Autor Wątek: Silnik 2099cm3 oraz pytania ogolne  (Przeczytany 16358 razy)

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
Odp: Silnik 2099cm3 oraz pytania ogolne
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 02, 2013, 21:21:37 pm »
Nie no ale spadłem z krzesła "w mieście do 11 litrów", chyba nie mniej niz 11. Nie wyprodukowano jeszcze rzędowej 6 ani V, które przy masie własnej ponad 1,5 tony spali w mieście mniej niż 11 litrów, no chyba, że go pchasz po prostym, a z górki jedziesz na wyłączonym silniku. takie różnice w ilości spalania do 2-3 litrów między miastem i trasa to tylko w dieslach.

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 03, 2013, 09:06:04 am »
Nie no ale spadłem z krzesła "w mieście do 11 litrów", chyba nie mniej niz 11. Nie wyprodukowano jeszcze rzędowej 6 ani V, które przy masie własnej ponad 1,5 tony spali w mieście mniej niż 11 litrów, no chyba, że go pchasz po prostym, a z górki jedziesz na wyłączonym silniku. takie różnice w ilości spalania do 2-3 litrów między miastem i trasa to tylko w dieslach.

Dlaczego tylko w dieslach ?? w przypadku mojego jaga jest jeszcze większa w mieście spala 13-14 a w trasie ok 10-11 a jak jadę spokojnie tak do 150 to poniżej 10 schodzi. Mówię tu o normalnej raczej dynamicznej jeździe.
w samochodach które miałem najmniejsza różnica pomiędzy miastem a trasą wychodziła w tych które miały LPG.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 03, 2013, 09:32:04 am »
W te 10 trasa, 14 miasto predzej uwierze, natomiast wytlumacz nam jak to jest ze w poprzednim poscie piszesz, ze pali Ci w miescie do 11 litrow, a teraz ze w trasie 10-11?

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 03, 2013, 09:59:36 am »
W te 10 trasa, 14 miasto predzej uwierze, natomiast wytlumacz nam jak to jest ze w poprzednim poscie piszesz, ze pali Ci w miescie do 11 litrow, a teraz ze w trasie 10-11?

To nie ja to Bingo napisał, ja się po prostu wtrąciłem w temat a głównie chodziło mi o różnicę spalania w trasie i mieście.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 03, 2013, 10:31:42 am »
No tak moj blad, w dieslach sa male maksymalne roznice miedzy spalaniem w trasie a miescie, natomiast w benzynie przewaznie dwukrotnie wieksze.

Bingo

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 03, 2013, 12:35:14 pm »
Tak się składa,że codziennie "pcham" mój samochód 15 km drogą w kierunku niewielkiego miasteczka w którym nazbiera się kolejne 20 km i powrót. Średnie spalanie to 12 l.LPG .Na dystansie 500km spaliłem średnio 10l LPG bez jakiegoś specjalnego oszczędzania.Odpowiednio na benzynie pali w trasie 8-9 a jak jeżdżę wokół komina to 11-12 jest spokojnie do osiągnięcia.Spalanie 14 miał jak pracował w trybie awaryjnym z padniętą sondą :).Co do innych silników to BMW 520 i Lexus IS 200 spalały podobnie.Jak ktoś daje buta i chce być orłem na wszystkich światłach to spali 20.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 03, 2013, 13:26:11 pm »
Czyli twoja odpowiedz jest totalnie nieobiektywna, bo to ani miasto, ani trasa tylko najzwyklejsze srednie spalanie w granicach 14 litrów :(

Bingo

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 04, 2013, 12:16:53 pm »
Sam jesteś nieobiektywny - masz problem ze zrozumieniem tego co czytasz i jeszcze spory z matematyką.
Jeżeli "średnie" spalanie to 12 LPG lub 10 PB to ile Twoim zdaniem pali samochód spala na trasie i w mieście:) No i skąd te 14?2x15km powiedzmy w trasie i 20 km w mieście to prawie idealna średnia.Do tego nie można porównać 2,1 do 3,0 - który naturalnie pali nawet sporo więcej niż 14 w mieście.Więc zanim ponownie spadniesz z krzesła pojeździj normalnie takim autem a potem zabieraj głos w temacie.

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 04, 2013, 13:00:02 pm »
Dobra skonczmy ten belkot, bo to do niczego nie prowadzi a matematyki do marzen nie wciagajmy. Moze sie zapedzilem rzeczywiscie, ale jak niby srednia na Pb masz 12 to stricte trasa wyjdzie ci w granicach 9, a samo miasto 15-16.  Poza tym juz spotkalem lata temu mocarzy w aucie typu vectra 2.0 i przypominam, ze tam jest tylko 4 cylindry i mowili ze po miescie spokojnie w osemce sie miesci. Ja na to ze jedziemy na stacje, tankuje za moje do pelna potem robimy 100 km w miescie i jak mu po powtornym zatankowaniu nie wejdzie wiecej jak 8 litrow to caly bak jest jego. Jakos juz wtedy nie chcieli, ani sie nie upierali przy tych 8 litrach. Dawno temu fani BMW mowili ze jak masz kupic r6 to nigdy 2.0 bo pali tyle samo co 2.5 czy 2.8 a nie jedzie. Z jagiem jest to samo jak chcesz jezdzic dynamicznie czy bezpiecznie wyprzedzac kup 2.5 albo 3.0 (dochodzi wtedy jeszcze 4x4 ci co maja wiedza o czym pisze), a jak chcesz niby oszczednie kup diesla i tak ma naped na przednia oske.
Inna rzecz ze Twoja jazda po jak to nazwales "niewielkim miasteczku" ma sie nijak do jezdzenia po miescie rzedu 100 tys mieszkancow i wiecej co 200 m skrzyzowania i swiatla, a miedzy 6.30 -10.30 i 14.30-19.00 praktycznie nie da sie jezdzic bo tylko korki.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2013, 13:06:43 pm wysłana przez bosniak »

Matts

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 01, 2014, 03:19:36 am »
Panowie odgrzebuje temat nie chce zakładać nowego ponieważ mam pytanie odnośnie jaki olej lać do tego silnika, silnik dostanie juz za niedługo nowe życie zostanie usunięta usterka ale przed tym muszę się zastanowić czy nie wymienię na inny jeżeli usterka przewyższy koszty naprawy tego. Silnik ma 130tys km w milach ok 81tys. Jeszcze jedno istotne pytanie co do wrażliwości na jakość paliwa czy moglibyście się wypowiedzieć ???? Jakie paliwo czy moze to miec jakieś znaczenie dla Jaga.

Offline Niunia

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 24, 2014, 01:13:37 am »
Witam,
Jestem tu nowy i licze na kompetencje piszacych na tym forum.
Zawsze od czegos nalezy zaczac - chcialbym wiedziec dlaczego instrukcja fabryczna Jaguara
nie poleca uzywania oliwy syntetycznej (czyli praktycznie ja odradza) - a kiedy sprawdzam typ oliwy uzywanej  przy przegladach - to wszystkie sa pochodzenia syntetycznego.
Biega o V6 - 2099cm3.  Przeglady sa w serwisach Jaga.

To moj debiut . Nastepne pytania przyjda w odpowiednim czasie.
Pozdrawiam serdecznie - Czuj duch!

Offline bosniak

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 25, 2014, 20:22:40 pm »
Bo to strasznie daremny silnik, taki niewypał Jaguara i dlatego zalecaja lac mineralny jak do nysy czy Zuka zeby to to troche pojeździło.  :- pojecia

cyberda

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 25, 2014, 22:03:48 pm »
Szanowny kolega bajeczki opowiada ...
Mam X'a z tym silnikiem z przebiegiem ponad 240 000 i jeździ doskonale, a wcale nie zalecają lania mineralki tylko taki sam olej jak do wszystkich Jagów. Zdziwisz się ale w Anglii mało kto jeździ na innym oleju niż syntetyk - tak leją od nowości i jeśli użytkownik wie co było lane leje syntetyk dalej, a auta jakoś robią duże przebiegi. Mój Jag był cały czas serwisowany i mam na to papiery (jestem 2-gim właścicielem) i nie miał ani jednej poważnej awarii poza alternatorem, teraz ja muszę zmienić sondę i to cała awaryjność - więc nie taki zły ten silnik. Jeśli komuś nie zależy na 4x4 (oczywiście świetna rzecz) i na szaleństwach na drodze to 2.1 jest zupełnie wystarczający.

Offline bodi

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 26, 2014, 08:50:05 am »
Masz zalecenie lania półsyntetyku lub minerala w książce serwisowej??? Dziwne!!!

Moim zdaniem jedyny sensowny pomysł lania półsyntetyku jest wtedy, gdy kupujesz auto i nie znasz całkowicie historii jego serwisowania i jest podejrzenie, że silnik jest zasyfiony. Wlanie syntetyku, który jest rzadszy może spowodować wypłukanie syfu z silnika i nieszczelności. W innych przypadkach w obecnych silnikach w takim segmencie nie stosuje się nie syntetyków.
Mineralny to można lać do Łady lub czegoś o podobnym zaawansowaniu technologicznym.
2004 X-Type V6 3.0 AWD Automatic Black on black

Offline Niunia

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Executive
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 26, 2014, 20:08:44 pm »
Masz zalecenie lania półsyntetyku lub minerala w książce serwisowej??? Dziwne!!!

Moim zdaniem jedyny sensowny pomysł lania półsyntetyku jest wtedy, gdy kupujesz auto i nie znasz całkowicie historii jego serwisowania i jest podejrzenie, że silnik jest zasyfiony. Wlanie syntetyku, który jest rzadszy może spowodować wypłukanie syfu z silnika i nieszczelności. W innych przypadkach w obecnych silnikach w takim segmencie nie stosuje się nie syntetyków.
Mineralny to można lać do Łady lub czegoś o podobnym zaawansowaniu technologicznym.

W Podreczniku kierowcy ( po francusku - bo taki mam ) ) na stronie 7 -7 stoi poprostu:
Uzycie oliwy syntetycznej do motoru V6 nie jest przyjete (uznane) przez Jaguara.
Typ oliwy: API SJ/EC i ACEA A1-98 lub A-98. Tak napisali.

Pytalem z prostej ciekawosci - na fakturach przegladow widzialem zawsze syntetyki.
Bede wiec lal syntetyki w przyszlosci. Dzieki za moralne wsparcie.
Szanowny kolega bajeczki opowiada ...
Mam X'a z tym silnikiem z przebiegiem ponad 240 000 i jeździ doskonale, a wcale nie zalecają lania mineralki tylko taki sam olej jak do wszystkich Jagów. Zdziwisz się ale w Anglii mało kto jeździ na innym oleju niż syntetyk - tak leją od nowości i jeśli użytkownik wie co było lane leje syntetyk dalej, a auta jakoś robią duże przebiegi. Mój Jag był cały czas serwisowany i mam na to papiery (jestem 2-gim właścicielem) i nie miał ani jednej poważnej awarii poza alternatorem, teraz ja muszę zmienić sondę i to cała awaryjność - więc nie taki zły ten silnik. Jeśli komuś nie zależy na 4x4 (oczywiście świetna rzecz) i na szaleństwach na drodze to 2.1 jest zupełnie wystarczający.

Lejesz honey w serce moje swoim wpisem. Calkowicie sie z toba zgadzam - szalenstw
na szosie popelniac nie zamierzam bo nie chce placic mandatow. Wiec ta mala moc mi wystarcza. Zas co do konfortu jazdy - to jest chyba podobny do tego ktory jest w bardziej
wypasionych wersjach.

A o to przedewszystkiem biega, kiedy bede wozil moje wnuczeta i jakichs starszakow.

Jedna uwaga... to chyba niemozliwe zebys zmienial sonde lambda po raz pierwszy przy
takim duzym przebiegu.  Cuda rzadko sie zdarzaja...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2014, 22:17:46 pm wysłana przez Choina »