Witam jeszcze raz przed chwilą się zarejestrowałem, tym razem pozdrawiam użytkowników i miłośników XJtów.
W związku z faktem , że przymierzam się do sprzedania swojej Alfy Romeo oraz spełnienia kolejnego motoryzacyjnego marzenia jakim jest Jaguar XJ. Postanowiłem zapytać o parę rzeczy przekopałem owe forum i informacje na temat modelu dostępne w internecie jednak jednoznacznych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania nie znalazłem więc postanowiłem założyć ten post. Jeśli coś przeoczyłem i pytania które zadam już kiedyś na owym forum padły to z góry przepraszam i proszę o przekierowanie.
Postaram się aby moje pytania były jak najbardziej jasne i klarowne:
1. Jakie są różnice w XJ (X308) pomiędzy wersjami Sovereign i Sport, oczywiście poza widocznymi gołym okiem: różnicą w malowaniu grilla i listew oraz kolorze drewnianej okładziny na konsoli?
2. Drugie pytanie dotyczy kontroli trakcji a dokładnie przycisków TRAC OFF i ASC OFF jaka jest pomiędzy nimi różnica? pytam bo spotkałem w dwóch modelach X 308 te dwa różne przyciski. Czy w modelu X308 kontrola trakcji zapobiega tylko buksowaniu kołami podczas ruszania na śliskiej nawierzchni ( tj. potocznie zwane ASR)?
Czy pomaga również korygować uślizg kół podczas jazdy po zakrętach?