Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Kilka problemów nowego posiadacza XJ40 3,2 92r
jaguarek:
Yoohas ma rację.Po odpięciu bateri niema żadnych problemów czy odepniesz go na chwile,czy auto będzie stało miesiąc bez bateri.
tomek1212:
No fajnie, tylko gdzie taką szybę można kupić ? Domyślam się że raczej nie w ASO za te pieniądze.
U mnie funkcja auto jak również domykanie niestety nie działa (chyba tylko w nowszych rocznikach była taka opcja), nie licząc możliwości domykania okien przy pomocy przycisku na desce do ryglowania zamków.
Mam jeszcze jedno pytanie. Domyślam się, ze seria XJ40 nie posiada filtra kabinowego. Z którego miejsca układ pobiera powietrze do nagrzewnicy ? Pytanie moje uzasadniam faktem, iż okropnie parują mi szyby od środka, nawiew niby działa ale bez rewelacji, jednak nie pomaga to w odparowaniu szyb. Niestety nie włącza się klimatyzacja, ale wydaje mi się że nawet z niesprawną klimą powinno dać się odparować szyby.
Wczoraj zrobiłem trasę ponad 300km i mimo nawiewu włączonego na maks okropnie zmarzły mi nogi, a szyby poza tym ze były zaparowane to po prostu zamarzły od środka i można było je śmiało skrobać . Wydaje mi się, ze tak nie powinno być.
Ponadto tylna klapa (bagażnika) od wewnątrz jest cała mokra. Nie wiem skąd tyle wilgoci w tym aucie.
Yoohas:
Chopie, sprawdź nagrzewnicę bo chyba Ci przecieka. Sprawdź, czy pod dywanikami nie masz płynu chłodniczego. Jak masz, to na 99% nagrzewnica do wymiany.
Szybę możesz kupić praktycznie u każdego szanującego się szklarza.
Ja kupiłem 2 miesiące temu tu: http://www.media-soft.pl/autoszyby/
Poza tym sprawdź (może na jakiejś myjni) czy masz auto szczelne. Może po ktoś źle wkleił szybę przednią lub tylną. Stąd wilgoć w środku.
Ale jeśli masz problem z odparowaniem szyb to rzuć okiem najpierw na nagrzewnicę.
RedOctober:
Woda w bagażniku może być spowodowana tym że masz nieszczelą tylną klapę bagażnika, nieszczelnym wlewem paliwa, dziurą w bagażniku lub nieszczelną szybą.
lysyyy:
Woda w bagażniku może być jeszcze z powodu anteny! U mnie raz się tak zdarzyło, okazało się, że uszczelka anteny puszczała. Sprawdzić też trzeba, czy wężyk gumowy z anteny jest wprowadzony w otwór prowadzący wodę na zewnątrz (do nadkola).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej