Autor Wątek: Parujace szyby  (Przeczytany 18171 razy)

ron.novy

• Gość
Odp: Parujace szyby
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 03, 2012, 18:03:14 pm »
a gdzie on sie znajduje? Moge sam to sprawdzic?

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 14, 2012, 19:39:31 pm »
Czy ktos wie gdzie znajduje sie silniczek otwierania i zamykania obiegu wewnetrznego? chyba znalazlem winowajce. Zrobilem eksperyment w innym aucie i zamykajac obieg wewnetrzny mniej wiecej po podobnym czasie w aucie robi sie mgla. mysle ze u mnie obieg sie zacial. Ktos wie jak to naprawic domowymi sposobami czy jednak muze udac sie do serwisu np. od klimatyzacji? jaki jest koszt naprawy takiego ustrojstwa?:) pozdrawiam

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 14, 2012, 20:28:10 pm »

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 16, 2012, 12:29:47 pm »
Jesli kogos to interesuje to udalo mi sie naprawic problem. Okazalo sie ze zacial sie obieg wewnetrzny. rozkrecilem silnik dmuchawy ktory jest nad nogami pasazera. dostalem sie do srodka i jest tam kremowa czesc ktora zamyka i otwiera obieg. do niej podlaczony jest silniczek ktory u mnie dziala tylko podejrzewam ze cos peklo w srodku. nie wiem dokladnie jak to jest zbudowane bo niestety ciezko bylo mi sie tam dostac... Czyli mam tylko obieg otwarty teraz. ale chyba lepsze to niz para w aucie:) Jesli znajde schemat tego elementu polaczonego z silniczkiem to bedzie super. to jest ten silniczek z allegro ktory pokazalem w poprzednim poscie. wydaje mmi sie ze laczy sie z jakimis kolami zebatymi i ktores peklo .... Jakby ktos cos potrafil doradzic to bede wdzieczny i pozdrawiam!

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 12, 2014, 10:27:15 am »
kolejny odkop!
Paliły się jakieś błędy?
Podał by ktoś link do części która za to odpowiada? Oraz w jakiej pozycji ma być przesłona aby obieg był otwarty?

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 12, 2014, 11:53:26 am »
objaw: parujace szyby i brak reakcji na guzik obiegu: zarowka sie zapalala ale praca nawiewu byla taka sama.

http://static.nanodatex.com/media/248ae9abad958fc6e9cd3aecb8e3592a.jpg

jest to klapa po prawej na zdjeciu. Dostaniesz sie do niej od strony pasazera - pod schowkiem bedziesz mial sruby od wentylatora dmuchawy. odkrecasz go i zobaczysz kremowa klapke. pewnie sie zaciela albo pekl pastik przy silniczku po lewej jak u mnie. Dostep jest latwy mozna zrobic to samemu :)

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 12, 2014, 11:59:38 am »
mówisz o kremowej klapie (pod nią napis s0080)?

Kayyko

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 12, 2014, 13:12:51 pm »
Poniżej zera nie powinna się załączyć , miałem tak w każdym aucie z klimą i w Jagu także ;) 
a skąd jest brana informacja o temperaturze?  z czujnika temp zew czy system ma jakiś inny swój czujnik?

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 12, 2014, 13:23:10 pm »
kratka po prawej stronie kierwonicy

eMWuGSM

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 13, 2014, 11:05:22 am »
kratka po prawej stronie kierwonicy
Gdzie?
Jeśli już to w obudowie dmuchawy jest czujnik temp,  nie w kanale nawiewu na kabinę (pociąłem kilka X'ów i zawsze to to było na obudowie nagrzewnicy, tak w  ogóle to są dwa czujniki).

kurak22

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 13, 2014, 13:18:44 pm »
Nad kolanem typa, na wysokości stacyjki. W środku jest wentylatorek z czujnikiem.

http://www.autocentrum.pl/gallery/jaguar-x-type-km-galeria-redakcyjna/kokpit-1.jpg

Generalnie aby dostać się do tego silniczka klapy obiegu wew. należy wyciągać schowek czy wystarczy ściągnąć osłonę i odchylić tapicerkę? Bo jak tylko wrócę w piątek to muszę to rozgrzebać. Bo dziś nie czułem żadnych zmian bawiąc się przyciskiem od tego obiegu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2014, 13:23:12 pm wysłana przez kurak22 »

eMWuGSM

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 13, 2014, 18:52:55 pm »
To czujnik temp wnętrza, ale temperatura powietrza idzie do EATC z tych 2 czujników które pokazałem na zdjęciu.

Offline mr-dexter

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 21, 2016, 21:08:32 pm »
Haaa  ;D udało mi się właśnie dziś wyeliminować problem który już tak mocno mnie wkurzał. Szyby parowały niemiłosiernie, np ostatnio jadąc w 4 osoby nic nie widziałem przez parę. Rozwiązanie okazało się prozaiczne - Zatkany obieg powietrza, czyli jak wyżej zaciął się w pozycji zamkniętej. Wszystkim borykającym się z tym problemem POLECAM zacząć od sprawdzenia tego  :)
Jaki jestem szczęśliwy  :-clap :-clap :-clap Teraz już nie muszę uchylać szyb podczas jazdy aby para zeszła
X-type 3.0 AWD '01

Offline Marko

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 22, 2016, 09:36:51 am »
Mam to samo  :( A teraz może banalne pytanie: jak sprawdzić ten obieg powietrza?

Offline mr-dexter

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 30, 2016, 01:33:51 am »
Pod nogami pasażera masz lampkę, a za nią taką jakby zaślepkę na dwie spinki - odepnij spinki i odchyl ją, Twoim oczom ukaże się obudowa silnika wentylatora od ogrzewania. Trzyma się on na 3 śrubkach TORX - odkręć je, wyjmij ten silnik na podłogę i patrz oczami w dziurę po silniku - prawdopodobnie zobaczysz tam taką białą/kremową zasłonę pod kratką. Wsadź palce w te kratki i próbuj ruszać tą zasłoną, czyli otworzyć dopływ powietrza z zewnątrz. Pchnij ją po prostu i Twoim oczom ukaże się filtr kabinowy. Tyle - misja zakończona sukcesem jcpf-stanby PROBLEM parujących szyb znika. Powodzenia
X-type 3.0 AWD '01