Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Jaki przebiegi w dieslach 2.0
Artek123:
--- Cytat: Skiciu w Wrzesień 04, 2012, 10:48:06 am ---racja jak już raz zrobisz, to masz zrobione i spokój ducha na jakiś czas, że się nie popsuje :)
--- Koniec cytatu ---
Tak zgadzam się ale pod warunkiem że robisz to dla siebie, a nie robi to handlarz jak najtańszym kosztem, byle taniej bo i tak auto idzie pod młotek :)
BlackV6:
Dwa diesel którymi jeździłem najpierw Skoda Octavia 2001 1,9 TDI stan licznika na dzisiaj 442 tys.km ,raz wymiana sprężarki ,wtryski nie ruszane,Drugi Vectra C 2005 Combi 3.0 cdti od nowości 196.tys silnik zakończył swój żywot ,
Skiciu:
Tak naprawdę dieslem trzeba umiejętnie jeździć, bo jak się chce, to można każde auto zajechać. Ostatnio u nas w Oplu przerabialiśmy przypadek, że kolesia zholowała pomoc bo silnik mu się rozleciał. Ople Astra IV 1.7 CDTi 125 KM przebieg 73 tyś km rok produkcji 2010. Krzyczał, że nowe auto i jak to możliwe, że silnik padł itp. okazało się, że od nowości nie wymieniał oleju w silniku więc morał jest taki, że jak dbasz tak masz :)
Artek123:
--- Cytat: Skiciu w Wrzesień 04, 2012, 14:00:20 pm --- morał jest taki, że jak dbasz tak masz :)
--- Koniec cytatu ---
zdanie wyżej świetnie oddaje sedno sprawy, normalnie jak byś mi to wyjął z ust :) Nie ważne czy auto ma 100 tyś. czy 200 tyś. przebiegu ważne jest jak ktoś je użytkował i serwisował.
Tak jak w przypadku który opisuje kolega Skiciu auto które ma 70 tyś. jest już zajechane, a inne mające 200 tyś. może być jeszcze w całkiem dobrej kondycji.
Niestety w Polsce pokutuje przekonanie że auta z przebiegiem powyżej 200 tyś to złom, a prawda jest taka że większość ludzi którzy tak uważają jeżdżą autami z przebiegami rzędu ponad 200 czy 300 tyś. ale licznikami cofniętymi o połowę albo więcej... i są z nich zadowoleni, tylko że nie mają świadomości jaki jest realny przebieg ich aut.
sanchez:
--- Cytat: red jaguar w Wrzesień 03, 2012, 21:32:25 pm ---Nikt nie kupuje Diesla aby nim robić po 10 tys rocznie...
--- Koniec cytatu ---
Chyba jednak ktoś się znajdzie, ja mam kupiłem diesla i aktualnie robię po około 10 tys rocznie...
Czasami niski przebieg w dieslu jest możliwy. :-yipee.
U mnie wychodzi przez te wszystkie lata średnio ok 13-14 tys rocznie o ile dobrze pamiętam. Dodam że licznik nie był kręcony i przebieg całkowity jest prawdziwy. :-super
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej