Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Jaki olej do automat. skrzyni biegów X-Type 3.0 i jak często wymieniać?

(1/6) > >>

przemeq:
Dopiero co zakupiony Jaguar X-type 3.0 z automatem ma 187tys km przebiegu - generalnie skrzynia chodzi dobrze, choć zauważyłem 2 przypadki kiedy szarpie:

1) przy naciśnięciu do oporu czasami przez krótką chwilę są 2-3 szarpnięcia, jakby się dławił (choć zwykle włącza się normalne doładowanie/boost i odjeżdża normalnie)

2) przy prędkości ok 70km/h około 1500 obrotów/min poszarpuje dość wyraźnie i trzeba dodać gazu, żeby przestał - przeszkadza to w jeździe po mieście

myślę sobie, że może to mieć związek z faktem, że dawno nie były wymieniane olej i filtry w skrzyni biegów, dlatego czasem przycina- chyba, że ktoś ma inne sugestie?

Mam w związku z tym pytanie o to jaki olej lać do automat. skrzyni biegów i co ile radzicie go wymieniać. Czytałem gdzieś, że sprawa jest wielce skomplikowana - trzeba podgrzewać, go odpowiedniej temperatury i systematycznie upuszczać stary - proszę o radę, czy można do zrobić bez konieczności zaglądania do autoryzowanego serwisu

Tych z Trójmiasta i okolic proszę ewentualnie o namiary na jakichś sprawdzonych fachmanów od takich skrzyń

WSZYSTKIM Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI !

kogutki:
hej, olej do skrzynii jatco JF506E (8,8 litrow w calosci):

Esso LT 71141
Shell ATF 3403 M115
Shell M1375.4
MERCON V XT-5-QM
IDEMITSU K17 (Jatco 3100 PL085)

specyfikacje bylo podano juz kilka razy w tematach technicznych, takze temat wymiana oleju w tych
skrzyniach. producent nie wpisal wymiana oleju w tych skrzyniach do planu serwisowego, jednak
jest to zalecany.

poczytaj forum i archiwum techniczny, albo uzywaj funkcje "szukaj". przy zapytaniach technicznych
takze podaj rocznika. powodzenia!

robertth:
kogutki, jesteś jak błyskawica  ;D

Co do skrzyni, to powiedz jeszcze przemeq, czy masz jakieś komunikaty? Czy odczytywałeś błędy komputera?

P.S. Może się okazać, że to wcale nie jest skrzynia ;)

przemeq:
Hej

do komputera nie podłączałem, komunikatów nie mam żadnych - nawiasem mówiąc -czy można to zrobić poza autoryzowanym punktem ?  (jeśli nie, to może w końcu się zawezmę i podjadę) -

niewykluczone zatem, że źródło jest inne - coś konkretnego przychodzi Ci na myśl ? - miałeś podobne symptomy ? ( z historycznych postów wiedzę, że u Ciebie skrzynia w ogóle nie działa po przekładce) - u mnie działa jeszcze całkiem nieźle, poza tym co opisałem powyżej :-)

pozdrawiam

kogutki:
wymiana oleju potrafi kazdy, kto sie zna na skrzyniach. jak pisalem skrzynia jest fabrykatem jatco, jest
to standard w wielu pojazdow forda, mazdy, mitsubishi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej