Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Jaki olej do automat. skrzyni biegów X-Type 3.0 i jak często wymieniać?
kogutki:
podstawowy odczyt bledow silnika mozna zrobic wszedzie i z kazdym skanerem obd2. za 300 zl kupisz wlasnego
hehe. ewentualne kody z skrzynii odczytasz tylko rozszerzownym systemem, to potrafi aso albo ktos, kto posiada
np. autologic albo ids. 300 zl za sam odczyt bledy to nie jest promocja.
pablo:
to teraz ja napisze swoje doswiadczenia
nie prawda ze kazdy warsztat umie wymienic olej w skrzyni , jeden z wrasztatow tak nam wymienil olej ze naprawa skrzyni kosztowa 3600 zł. na szczescie warsztat ten byl ubezpieczony i naprawa odbyla sie z polisy warsztatu
co do wymiany a w temacie zaglebilem sie baardzo mocno
olej w skrzyni wymienia sie co 30 -40 tyś km albo jesli nie ma wycieku wcale
jesli auto ma prawei 200 tys i nikt nie wymienial oleju to wysoce prawdopodobne ze po wymienie oleju za jakis czas skrzynie sie skaczy
wplucze nagar z plytek
zadek07:
Tez jestem raczej za tym ze albo wymieniac olej regularnie albo wcale. Szczerze mowiac sam sie zastanawiam na wymiana 12000 km ale nie wiem, narazie jest niby ok.
kogutki:
a ja ci powiem: lepiej pozno niz wcale.
to, ze w warsztatach trafia sie tatcy, ktory wiecej psuja niz naprawiaja tylko powinno naklaniac do tego aby
najpierw sie dowiedziec kto naprawde jest warty zaufanie. a pisalem wyraznie
--- Cytat: kogutki w Styczeń 26, 2011, 00:10:58 am ---wymiana oleju potrafi kazdy, kto sie zna na skrzyniach.
--- Koniec cytatu ---
i nie pisalem "kazdy". moja sprzataczka potrafi piec pysznego ciastka, ale w innych sprawach raczej sie
skonsultuje z fachowcami. a fakt, ze ubezpieczyciel zaplacil za szkode jest dowodem na to, ze oni po prosto
cos pierprzyli. oczywiscie najlepsza opcja jest regularna wymiana, ale nie mamy wplyw na to, co byly
wlasciciel robil z samochodem. swiezy olej, jezeli skrzynia jest sprawna, nawet po 100iletam tysiecy kilometrow
raczej chroni niz stwarza zagrozenie. zawsze cos moze sie zepsuc, nawet po wymianie oleju, ale stary olej
stwarza zdecydowanie wiekszy zagrozenie.
Goliat83:
Nie rozumiem ludzi ktorzy twierdza ze oleju w skrzyni jesli nie byl wymieniany regularnie najlepiej wogole nie wymieniac. Jesli olej w skrzynce wymieniony jest w sposob fachowy nic nie ma prawa sie stac. Wrecz przeciwnie tylko pomoze. Zawsze po spuszczeniu oleju mozna zobaczyc czy nic sie nie dzieje czyli czy nie ma opilkow w oleju, czy olej nie jest przypalony itp. Zgadzam sie z Kogutem ze lepiej pozno niz wcale. A co do szarpania przy ok 70-80 km/h to faktycznie moga to byc cewki. U mnie bylo identyczne objawy i po wymianie cewek przestalo. Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej