Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Spadek mocy w X-Type 3.0
RedOctober:
Sprawdź jeszcze przepływomierz. Odłącz go zobacz czy jest różnica.
Ciężko też tak diagnozować jak nie ma auta pod ręką. Jeśli masz cewki sprawne, czujnik położenia wałka też, świece wymienione, to pozostaje tylko uszkodzona wiązka, albo komp świruje i nie potrafi sterować silnikiem. Muszę sie z tym przespać. Jutro jak mi coś wpadnie to dam znać.
Cypis.bdg:
Mam!
Świruje komp na 100%. Dorzuca mi jakieś dziwne błędy co chwile, ostatnio nawet katalizator. Sprawdziłem ładowanie, miał 13,1V i to może być problem. Sprawdziłem masy i przewód alternator-aku, wszystko ok. Zostaje alternator. Co ciekawe, zaraz po odpaleniu daje nawet 15,3V !!! później spada do 13,1V. Słyszałem, że koty są wrażliwe na napięcie i to może być przyczyna wszystkich problemów. Jestem umówiony w warsztacie specjalizującym się w naprawie alternatorów na wtorek. Zobaczymy.
RedOctober:
No to masz już winnego całego zamieszania. Pytanie czy komp przeżył to wysokie napięcie.
Cypis.bdg:
Niestety to nie było rozwiązaniem problemu. Spece od alternatorów twierdzą, że z alternatorem jest ok. Sprawdzali inny, nowy i też takie ładowanie było. Pada podejrzenie na komputer silnika, który też reguluje napięcie ładowania. Oddałem dzisiaj samochód do specjalisty od fordów (z polecenia kolegi), silnik niby fordowski, więc może zdiagnozują poprawnie. Sprawdzili go na szybko IDS-em, po kasowaniu błędów moim ELM327 o dziwo nie zostały żadne błędy w pamięci, poza oczywistym P1000. Nawet w FrezeFrame nic nie było, moim sprzętem nie mam do nich dostępu i byłem przekonany, że one coś więcej mi powiedzą. Nic, samochód zostawiłem, dam się wykazać specjalistom. Niech sprawdzą elektrykę, podciśnienia i inne duperelki. Trzymam kciuki, żeby po kieszeni za bardzo nie pojechali.
Cypis.bdg:
Dzisiaj odbieram samochód od mechanika. Przejżeli silnik, układ zapłonowy, paliwowy i tu wszystko gra. Okazało się, że katalizator od pierwszej połówki rozsypał się i prawie nie miał przelotu, co prawdopodobnie było przyczyną problemu. Poczekam aż złożą i zobaczymy. Zastanawia mnie tylko co z tym ładowaniem? czy to normalne zachowanie w x-type?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej