Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Jaki olej do automat. skrzyni biegów X-Type 3.0 i jak często wymieniać?

<< < (2/6) > >>

robertth:

--- Cytat: przemeq w Styczeń 25, 2011, 23:57:35 pm --- niewykluczone zatem, że źródło jest inne - coś konkretnego przychodzi Ci na myśl ? - miałeś podobne symptomy ? ( z historycznych postów wiedzę, że u Ciebie skrzynia w ogóle nie działa po przekładce) - u mnie działa jeszcze całkiem nieźle, poza tym co opisałem powyżej :-)
pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Z "historycznych" postów wymiana skrzyni nic u mnie nie dała, problemem była uszkodzona wiązka sterująca skrzynią. Pojawiał sie błąd "gearbox fault". Przerobiłem różnych "speców" od elektroniki, mechaniki i automatów u siebie- bezskutecznie. Ostatecznie pomogli mi chłopaki z Altamiry. Polecam i pozdrawiam ich przy okazji ;)
Myślę, że skrzynia jest dośc mocno obsadzona czujnikami i wszelkie nieprawidłowości miałbyś "zainfekowane" komunikatem ;)

Jeśli nie masz błędów, to zaczął bym od normalnego sprawdzenia luzów w układzie napędowym. A przy okazji wycieków.

kogutki:
no, ale jezeli skrzynia w ciagu 187 kkm nie dostala swiezego mleczka, to takze jej nalezy  ;)

przemeq:
Dziś rozmawiałem telefonicznie, z jednym z zakładów w Trójmieście specjalizujących się w automatach i po przedstawieniu sytuacji gość powiedział mi, że ten problem z szarpaniem to może być raczej AWARIA CEWKI, która w tych silnikach (3.0) jest ponoć dosyć częsta.  Jestem z nim wstępnie umówiony na jazdę w poniedziałek, żeby pokazać jak to wygląda (mam nadzieję, że wtedy zaszarpie) i ewentualnie na serwis

ktoś miał problemy z cewką w automacie 3.0 ?

strawinski:
witam.
dobrze gdybyś zrobił test i sprawdził jakie błędy pokaże skaner, komputer.
może styki są poluźnione, zobacz na połączenia wiązki elektrycznej ze skrzyni.
co do tej cewki to pierwsze słyszę, ale warto sprawdzić.

4 PIN V6
JAGUAR X-TYPE V6
JAGUAR S-TYPE 2.5 V6
JAGUAR S TYPE 3.0 V6 2002 ON FROM VIN M45255
JAGUAR XJ - X350 3.0 V6 2003 ON
(koszt cewki to ok 30 funtów)

przemeq:
Dzięki,

co do testu komputerowego, to czy zalecasz zrobić go w autoryzowanym salonie Jaguara (dziś dzwoniłem i trzeba się umawiać 4 dni naprzód a koszt to 300pln) czy może gdzie indziej też nie byłoby problemu ?

z góry dzięki za info!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej