Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

LPG w wersji USA

<< < (4/10) > >>

ktr:
Być może w przyszłym tygodniu uda się to zrobić. Dam znać.

pablo:
nie rozumiem czemu mieszacie ludziom w glowach , jesli emulatr nie pomaga to albo osoba montujaca lpg nie miala o tym pojecia albo jest zle dobrana instalacja , wspolpracuje z ponad 20 warsztatami ktore montuja lpg

przelew sie nie sprawdzi ! szkoda kasy !

dobrze dobrana instalacja , perfekcyjnie wyregulowana + emulator . tak emulator listwy cisnienia paliwa , bo  to jest problem z komputerem auto glupieje jesli go nie ma

sam jezdze x type juz 3 lata na lpg

na poczatku mialem problem bo trafilem na amatora ktory nie potrafil zrobic tego porządnie

auto pracuje bez problemu na lpg czy benzynie , bez w wzgledu na to jak bardzo pedal jest wcisniety , gdy np lpg sie skaczy przelaczneie na benzyne jest prawie nie wyczuwalne

ktr:
Poniżej recepta na sukces w jaguarze wraz z wytłumaczeniem dlaczego emulator nie zadziała.

Jaguar w wersjach wolnossących dąży do utrzymania stałego ciśnienia w listwie, w odróżnieniu od volvo, jednak nie diagnozuje poziomu napięcia na czujniku pod kątem możliwości jego uszkodzenia. W Volvo niemożliwym jest podpięcie emulatora o stałym napięciu, bo jego niezmienność odczytywana jest jako błąd braku aktywności czujnika, a ponadto po odpaleniu silnika przeprowadzana jest procedura testowa polegająca na wysterowaniu pompy paliwa w sposób podciągający ciśnienie do ponad 5 barów przy określonym poziomie wysterowania na tyrystorowym module umożliwiającym zmianę wydatku/ciśnienia. W Jagu takiej historii nie ma, więc teoretycznie wystarczyłoby podłączyć stałe napięcie - i ciśnienie zgłaszane przez emulator ma stałą wartość, wszystko niby gra...

...Tylko niby..., bo jaguar adaptuje sterowanie pompy. I to jest wyjątkowo wrednie, bowiem (koty są leniwe) stara się utrzymać zadane ciśnienie za pomocą możliwie jak najmniejszego nakładu energetycznego - w sytuacji działania emulatora stale zmniejsza więc napięcie na nastawniku pompy, bo pomimo tego - ciśnienie jest jakie było (pochodzi z emulatora). W dodatku ta adaptacja wcale nie jest szybkozmienna, a żeby było jeszcze fajniej - nie jest kasowalna z poziomu OBD-II, a tylko z poziomu jaguarowskiego sprzętu diagnostycznego, dostępnego w serwisie. To dlatego w przypadku stosowania emulatorów często jeździ się na ubogiej mieszance (np. u mnie tak jest) - pompa działa na zwolnionych obrotach, bo ją tak "rozbestwił" emulator.

W tej sytuacji widać, że emulator nie zadziała w Kocie. Jeśli damy niższe napięcie od pożądanego - pompa będzie starała się pompować coraz więcej, dążąc do uzyskania nominalnego ciśnienia - w efekcie będzie jak po działce amfetaminy, więc na benzynie będzie za bogato. Jeśli ustawimy nominalne - "rozleniwi się" i będzie ubogo.

To dlatego konieczny jest przelew. Trzeba oczywiście umieć go zrobić, by było dobrze. Mnie to przekonuje, to jest logiczne, a czas to zweryfikuje, o czym Was poinformuje.

filar12:
Są 2 wersje zarządzania zasilaniem Pb z czujnikiem w  listwie oraz z nadzorem ciśnienia na pompie.

Jeśli chcesz przelew to musi byc on tyci malutki jak dysza w gaźniku wielkości szpilki to za dużo już w stangu działa ok.

bodi:
są nowe zmiany w sprawie mojego problemu z instalką LPG

dogadałem się z tym co mi instalował, że pojadę do serwisu firmowego BRC w Białymstoku (zamiast jechać 250km do Lublina) i zobaczymy co oni ustalą
No i byłem u nich
W gadce to jak zwykle mocni i wogóle hiperspecjaliści. Otworzyłem maskę coś popatrzyli ale było widać, że za dużo to oni tam nie widzą. Za 10 minut jeden mówi mi, że dzwonił do Nowego Targu czy gdzieś tam do głównej siedziby BRC i mu powiedzieli, że potrzebny jest emulator i kasowanie błędów...
na co ja wziąłem komórkę i dzwonię do tego co instalował...
koleś mówi że ja mam to u siebie w samochodzie!!!!!
To mu daję tego będzwała i mówię, żeby sobie porozmawiał...
wytłumaczył mu, że musi obniżyć emulatorem ciśnienie paliwa przy pracy na benzynie i uaktywnić tą kasację błędów.
Dopóki znalażł emulator to minęło ze 20 minut i nie obyło się bez następnego mojego telefonu żeby uzyskać jakąś podpowiedź gdzie to można u mnie pod maską znaleźć. Próba regulacji emulatora niewiele dała, bo niby samochód automatycznie sam podbijał cśnienie po przełączeniu na benzynę. Chyba uruchomili te kasowanie błędów (chociaż nie wiem tego napewno, bo jakiś ciężki był z nimi kontakt).
Po tym wszystkim narazie objawy ustały, ale ja myślę, że oni wykasowali jakoś te wartości do których pompa się zaadaptowała i to raczej za jakiś czas wróci. Po przejechaniu 500-1000km z pewnością zaczną się pojawiać te same objawy co wcześniej i będzie coraz gorzej.

ALe przyszedł mi do głowy pewien pomysł...
Jeżeli oni mogli w jakiś sposób cofnąć ustawienia pompy paliwa do wartości fabrycznych, to mając taki sam program do regulacji gazu firmy BRC sam mógłbym to robić np. co miesiąc i byłoby bez problemu!!!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej