplym silniku swiezo po odpaleniu bardzo rzadko wsykakuje, blad prawie wcale. moze za malo wlane oleju? dolac? ktos mial taki problem?

ghrh

• Gość
Odp: x type skrzynia biegow 2.5v6 automat
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2014, 22:35:46 pm »
Przed zmianą też tak było?
Gdybyś naprawił klawisz Shift to łatwiej byłoby Cię zrozumieć. Nowa klawiatura to 20zł... Ewentualnie kliknij ten Caps Lock dwa razy, bo ten widać że działa ;)
I marsz do odpowiedniego działu się przywitać!

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2014, 22:49:30 pm »
przed zmianą było gorzej tzn robiło się tak prawie za każdym razem i dodatkowo wyskakiwało CRUISE NOT AVAILABLE . dlatego zmieniłem olej bo myślałem że to przez to lub z jego braku..   bo gdyby to byl jakis mechaniczny problem to by wyskoczyl błąd raz i tyle i zostałby awaryjny..  przywitam sie ale nie teraz bo mam jutro egzamin i siedze ostro w notatkach ;)

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2014, 13:36:40 pm »
A nie wlałeś tego oleju czasem za dużo ? Piszesz że spuściłeś 5-6 litrów czyli tyle ile da się spuści po odkręceniu korka, nalałeś 8,8l tyle co na suchą skrzynię - sprawdź poziom oleju - instrukcje znajdziesz na forum. Nie mówię ze to jest przyczyną twoich problemów ale warto sprawdzic.

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2014, 20:56:09 pm »
no w sumie nigdzie nie moglem znalezc ile wchodzi oleju. gdzies tam znalazlem w koncu i mowili 8.8 mechanior jak kupowal olej zapytal ile wchodzi mowili 8.8..... po spuszczeniu tak ale uszczelniacze ciekly i olej kapal juz nawet jak auto stalo nie odpalane tydzien..

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2014, 22:57:00 pm »
Tak ciężko sprawdzic poziom oleju? Sprawdź poziom, a potem pisz co sie dzieje.

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2014, 23:01:18 pm »
niby jak mam sprawdzic poziom oleju? spuszczajac z powrotem? nie ma tam bagnetu ani miernika. a olej świeżo zalany. nic nie cieknie wiec jest tyle ile bylo 8.8.

Offline luko_j

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2014, 00:55:15 am »
x-type 2004, 2.0d sport, srebrna sier¶æ ;]

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2014, 08:08:49 am »
niby jak mam sprawdzic poziom oleju? spuszczajac z powrotem? nie ma tam bagnetu ani miernika. a olej świeżo zalany. nic nie cieknie wiec jest tyle ile bylo 8.8.

masakra  :-nuts  Weź zrób jak kolega w linku  :-W i nie pień sie bo pewnie masz w skrzyni jakieś 10-11 litrów oleju istąd te problemy. ;D

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2014, 20:22:18 pm »
teraz odpalam tylko auto i odrazu wlacza sie tryb awaryjny ;( i co teraz ..
skrzynia padla. a wiecie moze czy skrzynia z silnika 2.1 jest taka sama?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2014, 20:34:33 pm wysłana przez Choina »

ghrh

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2014, 21:12:23 pm »
Może taniej będzie wybrać się do mechanika, który Ci to ogarnie?

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2014, 21:13:28 pm »
a skrzynia z 2.1 pasuje? bo moge ja miec za 800 zl ode mnie z miasta

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2014, 14:16:48 pm »
Po co ci kur.a skrzynia jedź że chłopie do ogarniętego mechanika zdiagnozuj problem i go napraw i ile masz w końcu tego oleju? Bo w głowie widze, że nie za duzo, za to w skrzyni napewno za dużo. Jak Ci wejdzie silnik w tryb awaryjny bo np. przepustnica sie zawisi to też bedziesz przekladał silnik od 2.1???

Offline CiGaR

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2014, 15:20:32 pm »
Kolega bosniak, może zbyt drastycznie do Ciebie napisał, ale podzielam jego zdanie. Najlepiej będzie jak podjedziesz do serwisu, albo do mechanika, który specjalizuje się w skrzyniach automatycznych i zdiagnozuje Ci problem, a kupno części używanych do samochodu to według mnie największa głupota, lepiej zregenerować to co się ma aktualnie w aucie, albo kupić nową, regeneracja to parę tysięcy, natomiast kupno nowej skrzyni do X'a to wydatek ok 25 tys. zł, wybór należy do Ciebie. Z używaną jest loteria, może będzie chodziła dobrze przez parę miesięcy, a może popsuje się od razu. W każdym bądź razie powodzenia w rozwiązaniu problemu.
Jaguar:
X350 4.2 V8 2006
X-type 2.1 V6 2002
X-type 3.0 v6 2008
S-type 3.0 V6 2000

Dorian0324

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2014, 17:29:47 pm »
wy zadajecie pytania ja odpowiadam. a ze posty sie mieszaja to juz nie moja wina. problem zdiagnozowany a raczej kilka.. pekl przewod od chlodnicy oleju skrzyni i olej wycieka... 2 uszkodzony elektrowtrysk 2/3 biegu i cos z elektromagnesem i jakies zwarcie na kablach bo olej ktory wycieka zalal koste do skrzyni prawdopodobnie to tylko problem elektorniczny no i braku oleju. wszystko bylo ok skad moglem wiedziec ze za dwa dni przewod peknie