Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
P0430 po przejechaniu 50 km od skasowania błędów
ktr:
Byłem na stacji kontroli pojazdów SpeedCar i zrobiłem analizę spalin.
Załączam 2 zdjęcia wyników. Po nazwie plików można się kapnąć które jest które: jedno to lewa rura wydechowa na biegu jałowym, drugie to prawa rura wydechowa na biegu jałowym.
Teraz zauważam, że jak jeżdżę po mieście to błąd mi się nie pojawia, chociaż cały czas jest P1000, który nie może się zmienić na P1111 być może właśnie z powodu katalizatora. Błąd P0430 wywala mi na trasie - być może panują wtedy inne warunki, sam nie wiem.
TYGRYS3:
w takich sporadycznych i krótkotrwałych błędach pomocny jest OBD Log
wygląda tak :
ten jest akurat TEXA ale może być dowolny ,który pasuje do naszych wtyczek,
podpinasz go do złącza OBD i jeździsz po jakimś czasie (opisane w instrukcji)
wyciągasz loga ,podpinasz do kompa i masz wszystkie wyniki ,błędy słowem wszystko
działo się podczas jazdy :-V
ktr:
A propos tego loga. Ale przecież jeśli mam jakieś błędy to zapala się check-engine i wtedy wiem, że warto się podłączyć skanerem obd i przeczytać błędy. Więc jaka jest wartość dla mnie z tego loga?
Na trasie, po kilkudziesięciu km jazdy zapala się błąd katalizatora.
Po mieście się nie zapala, chociaż jest cały czas P1000 i nie znika nigdy, nie zmienia się w P1111.
Na trasie ma więcej widocznie chęci by P1000 zmienił sie w błąd P0430.
Co więcej powie mi log?
Poza tym, czy ktoś umie zinterpretować zdjęcia moich wyników z analizy spalin? Gość w zakładzie powiedział, że jest OK.
TYGRYS3:
powie ci w jakich warunkach wystapił błąd ,taki log rejestruje wszystkie parametry silnika (i samochodu ,predkość,obroty itp)
podczas jazdy ,więc w czasie żeczywistym będziesz mógł porównać wszystkie dane i określić
w jakich warunkach występuje błąd
ktr:
Zamierzam zainwestować w emulator sondy lambda zwany tuleją opisany tutaj: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php?topic=15343.0
Zakładam, że nie muszę sie na tym znać, wystarczy kupić i założenie w dowolnym warsztacie będzie proste? Jakieś doświadczenia z tym sprzętem? Rozumiem, że mam kupić 1 sztukę?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej