Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Kilka problemów nowego posiadacza XJ40 3,2 92r
tomek1212:
Nagrzewnica jest dobra. Jakby rzeczywiście przeciekała, to w kabinie byłoby czuć glikolem, a to jest bardzo charakterystyczny zapach.
Antena jest nieoryginalna, więc może tamtędy podciekać.
Ta woda w bagażniku raczej nie wlewa się z zewnątrz, tylko pojawia na skutek parowania, gdyż dywanik jest suchy, a mokra jest cała klapa od wewnątrz.
Dzięki wszystkim za rady, będę z tym walczył zapewne w najbliższym czasie.
tomek1212:
Wczoraj grzebałem trochę przy tych nawiewach i stwierdziłem kilka dziwnych faktów. Zdjąłem plastikowe podszybie, są tam upchane dwa filtry (mają one na celu zatrzymywać liście przed dostaniem się do układu nawiewu), ale one są tak skonstruowane, że raczej nie mogą się zatkać żadnymi pyłkami. Co ciekawe zauważyłem, że po włączeniu nadmuchu czuć, że dmuchawa dmucha w drugą stronę, tzn właśnie w kierunku podszybia.
Po wyjęciu bezpiecznika od lewej dmuchawy nic się nie dzieje, natomiast po wyjęciu tego od prawej nawiew zanika całkowicie.
Zna ktoś może zasadę działania tych wentylatorów ? Tzn chodzi mi o to jak one dmuchają, czy jeden służy na jedną stronę a drugi na drugą, czy może jeden dmucha do drugiego i dopiero razem mogą zapewnić prawidłowy przepływ powietrza ?
Trzeba będzie wyjąć oba wiatraki, i wymienić tranzystory darlingtona, jednak mam problemy z kupnem takowych w moim mieście.
Yoohas:
Wylutuj tranzystory i pokaż w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym.
Kupowałem tutaj:
http://www.tme.eu/pl/katalog/#index
ponad rok temu więc nie wiem czy będą.
PS. Z tą nagrzewnicą to nie do końca jest tak. Nie zawsze czuć glikolem. Bardziej czuć jak Ci poleci na kolektor ten glikol. Ale jak już rozebrałeś bebechy to pewnie wszystko widzisz.
tomek1212:
No i miałeś rację, nieszczelna jest nagrzewnica. Najprawdopodobniej spróbuję ją polutować, gdyż nowa jest nie do kupienia, a używana może być jeszcze gorsza od mojej.
Żeby się dostać do nagrzewnicy nie trzeba nawet ściągać górnej deski, jednak ja to zrobiłem, bo dość ułatwia to całą sytuację, ponadto chciałem z bliska przyjrzeć się kompletnemu zespołowi wentylacji.
Teraz pozostaje uzdrowić oba wentylatory no i mam nadzieję, ze w aucie wreszcie będzie ciepło (zwłaszcza na nogi).
Aha, ta moja szyba chyba jednak jest oryginalna (mimo że nie jest napisane triplex tak jak na pozostałych). Po zdjęciu deski widać, ze nikt jej wcześniej nie wyciągał.
Yoohas:
Spróbuj popytać w różnych sklepach o Valeo 812072.
Na pewno dobry serwis klimy powinien mieć możliwość ściągnięcia tej nagrzewnicy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej