Autor Wątek: Parujace szyby  (Przeczytany 18099 razy)

ron.novy

• Gość
Odp: Parujace szyby
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 29, 2012, 10:11:37 am »
Kupilem preparat i nic nie pomoglo. Wczoraj jechalem we mgle 150km myslaem ze zwariuje....nie dosc ze mgla to w aucie Mleko mleko jedynie przod odparowany i tak na maxa obroty wiec szum masakra :p trzeba besdzie odwiedzic warsztat....

pawelek11

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 29, 2012, 20:22:55 pm »
I nie pomoże, preparaty jakie by nie były mogą usunąć brud i tp. :-W
Ty masz z tego co czytam inny problem, problem który dotyczy samochodów które były prane, jeżdziły po terenie i zostały wystawione na próbe wody.
Sprawdz bagażnik tak na początek, potem zobacz co masz pod podłogą wystarczy że wsadzisz tam ręke  :-chyt tak mniemam że powinno być mokro...
A wtedy potrzebne ci dobrze wentylowane pomieszczenie i suszymy autko. To co opisałeś to standart w momencie gdy w aucie jest wilgoć, bezpośredni nadmuch likwiduje zaparowanie ale tam gdzie go nie ma szybki są mleczne.
Możesz też spróbować klimy i nadmuchu ciepłego, zawsze obieg otwarty, to tak dorażnie i wietrzenie auta.
Aby do lata... :-thumpdown

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2012, 08:01:08 am »
nie mam pojecia co sie dzieje... Taki przypadek mialem w poprzednim aucie, gdy filtr byl zamoczony. Klima nie pomoze bo nie dziala ponizej 0 Stopni. Gdzie znajduje sie filtr powietrza? Ja nadal Twierdze ze albo filtr jest zamoczony przez jakas niesszczelnosc albo mam czaly czas zamkniety obieg i przez to taka wilgoc. W aucie dywaniki sa suche a w bagazniku jedyne co jest to butla trojkat i apteczka :P

Offline Artek123

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
  • ....by³ S-Type 3.0 V6... ....jest XJ6 seria III...
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2012, 14:44:57 pm »
Gdzie znajduje sie filtr powietrza?

wymiana filtra kabinowego X-type (filmik słaby jakościowo ale można się zorientować co i jak  :) )

http://www.youtube.com/watch?v=FSPr2Af-8WY
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 14:52:22 pm wysłana przez Artek123 »
Jeep Cherokee
BMW 3 GT
Jaguar XJ6 seria III

pawelek11

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 30, 2012, 15:45:56 pm »
sprawdz obieg wentylacji stając przy czymś co brzydko pachnie.... :-V
szybko czujesz smród znaczy że auto sprawne... :-hehe
dywaniki mogą być suche (mowa o podłodze auta nie o elemęcie wyciąganym) od góry, ty musisz sprawdzić czy od spodu też jest sucho :P
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2012, 15:59:57 pm wysłana przez pawelek11 »

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 31, 2012, 12:42:39 pm »
Dzieki za filmiki.  Znowu sie ocieplilo padal deszcz i jak klima juz pracuje przy temperaturze dodatniej to jest sucho. Czyli na bank sytuacja powtorzy sie przy temperaturze -1 i w dol ;).

Zrobie testy. Sprawdze pod dywanikami, sprawdze filtr czy jest suchy, sprawdze zapach czy dobrze mi dziala obieg wew/zew.

Mam jeszcze jedno pytanie czy to normalne ze w automatycznej klimie jak ustawia sie temperature to nie zawsze klima sie zalacza na stale. Nabijalem klime 2 miechy temu... wsyzstko sprawdzili odgrzybili wymienili jakies zaworki takie male z uszczelkami wiec niby ok, ale Porownuje sobie z peugeotem mojej dziewczyny ktora ma manualna klime. U niej jest to cykniecie w momencie klikniecia a/c. u mnie jak ustawie np. temperature 20stopni to jest co 2minuty to cykniecie. Czy to jest normalne w automatycznej klimie ze ona zalacza sie w momencie gdy czujnik wykryje temperature inna niz podana na wyswietlaczu i rozlacza jak juz osiagnie ta temperature czy moze klima powinna juz tak ustawic proporcje ciepla/zimna zeby kompresor dzialal na stale i juz tak nie cykal co pare minut? sory za takie pytania ale nie mialem nigdy auta z automatyczna klima:) Caly czas ucze sie Jaga zeby mi dlugo smigal :)

Offline Artek123

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
  • ....by³ S-Type 3.0 V6... ....jest XJ6 seria III...
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2012, 18:20:27 pm »
tak, to całkiem normalne że kompresor od klimatyzacji pracuje cyklicznie...
Jeep Cherokee
BMW 3 GT
Jaguar XJ6 seria III

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 01, 2012, 15:26:52 pm »
OK sprawdzilem pod dywanikami sucho. smrod w aucie czuje jak jechalem dzisaij trasa to cos walilo z dworu czyli obieg chyba ok... odkrecilem pokrywe zeby dostac sie do filtra. Filtr suchy i wyglada jak nowy. :) Rece opadaja juz nie wiem gdzie szukac przyczyny ;)

andrew140785

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 01, 2012, 20:29:43 pm »
Kup sobie osuszacz powietrza do samochodu pełno tego na allegro ja używam od dwóch lat odkąd mam X'a na jesień i zimę wymieniam i nie mam problemu z wilgocią w aucie i  parowaniem szyb :-super

Offline CiGaR

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 01, 2012, 21:54:52 pm »
Dzisiaj pojechałem X'em z ciekawości, czy zaparują szyby, 4 osoby w aucie bez włączonej klimy, tylko ciepłe powietrze i nic nie parowało, nawet jak stał na stacji podczas tankowania z trzema osobami w środku, również nic nie zaparowało, na początku jedynie jak wszyscy wsiedli, na chwilę zaparowało, ale moment i wszystko zeszło, może masz jakieś kanały zatkane, albo miał jakieś przygody z wodą to co piszesz nie jest całkiem normalne, X jest u mnie od ładnych paru lat i z polskiego salonu, także znam go na wylot, a i jest to benzyna, jeżeli to istotne. Życze jak najszybszego rozwiązania problemu.
Jaguar:
X350 4.2 V8 2006
X-type 2.1 V6 2002
X-type 3.0 v6 2008
S-type 3.0 V6 2000

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 01, 2012, 22:17:35 pm »
Ja też od czasu pojawienia się tego tematu zacząłem zwracać uwagę na parowanie i u mnie jednak nie występuje to. Pewnie że jak wejdą 3 osoby zmoczone deszczem to para się pojawi, ale w takie dni jak były ostatnio kompletnie nic.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 02, 2012, 21:21:13 pm »
Wiecee teraz tez jest git. tak jak wspominalem problem jest tylko przy temperaturze bliskiej 0 lub -1 jak jest na dworze wilgoto, mgła itp. ;) auto z salonu z Waszawy serwisowane 8 lat. dwa lata naprawiane poza serwisem jaga. Nie mam pojecia co poprzedni wlasciciel robil z tym autem ale chyba nim nie wjechal do jeziora:D Poczekam troche pojezdze jeszczee jak problem bedzie na tyle powazny to udam sie do mechaniora jakiegos. Moze on cos zaradzi, sprawdzi. To co moglem to posprawdzalem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2012, 21:58:22 pm wysłana przez ron.novy »

pawelek11

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 02, 2012, 21:55:35 pm »
Nie widze sensu w odwiedzinach u mechanika, chyba żeby wydać kase, :-gwizd, z czymś takim ewentualnie blacharz tylko gdzie ty znajdziesz kogoś takiego kto nie tylko umie stukać młotkiem po karoseri... :-cry
Z tego co opisałeś wychodzi że cyrkulacja powietrza w samochodzie "leży" inaczej, masz za szczelne auto :P
Nie potrafie inaczej tego wytłumaczyć, jeżeli na pewno samochód jest suchy w środku,nie wiem jak ci pomóc  :-wstyd

ron.novy

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 02, 2012, 22:00:33 pm »
Jedna rzecz jeszcze jaka zauwazylem to jak jezdzilem na klimie przy dodatnich temp. i auto postalo pare godzin i temperatura spadala do 1-2 stopni to na przedniej szybie zawsze byl taki mokry nalot z wody. Wlaczalem klime odparowanie zajmowalo minute. cos jest gdzies zatkane. tylko potrzebuje jakiegos rysunku cokolwiek gdzie sa jakies kanaly. to kupie nie wiem sprezone powietrze przedmucham odetkam:P cokolwiek

Zamowilem sobie ten pochlaniacz wilgoci na allegro. Zobaczymy czy pomoze.

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 02, 2012, 22:21:04 pm »
A odpływ z wymiennika klimy ciekawe czy nie zatkany...?