Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

P0430 po przejechaniu 50 km od skasowania błędów

(1/7) > >>

ktr:
Witajcie,

Dano nie pojawiał mi się żaden błąd (oprócz wiecznego P1000), niestety gdy wybrałem się w dosyć krótką trasę licząc na przeistoczenie się P1000 w P1111 pojawił się jednak błąd P0430: Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 2). Następnie skasowałem wszystkie błędy skanerem OBD i przejechałem ponownie tę trasę - po przejechaniu około 50-60 km od skasowania błędu znów się pojawił zapalając "check-engine".

Na forum znalazłem informację, że ten błąd może mieć następujące przyczyny:

P0430
possible causes:
-H02 sensor disconected
-catalist failure
-H02 sensor to ECM wiring fault
-H02 sensor heater to ECM wiring fault
-H02 sensor heater failure
-upstream H02 sensor failure
-downstream H02 sensor failure

Co Waszym zdaniem jest najbardziej prawdopodobną przyczyną? Dlaczego błąd nie pojawia się od razu po skasowaniu, albo np. kilka kilometrów później, tylko mniej więcej 50-60 km po skasowaniu? Czy to o czymś świadczy? Jak mogę zdiagnozować co dokładnie jest przyczyną mojego błędu?

kogutki:
hejka

90 % - katalyzator do wymiany
10 % - sonda

mozesz wymieniec sondy z bank a na bank b i zobacz, czy problem "wedruje" i przy okazji sprawdisz okablowanie.

ktr:
Kogutki - czy Twój test daje 100% odpowiedź na pytanie, czy to katalizator czy sonda? Gdzie te sondy i czy łatwo zrobić taki test? Rozumiem, że sonda banku 1 jest taka sama jak sonda banku 2.

A jeśli to katalizator banku 2 to czy wymiana jest prosta czy skomplikowana (droga)? Co radzicie, kupić używany katalizator czy lepiej nowy zamiennik? Jakieś ceny, numery części?

kogutki:
hej,

tak, 100 procentowy pewnosc, bo jezeli blad "wedruje" wraz z sonda, oznacza to ze blad masz w jednej ze sond.
nie, nie jest latwa robota, masz 4 sondy do wymontowania i montowania.

2 sondy znajdusz przed, 2 po katalyzatorzie.

alternatywa jest analyzy spalin.

ktr:
No to chyba analiza spalin powinna być prostszym i tańszym testem czy zepsuty jest katalizator czy też jedna z sond? Mylę się?

Skoro to błąd P0430 (bank 2) to przy analizie spalin z której rury wydechowej - z lewej czy z prawej - powinien być "zły" wynik?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej