Widzę że szanowny kolega nie potrafi czytać - w moim poście podałem jaką ma mieć specyfikację olej do Jaguara i ten olej ją spełnia i jest przeznaczony m.in. do nowoczesnych silników Forda.
A co kolega powie na taki olej - proponuję zwrócić uwagę na nagłówek aukcji.
http://www.ebay.co.uk/itm/VETECH-5W-30-SEMI-SYNTHETIC-4-5L-Engine-Oil-for-Jaguar-X-Type-2003-2009-/380973208008?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item58b3c5d1c8Nie wiem na czym jeździ się w Polsce ale ciężko uczyć serwisy Jaguara (przypominam to angielskie auto) w Anglii na czym powinien ten samochód jeździć.
Przypomina mi to sytuację gdy miałem kiedyś DODGE który wg. opisu na silniku powinien jeździć na oleju ... 20W50 i powinien mieć go wymieniany co ... 5500 km
Oczywiście wszystkie serwisy w Polsce lały normalne półsyntetyki i nawet importer w swoim serwisie wymieniał olej co 30 000 km, a potem chodziły opinie że auta amerykańskie są awaryjne ... Oczywiście olej 20W50 do amerykańców produkuje tylko Mopar i Petrocanada więc nikomu się nie chciało go importować do serwisów.
A to tekst zaczerpnięty ze strony nr 211 instrukcji do Forda Focusa:
"Silnik Twojego pojazdu został zaprojektowany do stosowania olejów silnikowych Castrol i Ford,
które zapewniają niskie zużycie paliwa, a jednocześnie długotrwałą sprawność silnika.
Wyłącznie dla silników benzynowych, firmy Ford i Castrol opracowały olej o niskim współczynniku
tarcia SAE-5W-20 ,który zapewnia jeszcze korzystniejsze parametry zużycia paliwa w porównaniu
do standardowego oleju SAE-5W-30 .Jeżeli olej ten nie jest dostępny, zalecamy stosowanie oleju
o specyfikacji WSS-M2C913-C.Dolewanie oleju: Jeżeli olej spełniający wymagania specyfikacji
WSS-M2C913-C lub WSS-M2C925-B (wyłącznie silniki benzynowe) nie jest dostępny, należy zastosować olej
SAE 5W-30, spełniający wymagania specyfikacji ACEA A5/B5"
Jakoś nie widzę tu oleju mineralnego
? Proszę popatrzeć na normę !
Proponuję aby kolega bzdur na forum nie wypisywał bo ktoś może to wziąć na poważnie i uszkodzi sobie silnik.
Takie bzdury powinny być usuwane z forum przez moderatora.